Αγαπημένη, παραδοσιακή συνταγή που γίνεται ακόμη πιο νόστιμη με μία μικρή παραλλαγή. Οι πράσινες ελιές μέσα στη σάλτσα ντομάτας δίνουν στα σουτζουκάκια πλούσια γεύση και ξεχωριστό άρωμα.
για 6 άτομα
1 κιλό κιμά
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουτ. σούπας αλάτι (κοφτή)
3 μεγάλες φρυγανιές
½ φλιτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί
1 αβγό
λίγο πιπέρι
λίγο κίμινο (σκόνη)
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο ή βούτυρο
4-5 φρέσκιες ντομάτες
1 φλιτ. τσαγιού πράσινες ελιές (χωρίς κουκούτσι)
λίγο αλάτι, λίγη ζάχαρη (για τη σάλτσα ντομάτας)
Ρίχνετε το κρασί σ' ένα μπολ, προσθέτετε λίγο νερό και βυθίζετε μέσα στο υγρό μίγμα τις φρυγανιές να μουσκέψουν. Ανακατεύετε σε μια μεγάλη λεκάνη τον κιμά, το σκόρδο (λιωμένο), το αλάτι, τις φρυγανιές, το αβγό, το πιπέρι και το κίμινο. Ζυμώνετε καλά όλα μαζί τα υλικά ώσπου να γίνουν μία ομοιόμορφη μάζα.
Πλάθετε τον κιμά σε σουτζουκάκια, βάζετε το λάδι ή το βούτυρο σ' ένα βαθύ τηγάνι και μόλις κάψει τα τηγανίζετε. Μετά το τηγάνισμα, τα τοποθετείτε σε πιατέλα, διατηρώντας τα ζεστά.
Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες, αφαιρείτε τους σπόρους και τις περνάτε από το μύλο των λαχανικών. Τις βάζετε στο τηγάνι που χρησιμοποιήσατε για τα σουτζουκάκια, μαζί με λίγη ζάχαρη και αλάτι και τις αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά περίπου.
Ρίχνετε τις ελιές σε κατσαρολάκι, γεμίζετε με νερό, έτσι ώστε να τις καλύπτει και τις βάζετε να βράσουν μια 5 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια, τις σουρώνετε και τις ρίχνετε στη σάλτσα ντομάτας. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τις ελιές να βράσουν μια ακόμη 15 λεπτά, μέσα στη σάλτσα.
Αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά, περιχύνετε με αυτήν τα σουτζουκάκια και σερβίρετε αμέσως.
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπτά
Απολαύστε τα σουτζουκάκια με σπυρωτό πιλάφι, πουρέ πατάτας ή πατάτες τηγανητές, πασπαλισμένα με τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας.