11.10.23

Παστίτσιο

Κλασική συνταγή, που θα μας θυμίζει πάντα την κουζίνα της μαμάς μας.

για 8-10 άτομα
500 γραμ. μακαρόνια χοντρά (Νο 2)
1 κιλό κιμά
1 κρεμμύδι (ψιλοκομ.)
1 ποτηράκι λευκό κρασί
4-5 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες ή ντοματάκια κονκασέ
2 κουταλιές βούτυρο (λιωμένο)
1 αβγό (προαιρετικά)
1 δόση σάλτσα μπεσαμέλ
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
τριμμένο τυρί ή φρυγανιά
τριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Τσιγαρίζετε τον κιμά, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να αλλάξει το χρώμα του. Προσθέτετε το κρεμμύδι και ανακατεύετε. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε την ντομάτα. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τον κιμά να σιγοβράσει για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να πιει τα υγρά του. Τον αφήνετε να κρυώσει και αν θέλετε χτυπάτε το αβγό ελαφρά και το ανακατεύετε με τον κιμά.

Βράζετε τα μακαρόνια, φροντίζοντας να μην παραβράσουν. Τα στραγγίζετε και τα περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα μπεσαμέλ ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ Εάν θέλετε, την καρυκεύετε με τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Αλείφετε με λίγο βούτυρο ή λάδι ένα ταψάκι ή πυρέξ (30x40εκ.) και στρώνετε μέσα τα μακαρόνια. Από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα τον κιμά. Σκεπάζετε με τη σάλτσα μπεσαμέλ, την ισιώνετε με την ανάποδη του κουταλιού και πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο τυρί ή φρυγανιά.

Ψήνετε το παστίτσιο σας στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. Αφήστε το να κρυώσει πριν το κόψετε σε κομμάτια.

Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 50-60 λεπτά

Μπορείτε να φτιάξετε παστίτσιο χρησιμοποιώντας κάποιο άλλο ζυμαρικό όπως φιογκάκια, κοχύλια κ. ά.

Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη γεύση του παστίτσιου σας εάν προσθέσετε 1 φλιτζάνι τριμμένα τυριά (γραβιέρα, κεφαλοτύρι, κ. ά.) στα μακαρόνια, ή στον κιμά, ή στην μπεσαμέλ ή σε όλα.