12.7.22

Πήλιο: Τα κορυφαία αξιοθέατα


Βουνό χαμηλό και σχετικά ήμερο, το Πήλιο αποτελεί συνώνυμο σχεδόν της Μαγνησίας και της πρωτεύουσάς της, του Βόλου. Με την ψηλότερη κορυφή του, τον Σταυρό, να υψώνεται στα 1.624 μέτρα και μήκος 50 περίπου χιλιόμετρα, το Πήλιο αποτελεί το φυσικό σύνορο της Μαγνησίας με το Αιγαίο Πέλαγος. Οι ήπιες πλαγιές, αλλά και οι ήμερες κορυφές τους κάνουν το Πήλιο ιδιαίτερα αγαπητό στους πεζοπόρους και τους αρχάριους ορειβάτες, που θα βρουν εδώ δύο ορειβατικά καταφύγια, στην τοποθεσία Αγριόλευκες και στον Άγιο Γεώργιο Ζαγοράς. Για τους λάτρεις της λευκής πίστας στις Αγριόλευκες, κοντά στα Χάνια υπάρχει και χιονοδρομικό κέντρο, ενώ προσφέρονται κι ένα πλήθος υπέροχων διαδρομών για τους φανατικούς της ποδηλασίας βουνού και της ιππασίας. Είτε επισκέπτεσθε το Πήλιο χειμώνα ντυμένο στα λευκά, είτε την άνοιξη ή το καλοκαίρι, όταν οι πλαγιές βάφονται πολύχρωμες από τα δεκάδες αγριολούλουδα ανάμεσα στα έλατα, τις καστανιές και τις οξιές, η περιήγηση στα παραδοσιακά χωριά του είναι μία εμπειρία μαγευτική.

Πορταριά: Ονομαστό κεφαλοχώρι, χτισμένο στις βορειοδυτικές πλαγιές του Πηλίου-θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον. Το έντονο παραδοσιακό χρώμα-πετρόχτιστα αρχοντικά, σπίτια εξαίρετης πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, γραφικά καλντερίμια, βρύσες με τρεχούμενα νερά, μονοπάτια-και η υπέροχη θέα στη Μακρινίτσα, το Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο μαγεύουν τους επισκέπτες. Στο χωριό εδρεύει γυναικείος αγροτουριστικός συνεταιρισμός που παρασκευάζει τοπικά προϊόντα.

Χάνια: Όμορφο χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 1.190 μ. αποτελούν ιδανικό τόπο για φυσιολάτρες και περιπατητές-μονοπάτια συνδέουν το χωριό με τους οικισμούς της ευρύτερης περιοχής. Από εκεί ξεκινάτε για το ορειβατικό καταφύγιο Αγριόλευκες. Αθλητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα επιλέγουν τις εγκαταστάσεις της περιοχής για την προετοιμασία των ομάδων τους λόγω του θαυμάσιου κλίματος και του όμορφου φυσικού περιβάλλοντος.

Αργαλαστή: Κεφαλοχώρι, σε κομβικό σημείο που αποτελεί πέρασμα για τα χωριά και τις παραλίες του Νότιου Πηλίου. Εδώ βρίσκεται και το κτίριο του «Ελληνικού Σχολείου» όπου δίδαξε ως φιλόλογος ο ποιητής Κώστας Βάρναλης. Στα 3,5 χλμ. η μονή του Αγίου Νικολάου Πάου με πανύψηλα δέντρα και τρεχούμενα νερά. Από την περιοχή έχετε θέα στις δαντελωτές ακτές του Παγασητικού κόλπου και το νησί Αλατά, αλλά και ο οικισμός Μικρή Πάου, χτισμένος στην ομώνυμη παραλία. | Κολύμπι: Στις παραλίες Πάου και Μικρή Πάου.

Μηλίνα: Παραθεριστικός οικισμός με αξιόλογη τουριστική κίνηση και ωραίες ακρογιαλιές, η Μηλίνα είναι γνωστή για το όμορφο ηλιοβασίλεμα που προσφέρει. Στους μαγευτικούς ορμίσκους της Μηλίνας, επινείου του Λαύκου, δένουν βάρκες, ιστιοπλοϊκά και εκδρομικά σκάφη. Κοντά και οι γραφικοί παραλιακοί οικισμοί Μαύρη Πέτρα, Άγιος Ανδρέας και Μαραθιάς, Τζαστένη και τα νησάκια Αλατάς και Πρασούδα. | Κολύμπι: Στην παραλία του οικισμού, στη Μαύρη Πέτρα, στον Άγιο Ανδρέα, στο Μαραθιά και στην Τζάστενη. Με σκάφος, στο νησάκι Αλακά.

Τσαγκαράδα: Γοητευτικό πηλιορείτικο χωριό, απλώνεται σε περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς-πυκνό δάσος από πλατάνια, οξιές και καστανιές-και έχει όμορφη θέα στο Αιγαίο πέλαγος. Σηματοδοτημένα μονοπάτια και παραδοσιακά καλντερίμια συνδέουν την Τσαγκαράδα με ξωκλήσια της περιοχής και χωριά του Πηλίου. Κοντά και η Φακίστρα, περιοχή άγριας φυσικής ομορφιάς, με επιβλητικούς απόκρημνους βράχους και ακρογιαλιά με γαλαζοπράσινα νερά και ο Λιμνιώνας. | Κολύμπι: Στη Φακίστρα, στο Μυλοπόταμο και στο Λιμνιώνα.

Πλατανιά: Όμορφος τουριστικός οικισμός με υπέροχη αμμουδερή παραλία, η Πλατανιά-γνωστή και ως Πλατανιάς-είναι χτισμένη στο μυχό ανοιχτού όρμου, στις νοτιοανατολικές ακτές της χερσονήσου της Μαγνησίας. Πανύψηλα πλατάνια, λεύκες και κυπαρίσσια υποδέχονται τους επισκέπτες στην είσοδο του οικισμού. Το λιμάνι της Πλατανιάς-επίνειο του Προμυρίου-αποτελεί αλιευτικό σταθμό, όπου φιλοξενούνται ανεμοτράτες, γρι-γρι και καίκια. Εκδρομικά σκάφη συνδέουν την Πλατανιά με τη Σκιάθο και τη Σκόπελο. | Κολύμπι: Στις παραλίες του οικισμού και στη Φτελιά, με σκάφος.

Πουρί: Σκαρφαλωμένο σε πλαγιά με πυκνή βλάστηση, το Πουρί, έχει μαγευτική θέα στο Ανατολικό Πήλιο και το Αιγαίο πέλαγος. Αποτελεί ιδανικό τόπο για περιπατητές και λάτρεις της φύσης-μονοπάτια συνδέουν το χωριό με περιοχές του Πηλίου. Εκεί και οι θαλάσσιες σπηλιές, στις βραχώδεις και επιβλητικές ακτές της περιοχής, ανάμεσα στις θέσεις «Κουλούρι» και «Λιμνιώνας». | Κολύμπι: Στις ακρογιαλιές Ανάληψη, Τούρκου, Ελίτσα, Άγιο Ιωάννη (Αϊ-Γιαννάκη), Οβριό και Αλφόνσο. Με σκάφος, βόρεια του Οβριού, στις ακρογιαλιές Κολοκυθάκι, Κερασόρεμα και Λιμνιώνα.

Πτελεός: Οικισμός με σπίτια που διατηρούν δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Κοντά στον οικισμό έχει εντοπισθεί σπήλαιο με σταλαγμίτες. Η ευρύτερη περιοχή είναι κατάφυτη και έχει θαυμάσιες δαντελωτές ακρογιαλιές και όμορφες παραλίες. Κοντά και οι ορμίσκοι Παχιά Άμμος και Καραβοτσάκι.

Τρικέρι: Παραδοσιακό χωριό με αξιόλογο ιστορικό παρελθόν και πλούσια λαϊκή, χτισμένο σε λόφο, αγναντεύει το πέλαγος. Όμορφα σπίτια και αρχοντικά, εκκλησίες και γραφικά σοκάκια συνθέτουν την εικόνα του οικισμού. Στα 4,5 χλμ. η Αγία Κυριακή, γραφικό ψαροχώρι όπου ελλιμενίζονται πολυάριθμα αλιευτικά σκάφη. | Κολύμπι: Στην Αγία Κυριακή, στο Μύλο, στη Γεροπλίνα, στον Αλογόπορο, στις Κόττες, στο Διαπόρι και στο ακρωτήρι Άγιο Βάτο. Με σκάφος, στο Θεριάκοντα, στο Δρέπανο, στην Αγία Μαρίνα (Παγασητικός κόλπος) και στις συνεχόμενες παραλίες στους όρμους Καναπίτσα και Πουρνάρι (Αιγαίο πέλαγος).

Μούρεσι-Νταμούχαρη: Από τα παλαιότερα χωριά του Πηλίου, το Μούρεσι, απλωμένο σε κατάφυτη περιοχή, έχει παραδοσιακά σπίτια πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, τρεχούμενα νερά και όμορφη θέα στο Αιγαίο πέλαγος. Η Νταμούχαρη είναι γραφικό φυσικό λιμανάκι στις αιγαιοπελαγίτικες ακτές της Μαγνησίας σε περιοχή με υπέροχο ανάγλυφο.

ΓΥΡΩ ΝΗΣΙΑ
Παλαιό Τρικέρι: Όμορφο νησί κοντά στην είσοδο του Παγασητικού κόλπου, το Παλαιό Τρικέρι είναι ιδανικός τόπος για περιπατητές και λάτρεις της θάλασσας. Ο γραφικός οικισμός-σταθμός για όσους ταξιδεύουν με εκδρομικό σκάφος στον Παγασητικό κόλπο, η μονή της Ευαγγελίστριας, οι μικρές δαντελωτές ακρογιαλιές και οι χαμηλοί λόφοι συνθέτουν την εικόνα του νησιού, στο οποίο δεν κυκλοφορούν τροχοφόρα. Το Παλαιό Τρικέρι συνδέεται ακτοπλοϊκώς με το Βόλο. Μπορείτε, επίσης, να φθάσετε οδικώς στον Αλογόπορο Τρικερίου και από εκεί να περάσετε με σκάφος στο νησί. | Κολύμπι: Στις ακρογιαλιές Δεληγιώργη, Αγίων Αναργύρων, Πλακόπετρα, Καλαμάκια, Αγία Σοφία, Πράσινη Άμμο, Παρδαλό, Αφετικά, Άγιο Γεώργιο, Θλυκάκι και Πίθο.

Νησίδες: Βορειοδυτικά από το Παλαιό Τρικέρι, η νησίδα Πυθού και οι βραχονησίδες Στρογγύλη και Ψάθι. Απέναντι από την παραλία Μαραθιά, η βραχονησίδα Πρασούδα. Απέναντι από τις ακτές της Μηλίνας, η νησίδα Αλατάς. Στην είσοδο του όρμου της Αμαλιάπολης, η νησίδα Κίκινθος. Απέναντι από τις ακτές του Αγίου Δημητρίου Αχιλλείου, η Αργυρόνησος.

Τι να ψωνίσετε: Παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες και λικέρ φρούτων, τουρσί «τσιτσίραυλα», αρωματικά βότανα, τραχανά, χυλοπίτες. | Τοπικές νοστιμιές: Σπεντζοφάι, κολοκυθοκορφάδες (ανθός κολοκυθιού με ρύζι και κιμά), «στραπατσάδα» (τηγανητά αβγά, ντομάτα και τυρί), φασολάδα, μανιτάρια βουνού, «τσιτσίραυλα», ή «τσιτσίραφα», «κρίταμα», γαρίδες, καραβίδες, φούσκες (κυδώνια). Στην Αγία Κυριακή Τρικερίου και στο νησί Παλαιό Τρικέρι, ψάρια και θαλασσινά. | Αν έχετε σκάφος: Θα δέσετε στο λιμάνι του Βόλου. Για ελλιμενισμό, στην Αμαλιάπολη, στο Πηγάδι Πτελεού, στα Καλά Νερά, στην Άφυσσο, στη Μηλίνα, στην Αγία Κυριακή και στις Κόττες Τρικερίου, στην Πλατανιά, στον Κατηγιώργη, στον Άγιο Ιωάννη, στο Χορευτό και στο Καμάρι Κεραμιδίου. | Ορειβατικά καταφύγια: Στο Πήλιο, στη θέση «Αγριόλευκες», σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, χωρητικότητας 80 ατόμων. Πληροφορίες: ΕΟΣ Βόλου.