17.7.22

Νομός Γρεβενών: Εθνικός Δρυμός Πίνδου


Μεγάλα βουνά, απέραντα δάση και άφθονα νερά χαρακτηρίζουν ολόκληρη την περιοχή. Αν σας αρέσουν οι ορεινές εξερευνήσεις ή θέλετε να συνδυάσετε τις διακοπές σας με την ηρεμία, ο νομός Γρεβενών προσφέρει πολλές ευκαιρίες και έχει καλό οδικό δίκτυο. Εδώ θα ψαρέψετε στους ποταμούς και θα επιδοθείτε σε ορειβασία και πεζοπορία. Το δυτικό τμήμα του νομού ακουμπά στη μεγαλύτερη οροσειρά της Ελλάδας, την Πίνδο, όπου διατηρείται ανέπαφη η φύση.

Γρεβενά: Πρωτεύουσα του νομού, τα Γρεβενά είναι χτισμένα σε υψόμετρο 530, στις όχθες ενός παραπόταμου του Αλιάκμονα, του Γρεβενίτη, σε περιοχή με πολύ πράσινο. Εκεί και η Μητρόπολη, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, το Θέατρο στο Καστράκι. Κοντά και τα χωριά της οροσειράς του Βοϊου, Αμυγδαλιές, Λοχμή και Αηδόνια.

Σαμαρίνα: Όμορφο, τραγουδισμένο χωριό, χτισμένο σε πλαγιά του Σμόλικα σε υψόμετρο 1450 μέτρων. Η πυκνή και άγρια βλάστηση, τα κρύα νερά, οι φυσικές ομορφιές έλκουν τους επισκέπτες.

Δεσκάτη: Κωμόπολη στις πλαγιές των Καμβουνίων σε υψόμετρο 860 μέτρων, εμπορικό και αγροτικό κέντρο. Στην πλατεία θα δείτε την προτομή του λοχαγού Δ. Μανουσάκη, που έχασε τη ζωή του μαχόμενος για την απελευθέρωσή της. Εκεί και το σπήλαιο, στη θέση «Αγία Παρασκευή», αλλά και το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Δεσκάτης, στα Καμβούνια. Θα απολαύσετε την υπέροχη θέα και θα έρθετε σε επαφή με τη φύση ακολουθώντας σηματοδοτημένα μονοπάτια.

Κρανέα: Χωριό στην οροσειρά της Πίνδου σε υψόμετρο 960 μέτρων, κοντά στον εθνικό δρυμό της Πίνδου. Ο οικισμός συγκροτήθηκε επί Τουρκοκρατίας γύρω από χάνι της διαδρομής από τα Ιωάννινα προς τα Γρεβενά.

Περιβόλι: Χωριό της βόρειας Πίνδου σε υψόμετρο 1280 μέτρων, σε περιοχή με ξεχωριστή ομορφιά, κοντά στον εθνικό δρυμό Πίνδου. Συχνές και οι παραδοσιακές γιορτές το καλοκαίρι (Συνάντηση Βλάχων).

Σμίξη: Χωριό σε υψόμετρο 1220 μέτρων, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας. Διατηρεί στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ενώ στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι επιδίδονται στην κτηνοτροφία, την υλοτομία και τον τουρισμό.

Βάλια Κάλντα: Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, στα όρια των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων. Ιδρύθηκε το 1966 και αποτελεί μια από τις πιο αξιόλογες, σε φυσικό πλούτο, περιοχές της Ευρώπης. Περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα-βλάχικο τοπωνύμιο-και του Αρκουδορέματος, με τα όρη Λύγκο και Μαυροβούνι. Ιδιαίτερα πλούσια είναι η χλωρίδα-πυκνά δάση πεύκης και οξιάς, μικρότερα φυτά και αγριολούλουδα, ορισμένα σπάνια ή ενδημικά-και η πανίδα του δρυμού-σπάνια είδη όπως η καφέ αρκούδα, πολυάριθμα είδη πτηνών κ.ά.

Τι να ψωνίσετε: Υφαντά-φλοκάτες, βελέντζες, κιλίμια-, γαλακτοκομικά προϊόντα, τραχανά, μανιτάρια. | 
Τοπικές νοστιμιές: Ψητά κρέατα, «μούρα»-εντόσθια γεμιστά με τυρί-, ψωμί στη σούβλα, τυροκομικά προϊόντα, μανιτάρια.