11.10.23

Σάμαλι με ταχίνι

Παραδοσιακό, σιροπιαστό γλυκό, που αγαπούν όλες οι ηλικίες ανεξαιρέτως!

για 8-10 άτομα
½ κιλό σιμιγδάλι (χοντρό)
1 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι (ψιλό)
1 φλιτζ. τσαγιού ταχίνι
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι γλυκού μαστίχα Χίου (κοπανισμένη)
2 ½ φλιτζ. τσαγιού ανθρακούχο νερό ή σόδα
½ κούπα φιλέ αμυγδάλου

για το σιρόπι
3 ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
3 ½ φλιτζ. τσαγιού νερό
φλούδα 1 πορτοκαλιού
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Σε λεκάνη, ρίχνετε το χοντρό και το ψιλό σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το μπέικιν και ανακατεύετε.

Σε άλλο σκεύος, αδειάζετε το ταχίνι και το ανακατεύετε με το ανθρακούχο νερό μέχρι να διαλυθεί καλά. Ρίχνετε το διαλυμένο ταχίνι στη λεκάνη και ανακατεύετε με πλαστική σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά σας.

Λαδώνετε ελαφρά ένα ταψί και αδειάζετε μέσα το μίγμα. Κουνάτε το ταψάκι ώστε να απλωθεί το μίγμα καλά και να είναι ισόπαχο. Αφήνετε το ταψί σε ζεστό σημείο για 2 ώρες περίπου ώστε να φουσκώσει το μίγμα.

Στη συνέχεια, πασπαλίζετε την επιφάνεια του γλυκού με τα αμύγδαλα και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει. Στο μεταξύ, ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας για 5 λεπτά όλα μαζί τα υλικά και το αφήνετε να κρυώσει.

Μόλις βγάλετε το γλυκό από το φούρνο, το χαράζετε σε κομμάτια και το περιχύνετε με το σιρόπι κουταλιά-κουταλιά. Περιμένετε λίγη ώρα μέχρι να κρυώσει το γλυκό και να απορροφήσει το σιρόπι.

Κόβετε σε κομμάτια και το σερβίρετε.

Χρόνος αναμονής: 2 ώρες
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 60 λεπτά