Νόστιμο και οικονομικό φαγητό, που τρώγεται ευχάριστα από μικρούς και μεγάλους.
για 6-8 άτομα
1 κουνέλι (1 ½ κιλό περίπου)
2 κιλά πατάτες
χυμό 1 λεμονιού
χυμό 1 πορτοκαλιού
3-4 σκελίδες σκόρδο (σε λεπτές φέτες)
κανέλα (σκόνη)
μερικά καρφάκια γαρίφαλο
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Πλένετε καλά το κουνέλι και το κόβετε σε μερίδες. Με μαχαίρι κάνετε μερικές σχισμές και μπήγετε στο κρέας μερικά καρφάκια γαρίφαλο και σκόρδο. Το αλατοπιπερώνετε και το πασπαλίζετε με την κανέλα. Το βάζετε σε βαθύ μπολ και το περιχύνετε με τους χυμούς των εσπεριδοειδών. Το μαρινάρετε για 1 ώρα τουλάχιστον πριν το μαγειρέψετε.
Κατόπιν ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζετε τις μερίδες του κρέατος για μερικά λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζετε και το τοποθετείτε σε ταψί.
Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε κομμάτια ή κυδωνάτες και τις τηγανίζετε ελαφρά στο ίδιο λάδι που ροδίσατε το κουνέλι. Βγάζετε τις πατάτες από το λάδι και τις μεταφέρετε και αυτές στο ταψί γύρω και ανάμεσα από το κουνέλι.
Περιχύνετε το φαγητό με το μείγμα των εσπεριδοειδών όπου μαρινάρατε το κουνέλι καθώς και με το λάδι στο οποίο τηγανίσατε το κρέας και τις πατάτες. Τοποθετείτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε το φαγητό στους 200 βαθμούς για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν το κρέας και οι πατάτες. Κατά διαστήματα ανοίγετε το φούρνο και περιχύνετε το κρέας με το ζωμό που θα υπάρχει στο ταψί.
Χρόνος αναμονής: 1 ώρα
Χρόνος προετοιμασίας: 45-50 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 15 λεπτά
Μια σαλάτα από φρέσκα ή βρασμένα λαχανικά εποχής καθώς και φρέσκο χωριάτικο ψωμί ταιριάζουν ιδανικά με αυτό το πιάτο.