για 20-25 κομμάτια
1 φλιτζ. τσαγιού λάδι
4 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι
1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι (μαλακό)
½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
χυμό 1 πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 ποτηράκια κονιάκ
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ ή σόδα
για το σιρόπι
1 φλιτζ. τσαγιού μέλι
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζ. τσαγιού νερό
για τη διακόσμηση
λίγη κανέλα (σκόνη)
50 γραμ. ζάχαρη
100 γρ. καρύδια (κοπανισμένα)
σουσάμι (προαιρετικά)
Ζεσταίνετε το λάδι σε χαμηλή φωτιά προσέχοντας να μην κάψει και το ρίχνετε στο σιμιγδάλι, που έχετε τοποθετήσει σε λεκάνη μαζί με το αλεύρι. Ανακατεύετε μέχρι να αναμιχθούν καλά.
Προσθέτετε τη ζάχαρη και εξακολουθώντας να τα δουλεύετε, προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεμένο με μισή χούφτα αλεύρι. Ζυμώνετε το μείγμα απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Παίρνετε μικρές μπαλίτσες ζύμης και πλάθετε τα μελομακάρονα στο σχήμα που θέλετε. Τα βάζετε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα ψήνετε για 30 λεπτά περίπου σε μέτριο φούρνο, που τον δυναμώνετε αργότερα, ώστε να πάρουν χρώμα. Όταν ψηθούν, τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να μισοκρυώσουν για να μην τρίβονται.
Στο μεταξύ, ετοιμάζετε το σιρόπι, βάζοντας όλα μαζί τα υλικά να βράσουν για 5-7 λεπτά. Ρίχνετε τα μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι και αμέσως τα αποσύρετε από τη φωτιά. Τα αφήνετε 5-6 λεπτά μέσα στο σιρόπι και μετά τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείτε σε πιατέλα.
Πασπαλίζετε με την κανέλα και τη ζάχαρη. Από πάνω ρίχνετε καρύδια κοπανισμένα, ανακατεμένα αν θέλετε με σουσάμι.
Χρόνος προετοιμασίας: 55 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Μπορείτε να φτιάξετε τη ζύμη μόνο με αλεύρι, εμπλουτίζοντάς την και με 1 φλιτζ του τσαγιού γάλα. Σε αυτήν την περίπτωση, θα βάλετε στη ζύμη 1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη και θα φτιάξετε το σιρόπι με 1 ½ φλυτζάνι τσαγιού μέλι.
λίγη κανέλα (σκόνη)
50 γραμ. ζάχαρη
100 γρ. καρύδια (κοπανισμένα)
σουσάμι (προαιρετικά)
Ζεσταίνετε το λάδι σε χαμηλή φωτιά προσέχοντας να μην κάψει και το ρίχνετε στο σιμιγδάλι, που έχετε τοποθετήσει σε λεκάνη μαζί με το αλεύρι. Ανακατεύετε μέχρι να αναμιχθούν καλά.
Προσθέτετε τη ζάχαρη και εξακολουθώντας να τα δουλεύετε, προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεμένο με μισή χούφτα αλεύρι. Ζυμώνετε το μείγμα απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Παίρνετε μικρές μπαλίτσες ζύμης και πλάθετε τα μελομακάρονα στο σχήμα που θέλετε. Τα βάζετε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα ψήνετε για 30 λεπτά περίπου σε μέτριο φούρνο, που τον δυναμώνετε αργότερα, ώστε να πάρουν χρώμα. Όταν ψηθούν, τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να μισοκρυώσουν για να μην τρίβονται.
Στο μεταξύ, ετοιμάζετε το σιρόπι, βάζοντας όλα μαζί τα υλικά να βράσουν για 5-7 λεπτά. Ρίχνετε τα μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι και αμέσως τα αποσύρετε από τη φωτιά. Τα αφήνετε 5-6 λεπτά μέσα στο σιρόπι και μετά τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείτε σε πιατέλα.
Πασπαλίζετε με την κανέλα και τη ζάχαρη. Από πάνω ρίχνετε καρύδια κοπανισμένα, ανακατεμένα αν θέλετε με σουσάμι.
Χρόνος προετοιμασίας: 55 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Μπορείτε να φτιάξετε τη ζύμη μόνο με αλεύρι, εμπλουτίζοντάς την και με 1 φλιτζ του τσαγιού γάλα. Σε αυτήν την περίπτωση, θα βάλετε στη ζύμη 1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη και θα φτιάξετε το σιρόπι με 1 ½ φλυτζάνι τσαγιού μέλι.