18.7.22

Νομός Ημαθίας: Πλούσια ιστορική κληρονομιά


Οι εύφορες πεδινές εκτάσεις-τμήμα της μεγάλης μακεδονικής πεδιάδα-, οι δασωμένοι ορεινοί όγκοι του Βερμίου και των Πιερίων, τα άφθονα τρεχούμενα νερά συνθέτουν σε γενικές γραμμές το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, που είναι γνωστή για τα αγροτικά προϊόντα της. Οι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι-Βεργίνα, Λευκάδια, Νέα Νικομήδεια και τα αξιόλογα μνημεία των νεότερων χρόνων, τα ιερά προσκυνήματα (μονή Παναγίας Σουμελά), οι ενδιαφέροντες οικισμοί, η αξιοσημείωτη τουριστική κίνηση (ορειβατικά καταφύγια Βερμίου) συμπληρώνουν την εικόνα του νομού.

Βέροια: Πρωτεύουσα, στους πρόποδες του Βερμίου. Με την αξιόλογη θέση στο πέρασμα των αιώνων είναι σήμερα μια πλούσια και σύγχρονη πόλη, κέντρο βιομηχανικής επεξεργασίας των άφθονων γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων της περιοχής. Εκεί και τα τείχη της αρχαίας πόλης, τα οθωμανικά λουτρά του Σινάν, η γραφική παλιά αγορά, το ινστιτούτο παραδοσιακής βαλκανικής αρχιτεκτονικής, η παραδοσιακή συνοικία της Κυριώτισσας, το πάρκο της Ελιάς με την ωραία θέα, αλλά και το αρχαιολογικό μουσείο.

Αλεξάνδρεια: Η τρίτη, μετά τη Βέροια και τη Νάουσα, μεγάλη πόλη του νομού. Χαρακτηριστική είναι η παραδοσιακή φορεσιά των γυναικών, με το εντυπωσιακό κάλυμμα της κεφαλής («κατσούλι») που θυμίζει περικεφαλαία και θρυλείται ότι έχει τις ρίζες του στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο σύγχρονος οικισμός είναι ένα γοργά αναπτυσσόμενο κέντρο μιας από τις πλουσιότερες φρουτοπαραγωγικές περιοχές της Μακεδονίας.

Βεργίνα: Με παγκόσμια φήμη χάρη στα λαμπρά ανασκαφικά ευρήματα που έφερε στο φως ο καθηγητής Μανόλης Ανδρόνικος. Στα ανατολικά του σύγχρονου οικισμού, στα υψώματα που εκτείνονται ανάμεσα στη Βεργίνα και τα γειτονικά Παλατίτσια, ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη, που κατά την επικρατέστερη εκδοχή ταυτίζεται με τις Αιγές, την πρώτη πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου. Εκεί και ο τάφος του βασιλιά Φιλίππου του Β’, αλλά και πιθανότατα του γιου του Μέγα Αλέξανδρου, του Αλέξανδρου Δ’ που δολοφονήθηκε σε ηλικία 13 ετών. Εκεί και το μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών με τα σπουδαία ευρήματα.

Καστανιά-Παναγία Σουμελά: Ορεινό χωριό του Βερμίου, σε θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον-περιοχή κατάφυτη από καστανιές, δρυς, οξιές, πεύκα και έλατα. Εκεί και η ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά, προσκύνημα με πανελλήνια ακτινοβολία και κέντρο του ποντιακού ελληνισμού. Η περιώνυμη εικόνα της Παναγίας, μεταφέρθηκε από την ιστορική μονή του Πόντου μαζί με άλλα ιερά κειμήλια από πόντιους πρόσφυγες.

Λευκάδια: Περιοχή με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Εδώ, οι μακεδονικοί τάφοι και το θέατρο στην περιοχή του Κοπανού.

Νάουσα: Η μεγαλύτερη μετά την πρωτεύουσα του νομού, χτισμένη στις ανατολικές υπώρειες του Βερμίου με πολύ πράσινο και άφθονα πηγαία νερά-τη διαρρέει ο ποταμός Αράπιτσα. Εκεί βρισκόταν πιθανότατα και η Σχολή του Αριστοτέλη (Νυμφαίο), όπου ο μεγάλος φιλόσοφος δίδαξε στο νεαρό Αλέξανδρο φιλοσοφία, τέχνες και μαθηματικά. Η σύγχρονη πόλη φημίζεται για το κρασί (Διεθνής Πόλη αμπέλου και οίνου), τα φρούτα και τους καταρράκτες της, διατηρεί δε σε μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της.

Βεργίνα: Τα ευρήματα των βασιλικών τάφων της Βεργίνας, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα σπουδαιότερα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης και μικροτεχνίας, μαρτυρούν όχι μόνο το μεγάλο πλούτο και τη δύναμη, αλλά και το υψηλό καλλιτεχνικό αισθητήριο και την ποιότητα ζωής των αρχαίων Μακεδόνων.

Τι να ψωνίσετε: Κρασιά, φρούτα (μήλα, ροδάκινα, αχλάδια, κεράσια κ.ά.), κομπόστες, κουβέρτες, φλοκάτες. | Τοπικές νοστιμιές: Παραδοσιακές πίτες, χοιρινό με σέλινο ή πράσο, τηγανιά, σαρμάδες, «μπουμπάρια», γλυκό ρεβανί. | Ορειβατικά καταφύγια: Στο Βέρμιο, όπου υπάρχουν τέσσερα καταφύγια: Στη θέση «Σέλι», σε υψόμετρο 1.450 μέτρων, χωρητικότητας 75 ατόμων. Πληροφορίες: ΕΟΣ Θεσσαλονίκης. Στη θέση «Σέλι», το καταφύγιο ΣΧΟ Βέροιας, σε υψόμετρο 1.450 μέτρων, χωρητικότητας 120 ατόμων. Πληροφορίες: ΣΧΟ Βέροιας. Στη θέση «Σέλι», το καταφύγιο ΣΧΟ Βέροιας, σε υψόμετρο 1.450 μέτρων, χωρητικότητας 120 ατόμων. Πληροφορίες: ΣΧΟ Βέροιας. Στη θέση «Τρία Πηγάδια», σε υψόμετρο 1.450 μέτρων, χωρητικότητας 30 ατόμων. Πληροφορίες: ΕΟΣ Νάουσας. Στη θέση «Τρία Πηγάδια», σε υψόμετρο 1.470 μέτρων, χωρητικότητας 85 ατόμων. Πληροφορίες: ΕΟΣ Νάουσας.