8.11.22

Νομός Πρέβεζας: Αστείρευτη φυσική ομορφιά


Πρωτεύουσα: Πρέβεζα. Επίσης οι κυριότερες περιοχές είναι: Άκτιο, Βάλτος, Λούτσα, Πάργα, Πρέβεζα. Ο νομός Πρέβεzας καταλαμβάνει το νοτιοδυτικό τμήμα της Ηπείρου, στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, απέναντι από το Άκτιο και έχει έκταση 1.036 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Συνορεύει βόρεια με τους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, ανατολικά και νοτιοανατολικά με το νομό Άρτας. Το σημείο ακριβώς στο οποίο είναι χτισμένη η πόλη της Πρέβεζας είναι στο στόμιο του Αμβρακικού κόλπου, που μαζί με το διπλό δέλτα των ποταμών Λούρου και Αράχθου, καθώς και ένα σύστημα λιμνοθαλασσών, αποτελεί ένα σπάνιο οικοσύστημα που προστατεύεται με τη συνθήκη ramsar.

Η πόλη δημιουργήθηκε στα τέλη του 12ου αιώνα μετά την ερήμωση της Νικοπόλεως και αποτελεί το οικονομικό και διοικητικό κέντρο του νομού. Επίσης, είναι το κυριότερο λιμάνι της και κόμβος επικοινωνίας μεταξύ Ηπείρου-Ακαρνανίας αλλά και Ελλάδος-Ιταλίας. Πολύ κοντά της βρίσκεται το Άκτιο της Αιτωλοακαρνανίας, με το οποίο υπάρχει σύνδεση μέσω του υποθαλάσσιου τούνελ.

Ιστορία: Η πόλη μετά τη ναυμαχία στο Άκτιο ακολούθησε την τύχη όλων των κοντινών πόλεων από τη Λευκάδα μέχρι την Άρτα. Οι Βενετοί που θεωρούσαν την Πρέβεζα κρίσιμη για την κυριαρχία τους στο Ιόνιο την καταλαμβάνουν οριστικά το 1717, οπότε και την οχυρώνουν με ισχυρό κάστρο. Τα στρατεύματα του Ναπολέοντα κάνουν ένα σύντομο πέρασμα από την Πρέβεζα το 1798, ενώ την ίδια χρονιά η πόλη δέχεται επίθεση από τον Αλή Πασά που την καταλαμβάνει για λογαριασμό των Τούρκων. Δυστυχώς ακόμη και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης η Πρέβεζα παραμένει υπό τούρκικη κατοχή και έπρεπε να περιμένει μέχρι τους βαλκανικούς πολέμους για ξαναγίνει Ελληνική.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου η Πρέβεζα δοκιμάστηκε πολύ σκληρά καθώς την βομβάρδισαν οι Ιταλοί και οι Γερμανοί. Η Πρέβεζα έχει ένα ιδιαίτερο νησιώτικο χρώμα και συνδυάζει τις ήσυχες διακοπές με την κοσμοπολίτικη ζωή. Τα στενά σοκάκια και τα νεοκλασικά κτίρια είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της. Είναι παραθαλάσσιος νομός και διακρίνεται για τις μορφολογικές μεταβολές του τοπίου, ψηλά βουνά αλλά και ωραίες παραλίες. Οι επιλογές για διασκέδαση που προσφέρει η πόλη της Πρέβεζας είναι πολλές και ικανοποιούν όλα τα γούστα. Ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και κέντρα διασκέδασης αφθονούν στην περιοχή και προσφέρουν στους κατοίκους και στους επισκέπτες στιγμές διασκέδασης.

Θα βρείτε ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών και ενοικιαζόμενα δωμάτια που προσφέρουν άνετη διαμονή και πολλές ανέσεις για αξέχαστες διακοπές. Το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον και τα διάσπαρτα μνημεία ιστορίας και πολιτισμού της περιοχής σε συνδυασμό με τη γνήσια ηπειρωτική φιλοξενία προκαλούν στον επισκέπτη το ενδιαφέρον να αισθανθεί, να ανακαλύψει, και να βιώσει το τοπίο που αναδεικνύεται μπροστά του. Επίσης, η Πρέβεζα μπορεί να είναι η βάση για εξορμήσεις σε ολόκληρη τη Β.Δ. Ελλάδα. Ελάχιστος χρόνος απαιτείται και για τη Λευκάδα, την Άρτα, τις πηγές του Αχέροντα, τα Γιάννενα, τα Ζαγοροχώρια και τους Παξούς.

Αξιοθέατα | Ενετικά κάστρα: Κατά την παραμονή σας στην Πρέβεζα αξίζει να επισκεφθείτε τα τρία Ενετικά κάστρα. Του Παντοκράτορα, του Αγίου Αντρέα και του Αγίου Γεωργίου. Θα εντυπωσιαστείτε από την επιβλητική τους όψη και την αρχιτεκτονική τους, ενώ θα έχετε και την ευκαιρία να θαυμάσετε την υπέροχη πανοραμική θέα της πόλης. | Το Ρολόι: Μην παραλείψετε να φωτογραφηθείτε στο Ρολόι, που βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πόλης. Είναι ένα βενετσιάνικο μνημείο που αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης.

Αρχαιολογικός χώρος Νικόπολης: Σ’ ένα καταπράσινο τοπίο σε έκταση 9.000 στρεμμάτων, 5χλμ. βόρεια της Πρέβεζας, βρίσκεται η Αρχαία Νικόπολη. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ., έγινε η ναυμαχία του Ακτίου μεταξύ των στόλων του Οκταβίου και της Κλεοπάτρας, κατά την οποία επικράτησε ο Οκτάβιος. Εκεί μπορείτε να δείτε το μουσείο της Νικοπόλεως, το Νυμφαίο του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, το θέατρο, το ωδείο. Στον χώρο της Νικόπολης βρίσκονται ακόμη 6 βυζαντινές εκκλησίες με σπάνια ψηφιδωτά δάπεδα. Η περιοχή αυτή έχει χαρακτηρισθεί με νόμο ως «αρχαιολογική ζώνη Α».

Το Ρωμαϊκό Ωδείο: Το «Ρωμαϊκό Ωδείο» της Νικόπολης (30-27 π.Χ.) βρίσκεται δυτικά της σειράς των παλαιοχριστιανικών τειχών επί της επαρχιακής οδού Πρέβεζας-Άρτας, στο κέντρο της ρωμαϊκής πόλης, σε απόσταση 200 μ. από το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο της «Νικόπολης». Δεν είναι ακριβώς γνωστό πότε χτίστηκε και πόσο κράτησε η κατασκευή του από τους Ρωμαίους. Η αρχιτεκτονική του προκαλεί το θαυμασμό. Έχει αναστηλωθεί το έτος 1965 από τον αρχαιολόγο Αναστάσιο Ορλάνδο. Μέχρι το έτος 1997 γίνονταν εκεί παραστάσεις μουσικές και θεατρικές, στα πλαίσια των «Νικοπόλειων», οπότε απαγορεύτηκαν για λόγους στατικής ασφαλείας.

Το Μνημείο του Αυγούστου: Στον λόφο του χωριού Σμυρτούλα Πρέβεζας, 1.500 μ. βόρεια της Αρχαίας Νικόπολης, ανακαλύφθηκε από τις αρχές του εικοστού αιώνα από τον Αλέξανδρο Φιλαδελφέα, το κρηπίδωμα του «Βωμού» ή «Μνημείου του Αυγούστου», γνωστό ήδη από τα αρχαία κείμενα. Το σημαντικότατο αυτό αρχαίο Μνημείο ανασκάπτεται και μελετάται συνεχώς από το έτος 1995 μέχρι σήμερα. Το «Μνημείο Αυγούστου», ήταν ένα μεγαλοπρεπές κλιμακωτό «πιόσχημο» κτίριο μήκους 62 μ. και πλάτους 45 μ., όπου, ο Οκταβιανός Αύγουστος είχε δώσει εντολή, μετά τη νικηφόρα Ναυμαχία του Ακτίου (2 Σεπτεμβρίου 31 π.Χ.), να τοποθετηθούν 36 πραγματικά ακρόπρωρα (χάλκινα έμβολα) διαφόρων μεγεθών από εχθρικές τριήρεις της βασίλισσας Κλεοπάτρας Ζ΄ και του Μάρκου Αντώνιου, σε ειδικές λαξευτές λίθινες «θήκες». Τα μεταλλικά αυτά χάλκινα έμβολα έχουν συληθεί ή αφαιρέθηκαν μεταγενέστερα για να κοπούν νομίσματα ή να κατασκευασθούν άλλα μεταλλικά αντικείμενα, επί αυτοκράτορος Θεοδοσίου.

Λίμνη Ζηρού: Η Λίμνη Ζηρού βρίσκεται κοντά στην Φιλιππιάδα Πρέβεζας (περίπου 3 χλμ. βόρεια) και αποτελεί σημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ιδανικό χώρο αναψυχής και περιπατητικών διαδρομών δίπλα στο παραλίμνιο δάσος των Νερόφραξων. Η ονομασία της λίμνης προέρχεται από τη σλαβική λέξη Ozero (λίμνη), προφανώς κατάλοιπο μεσαιωνικής εποίκησης της περιοχής από σλαβικά φύλα. Καταλαμβάνει έκταση 600 στρ., το υψόμετρο μέσης στάθμης της είναι 46,90 μ. και το μέγιστο βάθος της φτάνει τα 56 μ.

Υδροβιότοπος Αμβρακικού κόλπου: Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ένας τόπος μοναδικός στην Ελλάδα. Η επιστήμη της γεωγραφίας τον χαρακτηρίζει κλειστό κόλπο καθώς επικοινωνεί με το Ιόνιο Πέλαγος μέσω ενός στενού δίαυλου πλάτους μόλις 500 μέτρων, που βρίσκεται ανάμεσα στο Άκτιο και στην Πρέβεζα. Προστατεύεται από τη διεθνή συνθήκη Ramsar και εκτείνεται ανάμεσα από τις εκβολές Λούρου και Αράχθου. Πρόκειται για ένα τεράστιο καταφύγιο υδρόβιων και αρπακτικών πουλιών. Αποτελεί μεταναστευτικό στέκι για 270 είδη πτηνών με συνολικό πληθυσμό 150.000, αλλά και άλλων ζώων.

Αρχαία Κασσώπη: Ο αρχαιολογικός χώρος της Κασσώπης απλώνεται σε ένα φυσικό οροπέδιο, στις πλαγιές του κατάφυτου όρους Ζαλόγγου. Καταλαμβάνει έκταση περίπου 350 στρεμμάτων και βρίσκεται σε απόσταση 27 χλμ. από την Πρέβεζα. Η Κασσώπη, πρωτεύουσα της Κασσωπαίας, κτίστηκε πριν τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. (340 π.Χ.), σε φυσικά οχυρή θέση, σε ένα οροπέδιο με υψόμετρο 550-650 μ., στις πλαγιές του Ζαλόγγου, με σκοπό να προστατεύσει από την εκμετάλλευση των Ηλείων αποίκων, την εύφορη πεδιάδα που απλωνόταν νοτιότερα. Η μεγάλη ακμή της πόλης σημειώνεται τον 3ο αι. π.Χ., όταν κτίζονται τα μεγάλα δημόσια κτήρια και ανοικοδομούνται πολλά σπίτια. Η πόλη είχε δικό της νομισματοκοπείο. Η Κασσώπη διαθέτει αξιόλογα Μνημεία που δεσπόζουν στο οροπέδιο. Αυτά είναι τα Τείχη, η Βόρεια Στοά, η Δυτική Στοά, το Πρυτανείον, το Ωδείον, το Θέατρο, ο Βωμός της Αφροδίτης (Θεά της Ομορφιάς, του Έρωτα και της Γονιμότητας), ο Βωμός του Απόλλωνα, όπως και Ναό της Αφροδίτης, εκτός της ακροπόλεως στο Ζάλογγο.

Ζάλογγο: Το Ζάλογγο είναι ένα από τα ιστορικά όρη της Ελλάδας. Βρίσκεται βόρεια της Πρέβεζας, πάνω από το χωριό Καμαρίνα, και ανήκει στην οροσειρά των Κασσωπαίων της Ηπείρου. Το όνομά του συνδέθηκε με την προεπαναστατική περίοδο του 1821 και ειδικότερα με τον θρυλούμενο Χορό του Ζαλόγγου. Μεγάλο μέρος του απλώνεται στις φανταστικές παραλίες του Ιονίου Πελάγους. Μια ιστορική περιοχή με υπέροχα χωριά και πλούσια ιστορία. Στο χωριό Καμαρίνα, το φυσικό μπαλκόνι της περιοχής, όπου δεσπόζει επιβλητικό το μνημείο στον Ιερό βράχο, μνημείο που έγινε σύμβολο αγάπης προς τη Ελευθερία και μας θυμίζει τη θυσία των Σουλιωτισσών που προτίμησαν να πέσουν στον γκρεμό αγκαλιά με τα παιδιά τους παρά να παραδοθούν στα ασκέρια του Αλή Πασά όχι μόνο για την περηφάνια τους αλλά και για την αγάπη που έτρεφαν στη γη τους.

Νεκρομαντείο Αχέροντα: Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα βρίσκεται 45 χλµ. Β∆ της Πρέβεζας. Το μνημείο είναι χτισμένο στην κορυφή ενός βραχώδους λόφου στην πεδιάδα του Αχέροντα, στην οποία διέρχονται µε μικρές διαφοροποιήσεις από τις αρχαίες κοίτες τους, οι ποταμοί Αχέρων, Κωκυτός και Πυριφλεγέθων σχηματίζοντας στους πρόποδες του λόφου του Νεκρομαντείου την πρόσφατα αποξηραμένη Αχερουσία λίμνη. Στους αρχαίους χρόνους το ιερό ανήκε στους Θεσπρωτούς, ένα από τα πρώτα ελληνικά φύλα που εγκαταστάθηκαν στην Ήπειρο γύρω στο 2.000 π.Χ. Σήμερα το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, αποτελεί ιδιαίτερα προσφιλή προορισμό για το κοινό, καθώς έχει συνδεθεί άρρηκτα µε τους μύθους και την ομηρική παράδοση, σύμφωνα µε τους οποίους αποτελεί την πύλη για τον κάτω κόσμο και το μαντείο που μπορούσαν να επικοινωνήσουν οι πιστοί µε τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή. Η ύπαρξη του ιερού κατά τους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους είναι βεβαιωμένη τόσο από τη φιλολογική παράδοση, όσο και από ανασκαφικά ευρήματα στο χώρο.

Γύρω περιοχή | Πάργα: Η Πάργα βρίσκεται 68 χλμ. βορειοδυτικά της Πρέβεζας και 50 χλμ. νοτιοανατολικά της Ηγουμενίτσας. Ανήκει στο νομό Πρέβεζας και βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ηπείρου, κοντά στον Αχέροντα ποταμό, την Ηγουμενίτσα και έχει απέναντι του τα γραφικά νησιά των Παξών και Αντίπαξων. Η πόλη της Πάργας είναι αμφιθεατρικά χτισμένη και αποτελεί ένα ειδυλλιακό θέρετρο συνδυάζει μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα. Ένα από τα πιο γραφικά και κοσμοπολίτικα σημεία της βορειοδυτικής Ελλάδας, η «Νύμφη της Ηπείρου», η πανέμορφη Πάργα σας προκαλεί να γνωρίσετε από κοντά τη μακραίωνη ιστορία της, τις ποικίλες φυσικές ομορφιές της και τη φιλοξενία των κατοίκων της.

Πολλά και αξιόλογα είναι τα αξιοθέατα και τα μνημεία της Πάργας. Στα βόρεια του λιμανιού βρίσκεται το κάστρο της Πάργας που χτίστηκε το 14ο αιώνα με τη βοήθεια των Νορμανδών απ’ όπου η θέα είναι μοναδική. Εντυπωσιακό είναι επίσης το κατάφυτο νησάκι της Παναγιάς, το στολίδι της Πάργας, με το γραφικό εξωκλήσι. Στέκεται ορμητικά μέσα στον κόλπο και σας προκαλεί να κολυμπήσετε και να θαυμάσετε την Πάργα από μια διαφορετική οπτική γωνία. | Άκτιο: Το Άκτιο, είναι το ακροτελεύτιο ακρωτήριο, της χερσονήσου της Αιτωλοακαρνανίας, στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, ακριβώς απέναντι από το φρούριο Άγιος Γεώργιος της Πρέβεζας, από την οποία απέχει μόλις 725 μέτρα.

Η πρόσβαση στην Πρέβεζα μπορεί να γίνει με τη χρήση αυτοκινήτου μέσω του υπάρχοντος οδικού δικτύου. Η υποθαλάσσια οδική διάβαση του διαύλου Ακτίου-Πρέβεζας εξασφαλίζει την ταχύτερη σύνδεση της Αιτωλοακαρνανίας και της Νότιας Ελλάδας με την παραλιακή ζώνη των νομών Πρέβεζας-Θεσπρωτίας και του Λιμένα Ηγουμενίτσας. | Βάλτος: Τεράστια δημοφιλής περιοχή ακριβώς δίπλα στην Πάργα. Η παραλία του Βάλτου είναι πανέμορφη και πνιγμένη στο πράσινο. Χρωστάει μεγάλο τμήμα της φήμης της στην Πάργα καθώς τα τμήματα που μπορείς να κάνεις μπάνιο μπροστά στην πόλη της Πάργας είναι πολύ περιορισμένα για τον όγκο των επισκεπτών που δέχεται η πόλη τους καλοκαιρινούς μήνες ειδικά τα Σαββατοκύριακα που γίνεται το αδιαχώρητο.

Την παραλία του Βάλτου θα την θαυμάσετε σε όλο της το μεγαλείο από το ύψωμα του κάστρου της Πάργας που προσφέρει υπέροχη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. | Λούτσα: Η παραλία της Λούτσας, ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα ακριβά στολίδια, που απαρτίζουν τα 60 ολόκληρα χιλιόμετρα ακτογραμμής, με τις καταπληκτικές αμμουδερές παραλίες, της Πρέβεζας. Με μέτωπο το καταγάλανο Ιόνιο και «πλάτη» τον καταπράσινο λόφο που την σκιάζει , είναι ιδανικό μέρος για να απολαύσετε την ανατολή του ήλιου, της σελήνης και κυρίως τη δύση, καθώς θα βλέπετε τον ήλιο να βυθίζεται σιγά σιγά και να χάνεται στο Ιόνιο.

Παραλίες: Οι παραλίες του νομού Πρέβεζας εκτείνονται σε μήκος 60 χιλιομέτρων. Όρμοι, χερσόνησοι, κόλποι, αμμουδιές και βράχια εναλλάσσονται αρμονικά. Δάση από πεύκα που φτάνουν μέχρι στις φιλόξενες παραλίες, συνθέτουν μια ειδυλλιακή εικόνα. Μερικές από αυτές είναι ο Βράχος, η Λούτσα, η Αμμουδιά, ο Βάλτος, το Σαρακήνικο, το Μονολίθι, ο Μύτικας, η Κυανή Ακτή, το Κρυονέρι, τα Αρτολίθια, η Καστροσυκιά, το Κανάλι, η Λυγιά κ.ά. | Παραλία Κυανή Ακτή: Η παραλία Κυανή Ακτή βρίσκεται στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, μπροστά από το Κάστρο Αγίου Γεωργίου, μόλις 200 μ. από το κέντρο της Πρέβεζας. Αποτελεί την κύρια παραλία της πόλης και ενδεικνύεται για παιδιά λόγω των ρηχών και ήρεμων νερών.

Παραλία Ψαθάκι: Η παραλία αυτή βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό Ψαθάκι, μόλις 3 χλμ. από το κέντρο της Πρέβεζας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της παραλίας είναι τα θερμά νερά της που βρέχουν τις ρίζες των ευκαλύπτων. | Παραλία Αλωνάκι: Η παραλία Αλωνάκι, ακτή με χρυσή άμμο, βρίσκεται κοντά στο χωριό Βαλανιδοράχη, σε έναν μικρό όρμο. Αποτελεί μία κοσμική παραλία παρόλο την απομονωμένη τοποθεσία της και λόγω των πεύκων που την περιβάλλουν δίνει στον επισκέπτη μία εξωτική αίσθηση. Γύρω από την αμμώδη παραλία υπάρχει δάσος που αποτελεί προστατευόμενο μέρος. Επίσης αξιόλογο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πανέμορφες παραλίες Άγιοι Απόστολοι, Καλαμίτσι και Μονολίθι. Την μαγευτική εικόνα της Πάργας συμπληρώνουν οι υπέροχες παραλίες Βάλτου, Κρυονερίου, Πίσω Κρυονερίου, Λύχνου, Σαρακήνικο, Αη Γιαννάκης και άλλες απόκρημνες και μοναδικής ομορφιάς παραλίες.

Δραστηριότητες: Η Πρέβεζα αλλά και η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες όπως καταδύσεις, θαλάσσιο σκι, ψάρεμα, wind-surfing, hiking, bird watching, rafting, ποδήλατο βουνού, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ιππασία, κ.α. Ανεβείτε στο λόφο Τουρκοβούνι με την πανοραμική θέα στον κόλπο και στη θέση του Αλιευτικού Συνεταιρισμού στο «Νταλιάνι της Λασκάρας». Αφήστε το αυτοκίνητο και ξεκινήστε διάφορες οδοιπορικές διαδρομές μέσα από μονοπάτια που πραγματικά θα σας γοητεύσουν. Περιηγηθείτε με σκάφος από τις εκβολές του ποταμού Λούρου μέχρι το ύψος της Σαμψούντας και επιστρέφοντας θαυμάστε από κοντά σχεδόν τον μισό Αμβρακικό.

Στην Καστροσυκιά και στο Κανάλι μπορείτε να επιδοθείτε στα θαλάσσια σπορ. Οι λάτρεις του βυθού μπορούν να καταδυθούν στον Παντοκράτορα. Αγκυροβολήστε στη μαρίνα της Πρέβεζας και ξεκινήστε το ταξίδι στο μύθο, στην ιστορία και στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Αφιερώστε μεγάλο μέρος του χρόνου σας για να επισκεφθείτε τη Νικόπολη και την αρχαία Κασσώπη. Αν διαθέτετε χρόνο επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Βατιών στο Καστρί Ριζοβουνίου. Κάντε μια βόλτα στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο στον Άγιο Γεώργιο και ξεκουραστείτε στο πάρκο αναψυχής δίπλα στο Υδραγωγείο.

Απολαύστε τον καφέ σας στη λίμνη του Ζηρού και πάρτε το δρόμο που περνάει μέσα από τη δασώδη περιοχή. Η περιοχή θα σας δημιουργήσει αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης. Ξεκινήστε με τα πόδια από το Τρίκαστρο προς τη Σκάλα Τζαβέλαινας, μια διαδρομή περίπου 10 χλμ. διασχίζοντας τα Στενά του Αχέροντα. Οι τολμηροί θα ανταμειφθούν απολαμβάνοντας το μεγαλείο των «Πυλών του Άδη» (Πύλη Γ’ και Πύλη Β’). Κάντε ορειβασία στο Ανώγειο και απολαύστε την όμορφη θέα και ηρεμία του τοπίου. Αναβιώστε στο Γοργόμυλο το χαρακτηριστικό έθιμο του «Καγκελάρι». Περιηγηθείτε στην πόλη της Φιλιππιάδας με τις όμορφες πλατείες και τους πεζοδρόμους.

Δοκιμάστε κέφαλο «πετάλι» και αγοράστε αυγοτάραχο. Επισκεφθείτε τη λίμνη και το υδροηλεκτρικό φράγμα του Λούρου. Οι ερασιτέχνες ψαράδες και οι λάτρεις της περιπέτειας αφιερώστε χρόνο στη λίμνη του Ζηρού. Επισκεφθείτε τη Σπηλιά του Δράκου με τα πόδια από το Κέντρο Πληροφόρησης στην Αμμουδιά. Τους θερινούς μήνες κολυμπήστε από τη Σκάλα Τζαβέλαινας στη Γέφυρα Ντάλα. Προμηθευτείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό και διασχίστε το Τσαγκαριώτικο ρέμα. Οι λάτρεις του ράφτινγκ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Αχέροντας είναι κατάλληλος για αυτή τη δραστηριότητα από την έξοδό του από τα Στενά κοντά στη Γλυκή έως τις εκβολές του. Η πρόκληση κρύβεται στο τμήμα των Στεγνών για όσους αγαπούν το καγιάκ.

Επισκεφθείτε τα πηγάδια του Σουλίου και το Κάστρο της Κιάφας στη Σαμονίβα. Κάντε το μπάνιο σας στον Όρμο του Οδυσσέα και απολαύστε το πλούσιο δάσος χαλεπίου πεύκης. Θαυμάστε τους φυσικούς καταρράκτες που σχηματίζονται στα ανατολικά του Καναλακίου, κοντά στη γέφυρα της Μπούγιας, σε διαδοχικά επίπεδα μετά από βροχερές περιόδους. Ακολουθώντας τις οδηγίες του Κέντρου Πληροφόρησης στην Αμμουδιά θα μπορέσετε, σε θέσεις κατάλληλες, να παρατηρήσετε την υγροτοπική βλάστηση και να ανακαλύψετε τα ζώα που ζουν εκεί.

Πώς θα πάτε | Οδικώς: Μπορείτε να φθάσετε στην Πρέβεζα μέσω των εθνικών οδών: Ιωαννίνων-Πρεβέζης, Ηγουμενίτσας-Πρεβέζης, Άρτας-Πρεβέζης. Από την Αθήνα μέσω Ρίου Αντιρρίου η απόσταση είναι 370 χλμ. περίπου. Από την Θεσσαλονίκη η απόσταση είναι 462 χλμ. Από την Πάτρα η απόσταση είναι 171 χλμ. Από τα Ιωάννινα η απόσταση είναι 102 χλμ. Από την Άρτα η απόσταση είναι 50 χλμ. Από την Ηγουμενίτσα η απόσταση είναι 98 χλμ. Από την Αιτωλοακαρνανία μπορείτε να φθάσετε μέσω της υποθαλάσσιας σήραγγας Ακτίου. | Με λεωφορείο: Εκτελούνται πολύ συχνά δρομολόγια ΚΤΕΛ από και προς, την Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Άρτα, Ηγουμενίτσα. Τακτικά δρομολόγια γίνονται και από Τρίκαλα, Αγρίνιο, Βόνιτσα, Λευκάδα, Κέρκυρα κ.λπ.. | Αεροπορικώς: Υπάρχει τακτική αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα μέσω του Ακτίου και εκτός των προγραμματισμένων πτήσεων εκτελούνται και πτήσεις charters τους καλοκαιρινούς μήνες.