3.7.22

Πεϊνιρλί


«Πεϊνιρλί» στα τουρκικά σημαίνει «με τυρί». Οι ζυμαρένιες βαρκούλες-δυναμωτικό κολατσιό για όσους έκαναν σκληρές, αγροτικές δουλειές στις χώρες γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα- έφτασαν μαζί με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα όπου γρήγορα αγαπήθηκαν και καθιερώθηκαν. 

για 4-6 άτομα
1 δόση βασική ζύμη για πίτσα
2 ½ -3 φλιτζ. τσαγιού κίτρινα τυριά που λιώνουν: ρεγκάτο, γκούντα, κεφαλογραβιέρα, κασέρι, έμενταλ, κ.ά.
150 γραμ. μπέικον (κομμένο)
100 γραμ. ζαμπόν (ψιλοκομμένο)

Ετοιμάζετε τη ζύμη, ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ και την αφήνετε να φουσκώσει. Στη συνέχεια, χωρίζετε τη ζύμη σε όσα κομμάτια θέλετε και πλάθετε μικρά ή μεγαλύτερα μπαλάκια. Με τη βοήθεια πλάστη, ανοίγετε κάθε μπαλάκι σε οβάλ φύλλο.

Μοιράζετε τα τριμμένα τυριά πάνω σε κάθε φύλλο και στη συνέχεια τους δίνετε σχήμα βάρκας, κλείνοντας τα τυριά μέσα στις άκρες της (βρέχετε τα χέρια σας με λίγο νεράκι για να κολλήσει πιο εύκολα η ζύμη).

Τοποθετείτε τα πεϊνιρλί σε ελαφρά λαδωμένο ταψί και τα αφήνετε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει η ζύμη.

Τα ψήνετε στους 190 βαθμούς για 10 λεπτά περίπου και στη συνέχεια τα βγάζετε και τοποθετείτε στο κέντρο τους το ζαμπόν και το μπέικον.

Τα ξαναβάζετε στο φούρνο και τα ψήνετε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να λιώσουν καλά τα τυριά και να ροδίσει το μπέικον.

Χρόνος αναμονής: 1 ½ ώρα
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 15-20 λεπτά

Εναλλακτικά, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα αλλαντικά της συγκεκριμένης συνταγής με λουκάνικα κοκτέιλ ή Φρανκφούρτης.