Τα συγκεκριμένα παράλια αποτελούν μία ειδυλλιακή περιοχή, με 70 χλμ ακτογραμμή, τουριστικώς ανεπτυγμένη τόσο-όσο. Υπάρχουν επιλογές σε café, εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια και camping χωρίς να έχει αλλοιωθεί στο ελάχιστο το φυσικό κάλλος. Ειδική μνεία στην παραλία του Αγιόκαμπου με καταγάλανα νερά που κόβουν την ανάσα. Μπορείτε να την εξερευνήσετε με φουσκωτό που θα ναυλώσετε στο λιμάνι και να αφήσετε τους έμπειρους καπετάνιους, σαν τον κ. Κώστα Σπανό, να σας ξεναγήσουν στις κρυμμένες ομορφιές αλλά και την ιστορία της περιοχής. Η περιοχή της Λάρισας, βέβαια, αποτελεί ιδανική βάση για μία σειρά από δραστηριότητες που σπάνια μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει σε ένα μέρος.
Όταν συναντάς βουνό και θάλασσα, λίμνες και φαράγγια, μονοπάτια και ιαματικές πηγές, παραδοσιακά χωριά, όλα σε έναν προορισμό, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η εξερεύνηση του τόπου αυτού, είναι ζωτικής σημασίας. Εξάλλου, πρόκειται και για έναν εύκολα προσβάσιμο προορισμό, από την Αθήνα απέχει τρεις ώρες και τριάντα λεπτά και από την Θεσσαλονίκη μόλις μία ώρα και τριάντα λεπτά. Έτσι, είτε κάποιος διαθέτει ένα Σαββατοκύριακο είτε μία εβδομάδα είτε ακόμα περισσότερες ημέρες, είναι βέβαιο πως οι εναλλακτικές που του προσφέρονται, θα κάνουν κάθε ημέρα ξεχωριστή και γεμάτη.
Για παράδειγμα, για τους λάτρεις της περιπέτειας και των υπαίθριων δραστηριοτήτων όπως η πεζοπορία, ενδείκνυται μία επίσκεψη στο γραφικό χωριό Μελιβοία. Το μονοπάτι Μελιβοία-Βελίκα, είναι συναρπαστικό καθώς η περιήγηση του περιλαμβάνει καταρράκτες, ρέματα, ξύλινες γέφυρες, πηγές και ψηλά πλατάνια που διακλαδώνονται και κάνουν τις ακτίνες του ήλιου που πέφτουν πλαγίως, μοναδικό οδηγό. Έπειτα, αν νιώσετε μία επιθυμία για καλό φαγητό να διαπερνάει το είναι σας, η επιλογή είναι μία και ακούει στο όνομα: La Gantem. Ένας καλόγουστος χώρος με επιβλητικές τζαμαρίες, που βρίσκεται στην Πλατεία Δημάρχου Γιάννη Γάλλου. Μάλιστα, διαθέτει ένα ανέλπιστα προσεγμένο μενού που επιμελείται ο σεφ Γιώργος Παπαδόπουλος.
Δοκιμάστε ανεπιφύλακτα: την καπνιστή μπριζόλα μαύρου χοίρου με καραμελωμένα φιρίκια Μεγαλόβρυσου, το διάφραγμα από μοσχάρι black angus με μανιτάρια μπριζέ και σάλτσα κόκκινου κρασιού, την σαλάτα του Καίσαρα με ντρέσινγκ αντζούγιας (όπως επιτάσσει η αυθεντική συνταγή) και το τυρί μπάτζο Ανατολής σαγανάκι με σπιτική μαρμελάδα πράσινου μήλου Αγιάς. Σε απόσταση μόλις είκοσι λεπτών από τη Μελιβοία και δίπλα από την Αγιά, βρίσκεται μία πιο laid back επιλογή, το Μεταξοχώρι που είναι γεμάτο από πέτρινα σπίτια με αυλές και μεγάλες πλατείες. Το χωριό είναι γνωστό και ως «χωριό των καλλιτεχνών» καθώς από τη δεκαετία του 1970 και έπειτα πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών (Λουκιανός Κηλαηδόνης, Μπόστ, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Μάρθα Φριντζήλα κ.α.) επέλεξαν το συγκεκριμένο χωριό για να χτίσουν τη μόνιμη ή την παραθεριστική τους κατοικία.
Στο Μεταξοχώρι παλιότερα, έβρισκες εξαίρετους παραγωγούς μεταξιού (εξ ου και η σημερινή ονομασία του), τομέας που τα τελευταία χρόνια έχει σχεδόν εκλείψει. Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της κ. Ανδρομάχης Τσιάρα, η οποία κάνει συντονισμένες και φιλότιμες προσπάθειες επανεκκίνησης της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Στο Μεταξοχώρι, μπορείτε ακόμα να απολαύσετε την γιορτή του Κερασιού στις αρχές Ιουνίου ενώ τον Δεκαπενταύγουστο κάποιο μεγάλο πανηγύρι . Για όσους επιλέξετε, λοιπόν, το συγκεκριμένο χωριό για την εξόρμηση σας, μία πρώτης τάξεως επιλογή για διανυκτέρευση αποτελεί το Αρχοντικό Σουλιώτη, ένας ξενώνας που στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα που αναπαλαιώθηκε και αποτελεί μία όαση καλαισθησίας και άνεσης.
Στα πράγματα που αξίζει να δοκιμάσετε σε ένα ταξίδι σας στην ευρύτερη περιοχή, συγκαταλέγεται σίγουρα μία εκδρομή με βάρκες στον Πηνειό ποταμό (προσωρινά χωρίς κόμιστρο αλλά κατόπιν ραντεβού), θυμίζοντας κάτι από Νέα Ορλεάνη ένα νωχελικό μεσημέρι του καλοκαιριού. Τους θερινούς μήνες θα συναντήσετε εδώ και τον ψαρά κ. Γιώργο Γεωργάκη, ο οποίος ζει σε μία αυτοσχέδια καλύβα και ψαρεύει για τον ίδιο, τους φίλους του αλλά και για άγνωστους τουρίστες που μπορούν απλώς να δοκιμάσουν ένα φρέσκο ψάρι, να πιούν ένα τσίπουρο και να συζητήσουν μαζί του. Μία σχεδόν κινηματογραφική φιγούρα με εμπειρίες ζωής, κάποιες τραχιές και κάποιες υπέροχες.
Τέλος, για τους οινόφιλους επισκέπτες μία στάση στο Οινοποιείο Ντούγκου στην Ιτέα, με τα εκλεκτά κρασιά του, είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη καθώς εκεί, χάρη στο όραμα των ιδιοκτητών, οινοποιούν μικρές ποσότητες, σε υψηλή ποιότητα. Θα συνεχίσετε τη βόλτα σας στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου στην Ραψάνη με ιστορικά εκθέματα γύρω από την αμπελοκαλλιέργεια της περιοχής και θα ολοκληρώσετε την περιήγηση σας στην γραφική ταβέρνα «Κρασομάνα» για κρεατοφαγία στα καλύτερα της και ανάπαυλα.