13.1.23

Νομός Ημαθίας: Οινοποιία στη Νάουσα


Η συμβολή των οινοποιείων στην παραγωγή ενός καλού κρασιού είναι κομβική, ωστόσο αυτό που πραγματικά απογειώνει τη γεύση και τη μυρωδιά ενός κρασιού είναι το αμπέλι που το «γεννά». Και η χώρα μας έχει την τύχη να φιλοξενεί σπάνιας ομορφιάς αμπελώνες στα εύφορα εδάφη της. Μερικοί από αυτούς «αγκαλιάζονται» αρμονικά στους πρόποδες του Βερμίου, στη Νάουσα χαρίζοντας της δικαιωματικά τον τίτλο «Πόλη οίνου και Αμπέλου». Οι Ναουσαίοι μπορούν να καυχιούνται ότι η πόλη τους αποτελεί την παρακαταθήκη του θεού Διονύσου στους λάτρεις του καλού κρασιού. Για του λόγου το αληθές υπάρχουν αναφορές για το κρασί της Νάουσας στον μύθο της Σέμελης, τη μητέρα του Διονύσου.

Σήμερα, παρά τον μικρό της πληθυσμό, οι κάτοικοί της εργάζονται ακούραστα και με πάθος όλο το χρόνο για να διατηρήσουν και να μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενιές την τέχνη της παραγωγής κρασιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Νάουσα έχουν αναπτυχθεί 22 οινοποιεία, το καθένα με τη δική του ιστορία. Περιδιαβήκαμε στα καταπράσινα αμπέλια της Νάουσας κατά την περίοδο που πραγματοποιείται ο τρύγος. Για τους ντόπιους ο τρύγος αποτελεί ένα είδος ιεροτελεστίας και ίσως αυτό ερμηνεύει το γεγονός ότι παράγουν τα πιο φημισμένα κρασιά στην Ελλάδα σε ποικιλία και ποιότητα τα οποία επάξια συγκαταλέγονται στα καλύτερα κρασιά στον κόσμο.

Κάθε χρόνο στα τέλη Σεπτεμβρίου ο τρύγος κατέχει κεντρικό ρόλο στα δρώμενα της μακεδονικής πόλης, με ανοιχτή την πρόσβαση σε όλα τα οινοποιεία και δωρεάν γευσιγνωσία και ξενάγηση για όλους. Το ταξίδι του τρύγου ξεκινά στα τέλη Αυγούστου και ολοκληρώνεται στα μέσα Οκτώβρη με τελευταία τα αμπέλια του φημισμένου σε όλους ξινόμαυρου, του οποίου η ωρίμανση απαιτεί παραπάνω ημέρες από άλλα είδη.

Στο κτήμα του «κυρ Γιάννη»: Κατά την αποστολή μας στην περιοχή, επισκεφθήκαμε το μεγαλύτερο οινοποιείο στη Νάουσα, το «Κτήμα κυρ-Γιάννη» στο Γιαννακοχώρι και είχαμε την τύχη να δούμε από κοντά τη «διονυσιακή γιορτή», εκεί όπου γεύση και μυρωδιά παντρεύονται αρμονικά. Το κτήμα υπάρχει από το 1970, όταν ο κυρ-Γιάννης ήρθε στη Νάουσα, μία οινοπαραγωγική περιοχή, για να δημιουργήσει την πρώτη του καλλιέργεια ξινόμαυρου. Δύο χρόνια αργότερα, το 1972 η Νάουσα ορίστηκε ως ζώνη ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) για οίνους «100% ξινόμαυρο».

Σήμα κατατεθέν του κτήματος ήταν ο πύργος «Κούλα» με την υπεραιωνόβια δρυ, η οποία ενέπνευσε και τους δημιουργούς του λογοτύπου της εταιρείας. Την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019 η σφοδρή κακοκαιρία «χτύπησε» το σύμβολο του κτήματος συνιστώντας ένα μεγάλο πλήγμα για την ιστορία του καθώς συντρόφευε τον πύργο τουλάχιστον 200 έτη. Έτσι, προς τιμήν της το κτήμα μετονομάστηκε σε «The Fallen oak», δηλαδή «Η Πεσούσα δρυς» για να φέρνει πάντα στη μνήμη των ανθρώπων το υπεραιωνόβιο δέντρο. Σήμερα εντυπωσιάζει το μέγεθος αμπελιών ξινόμαυρου που καλύπτει το 50% του κτήματος αλλά και οι διεθνείς ποικιλίες Merlot, Syrah, Cabernet και Μαυροδάφνη που καλύπτουν το υπόλοιπο κομμάτι του.

Ο Τρύγος και το Οινοποιείο: Ένα σύγχρονο οινοποιείο με όλα τα τεχνολογικά μέσα που απαιτούνται για την παρασκευή κρασιού το οποίο όμως παραμένει πιστό στις παραδοσιακές μεθόδους. Η συγκομιδή των σταφυλιών όπως και η διαλογή τους που γίνεται τσαμπί-τσαμπί και πραγματοποιείται από τους ανθρώπους που εργάζονται στο κτήμα με τη χειρωνακτική μέθοδο. Στη συνέχεια γίνεται ο διαχωρισμός τσαμπιού και ράγας ώστε να γίνει η ζύμωση για περίπου 15-18 ημέρες ενώ λαμβάνει χώρα η αποθήκευσή του σε βαρέλια για τουλάχιστον 12 μήνες ή και παραπάνω αναλόγως του είδους κρασιού που παρασκευάζεται.

Τα βαρέλια βρίσκονται τοποθετημένα 9 μ. κάτω από τη γη ώστε να υπάρχει η κατάλληλη θερμοκρασία και υγρασία για την καλύτερη ωρίμανση του κρασιού. Εάν ο δρόμος σας φέρει στο εντυπωσιακό αυτό οινοποιείο, κατά την είσοδό σας, θα αντικρίσετε το μπλε τρακτέρ στην είσοδο του κτήματος το οποίο ήταν το πρώτο που χρησιμοποίησε ο κυρ-Γιάννης και λόγω της συναισθηματικής αξίας για τον ίδιο κοσμεί τον χώρο. Εξού και η ονομασία της πρώτης σειράς οίνων σε «Μπλε Τρακτέρ». Ακόμη, το βλέμμα σας θα μαγνητίσει η σύγχρονη κάβα του που περιέχει πλήθος παλαιωμένων κρασιών, από το 1965. Θα σας δοθεί η ευκαιρία, εάν το επιθυμείτε, να ζήσετε την εμπειρία της ατομικής γευσιγνωσίας στην ανακαινισμένη αίθουσα που πλαισιώνει την κάβα.

Τον τελευταίο χρόνο το κτήμα κυρ-Γιάννη εμπλουτίστηκε με ένα μοντέρνο εστιατόριο με θέα τους αμπελώνες του. Στο μενού θα βρείτε (τι άλλο;) κρασιά τα οποία καλύπτουν όλα τα γούστα. Ο εξωτερικός χώρος του κτήματος θα σας μαγέψει καθώς αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο ανάμεσα στα δέντρα και τα λουλούδια ο οποίος σας δίνει την ευκαιρία να απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης μπροστά στους ατελείωτους αμπελώνες και να ενημερωθείτε εκ των έσω για τη σημασία του κρασιού στη Νάουσα. Εκεί διοργανώνονται συχνά εκδηλώσεις όπως θερινό σινεμά κατά τις καλοκαιρινές ημέρες που η πανσέληνος ταξιδεύει τις ψυχές των ανθρώπων, ξεναγήσεις και παρουσιάσεις-εκδηλώσεις με γευσιγνωσίες. Εάν ο «οίνος ευφραίνει καρδίαν» όπως αποτυπώνεται στον 103ο ψαλμό του προφήτη και βασιλέα Δαυίδ, η Νάουσα σίγουρα θα ευφράνει την καρδιά σας καθώς απ’ άκρη σε άκρη το κρασί κάνει αισθητή την παρουσία του.