Αγαπημένη για όσους γνωρίζουν τη Σιθωνία, αλλά μάλλον ανεξερεύνητη για τους πολλούς, αρχίζει πλέον και μαζεύει αρκετό κόσμο κάθε καλοκαίρι. Η Χαλκιδική δείχνει ανεξάντλητη, λένε ακόμα και όσοι την έχουν γνωρίσει πέρα από τις πιο διάσημες γωνιές της. Όλο και κάποιος ορεινός προορισμός μπορεί να ξεφύγει της προσοχής τον χειμώνα, όλο και κάποια γοητευτική παραλία ίσως μείνει κρυμμένη το καλοκαίρι-αν και το ίντερνετ έχει σίγουρα αλλάξει πολλά από όσα θεωρούνταν «δεδομένα» σε προηγούμενα χρόνια. Μια τέτοια περίπτωση ήταν μέχρι πρότινος και το Λαγονήσι. Που μπορεί να έχει το ίδιο όνομα με το γνωστό τουριστικό θέρετρο της Αττικής, μα πρόκειται για κάτι διαφορετικό: μια ακτή στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής (Σιθωνία), η οποία «βλέπει» στον Σιγγιτικό Κόλπο (ή του Αγίου Όρους, όπως τον αποκαλούν στις μέρες μας), διαθέτοντας υπέροχα νερά σε διάφορες αποχρώσεις του γαλάζιου και του πράσινου, άμμο με «χρυσαφένια» αίσθηση κι ένα γραφικό νησάκι στα ανοιχτά.
Παλιότερα το Λαγονήσι λογιζόταν ανάμεσα στα κρυμμένα μυστικά της Σιθωνίας και ήταν λίγοι όσοι έρχονταν προς τα εδώ. Η σημερινή του εικόνα, όμως, είναι αισθητά διαφοροποιημένη: μπορεί να παραμένει μάλλον ανεξερεύνητο για τους πολλούς, αλλά όσοι γνωρίζουν καλά τη χερσόνησο και τη διάσημη περιοχή της Βουρβουρούς το έχουν ανακαλύψει. Με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει πλέον αρκετό κόσμο κάθε καλοκαίρι.
Πώς θα πάτε στο Λαγονήσι: Το Λαγονήσι είναι ένας μικρός, κλειστός κολπίσκος ανάμεσα σε δύο γνωστούς προορισμούς της Χαλκιδικής, τον οποίον συναντά κανείς περίπου 1 χιλιόμετρο νότια από το χωριό Όρμος της Παναγιάς (όπου βρίσκεται μια πιο διάσημη ακτή), πηγαίνοντας προς τη Βουρβουρού: μόλις φτάσετε στη μικρή παραλία Λατούρα, θα κάνετε αριστερά. Η πρόσβαση είναι εύκολη με αυτοκίνητο, αφού και ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος (στο μεγαλύτερο μέρος του), αλλά και σχετική πινακίδα θα συναντήσετε μετά τη Λατούρα, η οποία θα σας προειδοποιήσει έγκαιρα να στρίψετε δεξιά.
Στην αιχμή του ελληνικού καλοκαιριού θα δείτε και κάποια σκάφη να προσεγγίζουν και να κάνουν στάση για μπάνιο. Είναι είτε ιδιωτικά, είτε αυτά που πραγματοποιούν κρουαζιέρες στην ευρύτερη περιοχή. Το τοπίο γύρω από τον μικρό όρμο είναι καταπράσινο, ενώ θα δείτε και λίγα σπίτια πριν την ακτή. Εδώ βρίσκονται και τα μοναδικά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα της περιοχής, αν επιθυμείτε να μείνετε κάποιες μέρες πλάι στο Λαγονήσι. Οι περισσότεροι επισκέπτες προτιμούν τον Όρμο της Παναγιάς για διαμονή, ερχόμενοι εδώ για εκδρομή και μπάνιο.
Μια διπλή παραλία-κι ένα νησάκι απέναντι: Φτάνοντας στο Λαγονήσι θα βρείτε μια πολύ όμορφη παραλία, που, όπως είπαμε και πιο πάνω, διαθέτει γαλαζοπράσινα νερά και ψιλή άμμο με «χρυσαφένια» αίσθηση. Μάλιστα, προσφέρεται και για οικογένειες με παιδιά, καθώς είναι ρηχή (βαθαίνει σταδιακά) και σχεδόν πάντα ήσυχη, γιατί η Καλογριά στα ανοιχτά λειτουργεί ως κόφτης για τους ανέμους-πρόκειται για ένα ακατοίκητο νησάκι με χαμηλή, θαμνώδη βλάστηση, το οποίο συμβάλλει στη γραφικότητα του τοπίου. Όσον αφορά την τελευταία, βέβαια, τίποτα δεν παραβγαίνει στη λωρίδα άμμου που διεισδύει προς τη θάλασσα, κόβοντας την παραλία στα δύο και δίνοντάς της τη χαρακτηριστική της «διπλή» εικόνα.
Μερικές φορές, μάλιστα, τμήμα της έκτασής της καλύπτεται με νερό, με αποτέλεσμα η απόληξή της να μοιάζει με χωριστό νησάκι. Ωστόσο ποτέ δεν υπάρχει τέτοια ποσότητα νερού, που θα εμποδίσει να τη διασχίσετε με τα πόδια. Όπως είπαμε και στην αρχή, το Λαγονήσι δεν ανήκει πλέον στα μυστικά του δεύτερου ποδιού της Χαλκιδικής. Ως αποτέλεσμα, θα πρέπει να αναμένετε κοσμοσυρροή τα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου και του Αυγούστου, οπότε θα πρέπει να φροντίσετε να έρθετε νωρίς, ειδικά εάν αποσκοπείτε σε μια καλή θέση στο οργανωμένο τμήμα της αμμουδιάς. Για όσους ενδιαφέρονται, επιπλέον, υπάρχει και δυνατότητα ενοικίασης θαλάσσιων ποδηλάτων και εξοπλισμού για θαλάσσιο σκι.
Το αρκετά εκτεταμένο beach bar που άνοιξε τα τελευταία χρόνια πάνω στην παραλία είναι ένα ακόμα δείγμα της νέας δημοφιλίας που απολαμβάνει το Λαγονήσι, το οποίο έχει βολέψει αρκετούς επισκέπτες, απαλλάσσοντάς τους από το να κουβαλούν συμπράγκαλα, αλλά και δίνοντας λύση σε ζητήματα πάρκινγκ, καφέ ή ενός πρόχειρου σνακ. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι έχει παρατάξει τις ξαπλώστρες του σε ζώνες, με κριτήριο το πόσο κοντά βρίσκονται στη θάλασσα. Ασφαλώς, το beach bar δεν καλύπτει όλη την έκταση της παραλίας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να κάτσετε στο ανοργάνωτο τμήμα της, δίχως να ασχοληθείτε με χρεώσεις.
Ούτε και χρειάζεται να περάσετε μέσα από τις εγκαταστάσεις του καταστήματος (πληρώνοντας την είσοδο), αφού υπάρχει δυνατότητα να προσεγγίσετε και από τον χωματόδρομο αμέσως πριν την είσοδό του, στα δεξιά. Απλά, σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να μεριμνήσετε να φέρετε μαζί ομπρέλα, ψάθες, καλό αντηλιακό, γυαλιά ηλίου-και ό,τι άλλο κρίνετε ότι σας χρειάζεστε. Αξίζει να φέρετε και μάσκα ή γυαλιά θαλάσσης, ώστε να χαζέψετε και τον ωραίο βυθό ενώ θα κολυμπάτε. Και δύο μικρά tips, τέλος: αν κάνετε έναν κόπο να έρθετε πολύ νωρίς το πρωί, θα πιάσετε την έξοχη φυσική σκιά που προσφέρει το αλμυρίκι το οποίο έχει φυτρώσει πάνω στη λωρίδα άμμου που εισχωρεί στη θάλασσα. Από την άλλη, τέτοιες ήσυχες ώρες να έχετε τον νου σας και για αχινούς στα πιο πετρώδη τμήματα της ακτής, καθώς θα μπαίνετε στα νερά.