17.7.22

Νομός Βοιωτίας: Επίκεντρο της ιστορίας


Ο νομός Βοιωτίας έχει ικανοποιητική τουριστική υποδομή για θερινές και χειμερινές διακοπές, αλλά και για εξορμήσεις το Σαββατοκύριακο. Οι ακτές στον Ευβοϊκό με τα ξενοδοχεία, οι ήρεμες παραλίες στον Κορινθιακό και οι χιονοδρομικές εγκαταστάσεις στον Παρνασσό προσελκύουν επισκέπτες όλον το χρόνο. Το μεγαλύτερο εκδρομικό και παραθεριστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι παραλίες στις δυο θάλασσες του νομού, το ορεινό συγκρότημα του Παρνασσού, τα γραφικά ορεινά αλλά και πεδινά κεφαλοχώρια. Σημαντικός είναι ο αρχαιολογικός πλούτος του νομού, με βασικότερες περιοχές τον Ορχομενό, τη Χαιρώνεια, τις Πλαταιές και τη Θήβα.

Λιβαδειά: Πρωτεύουσα του νομού, χτισμένη στους βόρειους πρόποδες του Ελικώνα, με το κάστρο στο λόφο του Αγίου Ηλία, τις πηγές και τις παραδοσιακές ταβέρνες. Ο σύγχρονος οικισμός, στο κέντρο εύφορης περιοχής, αποτελεί σημαντικό αγροτικό-και εμπορικό κέντρο.

Θήβα: Στη θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης, σε εύφορη και καλά αρδευόμενη πεδιάδα, η Θήβα αποτελεί αγροτικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της περιοχής. Εκεί και η αρχαία Θήβα, αλλά και το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα «Σαγμάτα».

Αράχοβα: Γραφική ορεινή κωμόπολη-υψόμετρο 960 μέτρων, χτισμένη στο σκαλί μιας ράχης που κατεβαίνει από τις κορυφές του Παρνασσού προς την κοιλάδα του Πλειστού. Αποτελεί πέρασμα για τους Δελφούς και τα μονοπάτια του Παρνασσού.

Δίστομο: Το μαρτυρικό χωριό, όπου το 1944 οι Ναζί εκτέλεσαν εκατοντάδες Διστομίτες σε αντίποινα για την αντίστασή τους. Σε λόφο, στην άκρη της κωμόπολης, θα δείτε μνημείο των θυμάτων του ναζισμού. Στο Δίστομο ανήκει ο τουριστικός οικισμός Παραλία, με ωραία ακρογιαλιά. | Κολύμπι: Στην παραλία Διστόμου.

Πλαταιές: Σύγχρονος οικισμός στις βόρειες υπώρειες του Κιθαιρώνα, κοντά στην ομώνυμη αρχαία πόλη με τα σημαντικά μνημεία της.

Ορχομενός: Σε εύφορη πεδινή έκταση, αποτελεί κέντρο πεστροφοκαλλιέργειας. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η φημισμένη ομώνυμη αρχαία πόλη.

Χαιρώνεια: Χωριό χτισμένο κοντά στην ομώνυμη αρχαία πόλη, γενέτειρα του Πλουτάρχου και πεδίο σύγκρουσης των Μακεδόνων του Φιλίππου Β’ με τις ενωμένες δυνάμεις διαφόρων ελληνικών πόλεων το 338 π.Χ.

Λέων της Χαιρώνειας: Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του νομού, είναι και ο «Λέων της Χαιρώνειας», αναστηλωμένο μαρμάρινο επιτύμβιο μνημείο, σήμα του κοινού τάφου πεσόντων (σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, των Θηβαίων Ιερολοχιτών) στην ομώνυμη μάχη του 338 π.Χ.

Τι να ψωνίσετε: Από την Αράχοβα, υφαντά, τυρί «φρομαέλα» («φορμαέλα»), φέτα Παρνασσού. Από τον Ορχομενό, πεπόνια και πέστροφες. | Ορειβατικά καταφύγια: Στον Παρνασσό, στη θέση «Σαραντάρι» σε υψόμετρο 1.900 μέτρων, χωρητικότητας 25 ατόμων. Πληροφορίες: ΣΧΟ Αράχοβας.