Ενα γλυκό με λαχταριστή ζύμη γεμισμένη με καρυδόψιχα. Ταιριάζει με ελληνικό καφέ, παγωμένο νερό και... παρέα στη βεράντα.
για 40-45 κομμάτια
650 γραμ. βούτυρο ή λάδι
1 ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
320 ml γάλα
650 γραμ. αλεύρι
1 κουταλάκι σόδα
150 ml κονιάκ
2 αβγά
ανθόνερο και ζάχαρη άχνη (για το πασπάλισμα)
για τη γέμιση
1.250 γραμ. καρυδόψιχα
1 κουτ. σούπας κανέλα
1 ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
Ρίχνετε το γάλα σε κατσαρολάκι και το ζεσταίνετε ελαφρά, χωρίς να πάρει βράση. Προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να λιώσει καλά. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτετε το χλιαρό γάλα με τη ζάχαρη, Αφήνετε το μίγμα σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αρχίζετε να ρίχνετε σιγά-σιγά τα αλεύρι ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα, για να μη σβολιάσει.
Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τα αβγά, ελαφρά χτυπημένα. Ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις, έτσι ώστε να ενσωματωθούν τα αβγά στη ζύμη, χωρίς να ψηθούν. Τέλος, διαλύετε τη σόδα στο κονιάκ και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε και αφήνετε τη ζύμη να κρυώσει.
Ετοιμάζετε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα μαζί τα υλικά σε βαθύ σκεύος. Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης και τις πλάθετε σε μπαλίτσες. Τοποθετείτε στο κέντρο λίγη από τη γέμιση και ξαναπλάθετε σε μπαλίτσες κλείνοντας μέσα τη γέμιση.
Τοποθετείτε τα μαμούλια σε ταψί ελαφρά βουτυρωμένο ή στρωμένο με σιλπάτ και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για 25-30 λεπτά. Αφού κρυώσουν λίγο, τα ραντίζετε με ανθόνερο και τα πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.
Χρόνος προετοιμασίας: 50-60 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 25-30 λεπτά