Ξεκινήστε τις διαδρομές σας στο νομό από τον παλαιό εθνικό δρόμο Κορίνθου-Πάτρας, για να απολαύσετε την ομορφιά των παραλιακών χωριών της Αχαΐας. Επιχειρήστε μια δεύτερη διαδρομή στα Καλάβρυτα και τη Χαλανδρίτσα, για να γνωρίσετε την ορεινή Αχαΐα. Η λίμνη Τσιβλού και το σπήλαιο των Καστριών-, το Παναχαϊκό και ο Ερύμανθος, τα βασικά βουνά του νομού, αποτελούν ξεχωριστές φυσικές ομορφιές. Ξεχωριστό είναι και το τοπίο κατά τη διαδρομή με τον γραφικό οδοντωτό, που αφετηρία έχει το Διακοφτό. Οι παραλίες από την Καλογριά, το μοναδικό δάσος με τη μαγευτική αμμουδιά, ως την Ακράτα και την Αίγειρα, επίσης θα σας συναρπάσουν. Από την Αχαΐα περνάτε με φεριμπότ στις ακτές της Φωκίδας και της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και στα νησιά του Ιονίου. Η Πάτρα, αστικό κέντρο με μεγάλη ανάπτυξη, αποτελεί μεγάλο συγκοινωνιακό κόμβο για τον εισερχόμενο τουρισμό από την Ευρώπη.
Πάτρα: Η πρωτεύουσα του νομού, συγκοινωνιακό, οικονομικό και τουριστικό κέντρο, με έντονη πνευματική και καλλιτεχνική ζωή, από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας. Χωρίζεται στην Πάνω και την Κάτω Πόλη, έχει σωστή ρυμοτομία, με πλατείες και όμορφους κήπους, και διατηρεί μνήμες από το παρελθόν. Εκεί και ο πολιούχος της πόλης Άγιος Ανδρέας και η Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Α’, στο κέντρο της πόλης με συντριβάνια. Εκεί και τα «Ψηλά Αλώνια», ένα από τα «μπαλκόνια» της Πάτρας, αλλά και το Φρούριο στην κορυφή. | Κολύμπι: Στα Μποζαϊτικα, στο Ρίο, στο Ακταίο, στον Άγιο Βασίλειο, στα Ρογίτικα και στα Τσουκαλαίικα.
Ρίο: Κύριος συγκοινωνιακός κόμβος μεταξύ Πελοποννήσου και Στερεάς. Εκεί και το Κάστρο (Καστέλι του Μοριά), το οποίο οικοδομήθηκε παράλληλα με εκείνο του Αντιρρίου. Εκεί και παγκόσμια γνωστό αρχιτεκτονικό επίτευγμα της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.
Αίγιο: Εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο, χτισμένο στη θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το παλαιό τμήμα της πόλης προς την παραλία, από την Παναγία Τρυπητή ως τα όρια του σιδηροδρομικού σταθμού και τις παλαιές αποθήκες σταφίδας. Στα 23 χλμ. και το ανδρικό μοναστήρι των Ταξιαρχών, όπου παρασκευάζεται από τους μοναχούς το γλυκό ροδοζάχαρη.
Διακοφτό-Καλάβρυτα: Παραλιακό χωριό με μικρό λιμάνι, καταφύγιο για μικρά αλιευτικά σκάφη. Από εδώ ξεκινά και ο οδοντωτός σιδηρόδρομος για τα Καλάβρυτα, ο οποίος διασχίζει το φαράγγι του ποταμού Βουραϊκού, τοπίο με ιδιαίτερη ομορφιά. Στη μέση της διαδρομής η Ζαχλωρού. Τα Καλάβρυτα, αποτελούν μία από τις λίγες περιοχές μαρτυρίου της Ελλάδας, αφού έχει δεχτεί την οργή τόσο των Τούρκων, όσο και των Γερμανών κατακτητών. Εκεί και η ιστορική μονή Αγίας Λαύρας, το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου, αλλά και το Σπήλαιο Λιμνών. | Κολύμπι: Στην παραλία του Διακοφτού, στον Ελαιώνα, στη Ροδιά, στην Εγκάλη και στην Τράπεζα.
Καλογριά-Δάσος Στροφυλιάς: Η ακτή της Καλογριάς-ατέλειωτη αμμουδιά με καταγάλανη θάλασσα-και το μοναδικό σε ομορφιά και έκταση πευκόδασος της Στροφυλιάς (συνθέτουν μια ειδυλλιακή και εξωτική εικόνα, ένα ξεχωριστό τοπίο γεμάτο εναλλαγές). Εδώ το έδαφος σε μεγάλες επιφάνειες, κατεβαίνει χαμηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας, σχηματίζοντας λίμνες, έλη, ποταμάκια και λιμνοθάλασσες. Η περιοχή με δάσος χαλεπείου πεύκης, κουκουναριές και βελανιδιές, προστατεύεται από τη Σύμβαση Ραμσάρ. Είναι πέρασμα αποδημητικών πουλιών και χώρος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας. Οικολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, οι αμμοθίνες. | Κολύμπι: Από την πλατιά και αμμουδερή παραλία της Καλογριάς-από τις ωραιότερες του νομού-μέχρι το Κουνουπέλι.
Μαυροδάφνη: Ο οίνος Μαυροδάφνη, είναι άμεσα συνδεδεμένος με την Πάτρα. Παρουσιάζεται από το οινοποιείο «Αχάια Κλάους», στο χωριό Πετρωτό, εδώ και 147 χρόνια ανελλιπώς. Το όνομα του κρασιού δεν προέρχεται από την ποικιλία του σταφυλιού, αλλά αποτελεί έμπνευση του ιδρυτή του οινοποιείου, τον Βαυαρό Γουσταύο Κλάους, ο οποίος για να τιμήσει την αρραβωνιαστικιά του, Δάφνη, μια όμορφη μελαχρινή Ελληνίδα, που πέθανε σε νεαρή ηλικία, έδωσε το όνομά της στο κρασί του.
Τι να ψωνίσετε: Κρασιά, λουκούμια και γλυκά από την Πάτρα. Ζυμαρικά, γαλακτοκομικά (κυρίως φέτα), μέλι και γλυκά (κεράσι, πετροκέρασο, αγριοβύσσινο) από τα Καλάβρυτα. Τσάι και ρίγανη Χελμού. Πέστροφες από το Πλανητέρο. | Τοπικές νοστιμιές: Κατσίκι λαδορίγανη, αρνί σούβλας και κοκορέτσι, στα Καλάβρυτα. Πέστροφες στη σχάρα, στα Τριπόταμα και στο Πλανητέρο. Ψάρια και θαλασσινά, στα παραλιακά χωριά. | Αν έχετε σκάφος: Θα δέσετε στη μαρίνα της Πάτρας και στα λιμάνια του Αιγίου, του Διακοφτού και της Ακράτας. | Ορειβατικά καταφύγια: Στο Παναχαϊκό, στη θέση «Ψάρθι», σε υψόμετρο 1.420 μέτρων, χωρητικότητας 50 ατόμων. Πληροφορίες: ΕΟΣ Πάτρας. Στο Χελμό (Αροάνια) στη θέση «Διάσελο Αυγού», σε υψόμετρο 2.100 μέτρων, χωρητικότητας 40 ατόμων. Πληροφορίες: ΣΟΧΑ Καλαβρύτων.