2.5.23

Σαμοθράκη: Ένας ονειρικός προορισμός


Η Σαμοθράκη, το νησί του Θρακικού Πελάγους που αποπνέει έναν αέρα αινιγματικό, σχεδόν μυστηριακό, περιμένει να την ανακαλύψετε. Η σπάνια φυσική ομορφιά της, εναλλάσσεται ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση με αιωνόβια πλατάνια, φτέρες και βότανα και στο άγριο, πετρώδες σκηνικό. Στο επίκεντρο, βρίσκεται το όρος Σάος, που επισκιάζει κάθε δραστηριότητα επάνω και γύρω από το νησί και το υψόμετρό του ξεπερνάει τα 1600 μέτρα. Βραχώδεις, απόκρημνες πλαγιές, δύσβατα μονοπάτια, διάσπαρτες πισίνες που σμίλεψε η φύση, γάργαρα νερά, άγρια βλάστηση και απόκοσμες παραλίες, συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για όσους αγαπούν την περιπέτεια και τις εναλλακτικές διακοπές, μακριά από πολυσύχναστες παραλίες και πολυτελή ξενοδοχεία.

Αν επισκεφτείτε την Σαμοθράκη, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να εξερευνήσετε τα μυστικά της, να αφεθείτε στην μυστηριώδη ενέργεια που αποπνέει, η οποία συνδέεται με αρχαίους θρύλους και θεούς. Όπως είναι γνωστό από την Ιστορία, στο νησί τελούνταν τα Καβείρια Μυστήρια, οικουμενικά και πανανθρώπινα, όπου γίνονταν όλοι δεκτοί, χωρίς καμία διάκριση σε φύλο, τάξη, εθνικότητα, ή θρησκεία, με θεμελιώδη σκοπό την ηθική ανέλιξη των ανθρώπων και η αύρα αυτών των Μυστηρίων, μοιάζει να αιωρείται ακόμα και σήμερα επάνω από το νησί.

Όμως, η Σαμοθράκη δεν συνδέεται μόνο με αρχαία μυστήρια, αλλά και με την ορθοδοξία, αφού είναι το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος που επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος το 49 μ.Χ. κατευθυνόμενος προς τη Μακεδονία. Η Χώρα, η πρωτεύουσα του νησιού, έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος οικισμός και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Σάος. Περιηγηθείτε στα στενά σοκάκια, ανεβείτε σκάλες που οδηγούν σε πλατείες με θέα το πέλαγος, και αφεθείτε στην ανεπιτήδευτη ομορφιά του νησιού. Η τοπική γαστρονομική παράδοση, βασίζεται στα φημισμένα αγριοκάτσικα που βόσκουν ελεύθερα στο νησί και πίνουν νερό από τη θάλασσα και αυτό είναι το μυστικό που κάνει τόσο εύγευστο το κρέας.

Επίσης, στη Σαμοθράκη υπάρχει ο παλαιότερος παραδοσιακός φούρνος, που λειτουργεί από το 1853 και έχει ανακηρυχτεί διατηρητέο μνημείο. Στη Σαμοθράκη θα φτάσετε με καράβι από την Αλεξανδρούπολη ή από τη Λήμνο. Στο νησί υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και οργανωμένα κάμπινγκ. Για φαγητό, υπάρχουν ταβέρνες και ψαροταβέρνες.

Πού να μείνετε: Hotel Aeolos: Το ξενοδοχείο είναι χτισμένο σε ένα λόφο, 20μ. από την παραλία της Καμαριώτισσας, ενώ το λιμάνι της Σαμοθράκης βρίσκεται σε απόσταση δέκα λεπτών με τα πόδια. (Καμαριώτισσα) | Samothraki Village Hotel: Το ξενοδοχείο Samothraki Village, βρίσκεται στην Παλαιόπολη, και έχει θέα τη θάλασσα. Προσφέρει πρωινό με ντόπια βιολογικά προϊόντα και παραδοσιακό μενού. Στο χώρο του ξενοδοχείου λειτουργεί poolbar και snackbar με θέα το Θρακικό πέλαγος (Παλαιόπολη) | Niki Beach Hotel: Το ξενοδοχείο Niki Beach Hotel βρίσκεται στην Καμαριώτισσα, 500 μέτρα από το λιμάνι της Σαμοθράκης και μπροστά στην παραλία. (Καμαριώτισσα).

Κάμπινγκ: Αν προτιμάτε τον εναλλακτικό τουρισμό και την αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει η επαφή με τη φύση, μπορείτε να επιλέξετε κάμπινγκ για τη διαμονή σας. | Camping Φυσικής Διαβίωσης | Camping Varades (3ο χιλ. επαρχιακής οδού Θερμών, Άνω Μεριά).

Πού να κολυμπήσετε: Η Σαμοθράκη έχει λίγες παραλίες, που η κάθε μια έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Ωστόσο, στο νησί δεν θα βρείτε αμμουδιές και ρηχά νερά, αλλά παραλίες που φημίζονται για την αδάμαστη ομορφιά τους. Όμως, ακόμα πιο διάσημες είναι οι φυσικές πισίνες του νησιού, τις οποίες οι επισκέπτες προτιμούν περισσότερο από τις παραλίες λόγω της μοναδικότητας, του φυσικού τους κάλλους και των κρύων νερών. | Παχιά Άμμος: Είναι η πιο δημοφιλής και πολυσύχναστη παραλία σε όλο το νησί. Είναι εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο και απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από την Καμαριώτισσα, το λιμάνι της Σαμοθράκης. Μεγάλη, αμμώδης παραλία με καθαρά νερά, ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά. Στο σημείο υπάρχει beach bar, εστιατόριο και ξαπλώστρες που δύσκολα θα βρείτε σε άλλη παραλία της Σαμοθράκης.

Κήποι: Είναι η πιο απομακρυσμένη παραλία της Σαμοθράκης, στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, με άγρια ομορφιά, δημιούργημα ηφαιστειακής δραστηριότητας. Είναι στρωμένη με πέτρα και χαλίκι, θυμίζει σεληνιακό τοπίο, τέλεια εναρμονισμένο με τη θάλασσα και τα βράχια που υψώνονται. Ιδανικό σημείο για να θαυμάσετε το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα. | Βάτος: Βρίσκεται ανατολικά της Παχιάς Άμμου, με λευκή άμμο και πέτρες να ξεπροβάλουν από το νερό. Ο πιο εύκολος τρόπος για να προσεγγίσετε την παραλία είναι με πλοιάριο. Εδώ καταλήγουν τα νερά του καταρράκτη Κρεμαστού και τα βράχια που ονομάζονται «Της Γριάς τα Πανιά». Αν έχετε εμπειρία στην πεζοπορία, μπορείτε να φτάσετε στην παραλία διασχίζοντας το δύσβατο φαράγγι του Βάτου, από τις πιο δύσκολες διαδρομές του όρους Σάος και γι’ αυτό συνίσταται προσοχή.

Πύργος του Φονιά: Είναι από τις πιο γνωστές παραλίες της Σαμοθράκης. Ο θρύλος λέει ότι στον πύργο που υπάρχει στην παραλία είχε γίνει κάποτε ένας τρομακτικός φόνος και από αυτό το γεγονός πήρε το όνομά του το σημείο. Γκρίζο βοτσαλάκι και καταγάλανα νερά. Σε αυτό το σημείο καταλήγει και ο χείμαρρος με το ίδιο όνομα «Φονιάς». | Θερμά Λουτρά: Οικισμός με ιαματικά νερά που οι θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι γνωστές από τη βυζαντινή εποχή και ενδείκνυνται για παθήσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας, χρόνιων ρευματοπαθειών, γυναικολογικών, αγγειοπαθειών, δερματοπαθειών κ.λπ. Αν θέλετε να βυθιστείτε σε ζεστά, ευεργετικά νερά, μπορείτε να επισκεφτείτε τις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Υδροθεραπευτηρίου με τις θειούχες πηγές, που διαθέτει εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες και ατομικούς λουτήρες. Η ομώνυμη παραλία, είναι στρωμένη με μικρό βότσαλο και διαθέτει beach bar, ξαπλώστρες, ομπρέλες, και μία καντίνα για τα απαραίτητα. Μπορείτε να φτάσετε εύκολα στην παραλία και με αυτοκίνητο από το λιμάνι του νησιού. Στο χωριό θα βρείτε μίνι μάρκετ, καφέ, εστιατόρια και μπαρ και δύο οργανωμένα κάμπινγκ.

Κολύμπι σε παγωμένες βάθρες: Τα νερά των ρεμάτων που κατηφορίζουν από το βουνό, χύνονται από καταρράκτες σε μικρές λίμνες-πισίνες, τις οποίες οι ντόπιοι ονομάζουν «βάθρες» και υπάρχουν περίπου 100 σε αριθμό σε όλο το νησί. Όμως, δεν είναι όλες εύκολα προσβάσιμες και για να τις προσεγγίσετε, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και καλή φυσική κατάσταση. Οι πιο γνωστές είναι οι απολήξεις των ρεμάτων της Γριάς και του Φονιά, κοντά στον οικισμό Θέρμα. Ωστόσο, σε αυτά τα σημεία θα συναντήσετε αρκετούς επισκέπτες, ίσως περισσότερους από ότι στις παραλίες του νησιού. Οι «βάθρες» είναι ο πόλος έλξης της Σαμοθράκης και πολλοί τολμούν να βουτήξουν ακόμα και γυμνοί στα παγωμένα νερά τους, περιτριγυρισμένοι από ένα φυσικό τοπίο που θυμίζει τροπικό δάσος.

Γριά Βάθρα: Η πιο διάσημη και εύκολη στην πρόσβαση είναι η «Γριά Βάθρα». Θα την προσεγγίσετε από το χωριό Θερμά, ακολουθώντας το μονοπάτι μέσα από τις φτέρες και κάτω από τα πλατάνια. Θα συναντήσετε διαδοχικά τρεις «πισίνες» με τις δύο πρώτες να είναι εύκολα προσβάσιμες. Από την τρίτη μέχρι την τέταρτη βάθρα, υπάρχει ένα δύσκολο πέρασμα δίπλα σε καταρράκτη και χρειάζεται πολύ προσοχή και εμπειρία για να περάσετε. Εκτιμάται ότι το σύμπλεγμα της Γριάς Βάθρας αριθμεί συνολικά 62 βάθρες, άλλες μικρότερες, άλλες μεγαλύτερες, όμως όλες με την ίδια ομορφιά. | Βάθρα του Φονιά: Μετά το χωριό Θερμά, υπάρχουν πινακίδες για το φαράγγι του Φονιά, ένα από τα πιο ειδυλλιακά σημεία του νησιού. Μετά από 30 λεπτά εύκολο περπάτημα θα βρείτε τον πρώτο καταρράκτη και τη μεγάλη βάθρα. Η προσέγγιση των επόμενων βάθρων, δυσκολεύει πολύ και καλό θα είναι να το επιχειρήσετε μόνο με κάποιον οδηγό.

Τι να κάνετε: Η Σαμοθράκη φημίζεται για τον τουρισμό ορεινού όγκου, δηλαδή τις δραστηριότητες που αφορούν υπαίθρια αθλήματα που έχουν σχέση με το βουνό που δεσπόζει στο νησί και προσελκύει όσους επιθυμούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Αν σας αρέσουν αυτά τα σπορ, τότε η Σαμοθράκη είναι ο προορισμός που αναζητάτε. Το βουνό Σάος, είναι το ψηλότερο στο Αιγαίο και η κορυφή του που ονομάζεται Φεγγάρι βρίσκεται σε ύψος 1.611 μ. και περιμένει να ανακαλύψετε τις ομορφιές και να ανταποκριθείτε στις προκλήσεις του.

Ανάβαση στο Σάος: Η ανάβαση του όρους, χρειάζεται εμπειρία και αντοχές, καθώς δεν είναι εύκολη. Η διαδρομή είναι περίπου 8 χιλιόμετρα, συχνά με ανηφορική και απότομη πορεία και στην κορυφή θα φτάσετε σε περίπου 6 ώρες. Οι πλαγιές που βρίσκονται στα βόρεια του βουνού, καλύπτονται από βελανιδιές, και κατάφυτα ρέματα που χύνονται σε δεκάδες βάθρες. Αντίθετα, οι κορυφές, ξεπροβάλλουν γυμνές και απόκρημνες. Αν δεν διαθέτετε εξοπλισμό και εμπειρία, εμπιστευτείτε επαγγελματίες οδηγούς και εκπαιδευτές. | Canyoning σε Καταρράκτες: Το canyoning στη Σαμοθράκη προσφέρει περισσότερες από 10 διαδρομές και συνδυάζει πεζοπορία, κολύμπι, καταρρίχηση σε καταρράκτες και σε φυσικές τσουλήθρες.

Καταδύσεις: Το υποβρύχιο τοπίο της Σαμοθράκης μεταβάλλεται συνεχώς. Κοφτερά βράχια, υποβρύχια σπήλαια, επιβλητικοί βράχοι και ύφαλοι περιμένουν τους λάτρεις των καταδύσεων. | Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε ψάρεμα, ορεινή ποδηλασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς, αναρρίχηση βράχων, καταρρίχηση και πεζοπορία. Πριν από κάθε δραστηριότητα αυτού του είδους, πρέπει πάντα να ενημερώνεστε από επίσημες πηγές (Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, Λιμενικό, Τουριστική Αστυνομία) για τις καιρικές συνθήκες, ενώ αν δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία καλό είναι να εμπιστευτείτε τους ειδικούς.

Κρουαζιέρες: Αν σας αρέσουν οι εκδρομές με πλοιάρια, μπορείτε να λάβετε μέρος σε οργανωμένες ημερήσιες κρουαζιέρες γύρω από το νησί. Σε αυτές τις εξορμήσεις, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το Κρεμαστό Νερό στα νότια της Σαμοθράκης, όπου μέσα σε ένα άγριο φυσικό περιβάλλον ξεχωρίζει ένας εντυπωσιακός καταρράκτης 180 μέτρων, που χύνεται στη θάλασσα. Επιπλέον, θα θαυμάσετε την παράξενη γεωμορφολογία των βράχων της ακτογραμμής, που οι ντόπιοι ονομάζουν «Της Γριάς τα Πανιά» και θα κολυμπήσετε στις μαγευτικές παραλίες Βάτος και Γυάλι, που η πρόσβαση γίνεται μόνο από τη θάλασσα.

Αρχαιολογικό χώρος: Επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης όπου διασώζονται ερείπια σημαντικών κτισμάτων. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, εκτίθενται αρχιτεκτονικές αναπαραστάσεις των κτηρίων και στον εξωτερικό χώρο υπάρχει αντίγραφο του παγκοσμίου φήμης αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης. Επιπλέον, οι μεσαιωνικοί πύργοι των Γατελούζων, οι οποίοι είναι τμήματα του οχυρωματικού δικτύου που κατασκεύασε η οικογένεια των Γενοβέζων Gateluzzi, κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο. Σώζονται τρία κτίσματα, το ένα από τα οποία φέρει επιγραφή με το οικόσημο της οικογενείας.

Θρησκευτικά μνημεία: Όπως προαναφέραμε, η Σαμοθράκη είναι το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος που επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος το 49 μ.Χ. κατευθυνόμενος προς τη Μακεδονία. Μπορείτε να επισκεφτείτε το μνημείο-προσκύνημα, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού και ονομάζεται «Στασίδι». Στο λιτό ημικυκλικό κτίσμα από ξύλο και πέτρα, μπορείτε να θαυμάσετε τέσσερα μεγάλα ψηφιδωτά με παραστάσεις από το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου στη Σαμοθράκη. Επιπλέον, μπορείτε να επισκεφτείτε τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια του νησιού, όπως το ξωκλήσι της Παναγίας Κρημνιώτισσας που μοιάζει να αιωρείται στην άκρη του απόκρημνου βράχου όπου είναι χτισμένο και έχει θέα το βόρειο Αιγαίο και την Ίμβρο, αλλά και την Ιερά Μονή Χριστού που χρονολογείται στον 14ο αιώνα και είναι ένα από τα σημαντικότερα χριστιανικά μνημεία της Σαμοθράκης.

Λαογραφικό Μουσείο: Μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο της Σαμοθράκης, θα σας ταξιδέψει στον παραδοσιακό τρόπο ζωής των ντόπιων. Στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό του 19ου αι. και φιλοξενεί παραδοσιακά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως γεωργικά εργαλεία, εργαλεία για την επεξεργασία της κλωστής και τον αργαλειό. Επίσης, μπορείτε να δείτε μια πιστή αναπαράσταση ενός παραδοσιακού σπιτιού με πλήρη επίπλωση και διακόσμηση, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τοπικές φορεσιές.

Γαστρονομική ταυτότητα: Το κατσίκι, είναι η σπεσιαλιτέ της Σαμοθράκης, αφού τα κοπάδια βόσκουν ελεύθερα και πίνουν νερό από τη θάλασσα που τα κάνει πιο νόστιμα, όμως η κουζίνα της δεν περιορίζεται σε αυτό. Δοκιμάστε γλυκά του κουταλιού, όπως το το πραούστο ή πραούστι, που φτιάχνεται από ένα κιτρινοπράσινο φρούτο που είναι είδος δαμάσκηνου. Άλλο τοπικό γλύκισμα είναι ο χασλαμάς, που γίνεται σε ταψί η γεύση του θυμίζει μελομακάρονο. Η Σαμοθράκη φημίζεται και για το ιδιαίτερο μέλι που παράγει σε μικρές ποσότητες και έχει γλυκόπικρη γεύση.

Πού να φάτε: Ο Βράχος: Βρίσκεται στον οικισμό Προφήτης Ηλίας, με θέα το Αιγαίο. Θα βρείτε ντόπιο αγριοκάτσικο στη σούβλα. Στο μενού υπάρχει η ιδιαίτερη συκωταριά σούβλας. Όλα τα συνοδευτικά και οι σαλάτες, είναι από ντόπια προϊόντα, όπως και η μπύρα «Φονιάς» που πήρε το όνομά της από το φημισμένο ρέμα. (Προφήτης Ηλίας) | Καρυδιές: Η παραδοσιακή ταβέρνα «Καρυδιές» βρίσκεται στην ανατολική άκρη του νησιού, στον αραιοκατοικημένο οικισμό της Άνω Μεριάς. Στο μενού θα βρείτε κατσίκι με πολλές παραλλαγές, κότσι με πατάτες, τσιγαρισμένη φασολάδα, μακαρονάδα με κατσίκι και ζεστό χωριάτικο ψωμί που μόλις βγήκε από τον ξυλόφουρνο. | Στοά: Αν σας αρέσει το street food, ψητοπωλείο «Στοά» που βρίσκεται στα Θερμά, μπορείτε να δοκιμάσετε σάντουιτς με κατσικίσιο κρέας. (Θερμά) | Η γέφυρα του φονιά: Η ταβέρνα «Η γέφυρα του φονιά», βρίσκεται εκεί από όπου ξεκινά το ρέμα του Φονιά που καταλήγει στις φημισμένες βάθρες. Στο μενού θα βρείτε ομελέτες, μαγειρευτά όπως μοσχαράκι με μελιτζάνα, κριθαράκι, γεμιστά, κοκκινιστό, μουσακάς, παστίτσιο κ.α. (Φονιάς).

Αργώ: Η ψαροταβέρνα «Αργώ» στον Βασιλικό, σερβίρει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά του Θρακικού Πελάγους, όπως συναγρίδα, φαγκρί, μπαρμπούνι, χταπόδι, αστακό κ.α. Το κατάστημα διαθέτει τοπικό λευκό κρασί, ούζο ή τσίπουρο. (Κάτω Καρυώτες-Βασιλικός) | Ουζερί Κεσμές: Παραδοσιακό ουζερί, που το μπαλκόνι του έχει θέα την γραφική Χώρα. Σερβίρει το τοπικό πιάτο «μαντί» που είναι καβουρντισμένος κιμάς από χοιρινό και φύλλο πίτας με γέμιση ρυζιού, τηγανίτες με κολοκυθολούλουδο και πίτα με χειμωνιάτικο κολοκύθι. (Χώρα) | Παραδοσιακός Φούρνος: Είναι ο παλαιότερος παραδοσιακός φούρνος της Ελλάδας, αφού χρονολογείται από από το 1853. Το 1998 ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού που συμβάλλει στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Η διαδικασία παραγωγής των αρτοσκευασμάτων είναι χειροποίητη και όλα ψήνονται στον ξυλόφουρνο. Μεταξύ άλλων, φουρνίζει ντόπια παξιμάδια και επτάζυμο (Χώρα).