21.7.22

Νομός Πρέβεζας: Τα κορυφαία αξιοθέατα


Ο νομός Πρεβέζης καταλαμβάνει το νοτιοδυτικό τμήμα της Ηπείρου και είναι προικισμένος με θαυμάσιο φυσικό ανάγλυφο, εύφορες πεδινές εκτάσεις και γραφικά ορεινά τοπία, μαγευτικές αμμουδερές παραλίες και δαντελωτές ακρογιαλιές. Ο Λούρος, ο Αχέροντας με τις πηγές του, η λίμνη Ζηρού, η λιμνοθάλασσα του Αμβρακικού κόλπου με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα συγκροτούν ένα σημαντικό οικοσύστημα. Οι αρχαιολογικοί χώροι της Νικόπολης, της Κασσώπης και του Νεκρομαντείου, τα κάστρα, οι εκκλησίες, το ιστορικό Ζάλογγο, τα αναπτυγμένα θέρετρα στις δυτικές ακτές του νομού αποτελούν πόλους έλξης για τους επισκέπτες.

Πρέβεζα: Πρωτεύουσα και λιμάνι στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, η γραφική Πρέβεζα με το νησιώτικο χρώμα, είναι χτισμένη σε μικρή χερσόνησο, στο νότιο άκρο του νομού. Τα κάστρα, τα παραδοσιακά σπίτια και τα κτίρια αξιόλογης αρχιτεκτονικής, τα πλακόστρωτα σοκάκια και οι πεζόδρομοι γοητεύουν τον επισκέπτη. Τα φημισμένα μεζεδοπωλεία, τα εστιατόρια και τα καφέ μπαρ κοντά στην παραλία συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη κίνηση. Στην προκυμαία της Πρέβεζας δένουν εκδρομικά σκάφη. Υποθαλάσσια σήραγγα συνδέει την Πρέβεζα με το Άκτιο Αιτωλοακαρνανίας. Στα 7 χλμ. και η αρχαία Νικόπολη. | Κολύμπι: Δυτικά, στην Κυανή Ακτή, στον Παντοκράτορα, στο Αλωνάκι, στο Καλαμίτσι, στο Μύτικα και στο Μονολίθι. Ανατολικά, στο Ψαθάκι, στο Σκαφιδάκι και στους Αγίους Αποστόλους.

Ζάλογγο: Ιστορικός τόπος θυσίας στο όρος Ζάλογγο, όπου το Δεκέμβριο του 1803 οι ηρωικές Σουλιώτισσες, καταδιωκόμενες από τους άνδρες του Αλή πασά μετά την πτώση του Σουλίου, προτίμησαν να πεθάνουν ελεύθερες πέφτοντας από απόκρημνο βράχο. Εκεί και το μνημείο των Σουλιωτισσών. Για να φθάσετε στο μνημείο, θα σταθμεύσετε έξω από τη μονή του Αγίου Δημητρίου και θα ανεβείτε 412 σκαλοπάτια. Η θέα από εδώ είναι πανοραμική.

Θεσπρωτικό: Γεωργοκτηνοτροφική κωμόπολη, σε ελαιόφυτη κοιλάδα, απλώνεται ανάμεσα στα Θεσπρωτικά όρη και την οροσειρά της Ζαρκορράχης. Εδώ λειτουργεί γυναικείος αγροτικός συνεταιρισμός, που παρασκευάζει παραδοσιακά προϊόντα (γλυκά κουταλιού, χυλοπίτες, τραχανά).

Μύτικας-Μονολίθι: Παραθαλάσσιο χωριό με σύγχρονες εξοχικές κατοικίες και λιμανάκι για βάρκες και αλιευτικά. Στην ευρύτερη περιοχή είναι αναπτυγμένη η καλλιέργεια κηπευτικών σε θερμοκήπια. Από το χωριό έχετε θέα στις εκτεταμένες παραλίες της περιοχής και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. Το Μονολίθι είναι περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, με υπέροχη παραλία, το αισθητικό δάσος της ακτής Νικοπόλεως - ευκάλυπτοι και πεύκα. | Κολύμπι: Στην εκτεταμένη αμμουδερή παραλία του Μονολιθίου και στο «Νικόπολις Κλαμπ».

Πάργα: Γραφική πόλη με νησιώτικο χρώμα, σημαντική τουριστική κίνηση, ξεχωριστές φυσικές ομορφιές. Τα παραδοσιακά διώροφα και τριώροφα σπίτια, ο παραλιακός δρόμος, τα λιθόστρωτα σοκάκια, το κάστρο, τα νησάκια στην είσοδο του λιμανιού συνθέτουν μια ρομαντική εικόνα. Εκεί και ο παραθεριστικός οικισμός Σαρακήνικο με γαλαζοπράσινα νερά. Εκδρομικά σκάφη συνδέουν την Πάργα με τις γύρω παραλίες, τα Σύβοτα Θεσπρωτίας, τους Παξούς, τους Αντίπαξους και την Κέρκυρα. Εκεί και το νησάκι της Παναγιάς και το Μονολίθι, αλλά και οι θαλάσσιες σπηλιές, κοντά στην παραλία του Λύχνου. | Κολύμπι: Στην παραλία της πόλης, στο Κρυονέρι, την Πωγωνιά, στο Λύχνο και στον Αϊ Γιαννάκη. Επίσης, στο Βάλτο, στο Σπαρτίλα, στον Άγιο Σώστη και στο Σαρακήνικο.

Φιλιππιάδα: Σύγχρονη πόλη, με όμορφες πλατείες και πεζόδρομους, εμπορικό, οικονομικό και διοικητικό κέντρο, η Φιλιππιάδα είναι χτισμένη κοντά στον κόμβο Άρτας-Πρέβεζας-Ιωαννίνων. Είναι γνωστή ως η πόλη των πελαργών-εδώ φωλιάζουν και αναπαράγονται ορισμένους μήνες του χρόνου τα αποδημητικά αυτά πουλιά. Στα 4 χλμ. και η λίμνη Ζηρού, σε περιοχή κατάφυτη από υπεραιωνόβια δέντρα.

Υδροβιότοπος Αμβρακικού: Ο υδροβιότοπος Αμβρακικού, βρίσκεται ανάμεσα στις εκβολές των ποταμών Λούρου και Αράχθου, από τους σημαντικότερους της Ευρώπης-έχει χαρακτηριστεί διεθνούς σημασίας και ένα τμήμα του προστατεύεται από τη Σύμβαση Ramsar. Υφάλμυρες ρηχές λιμνοθάλασσες, αλμυρόβαλτοι, βαλτοτόπια, καλλιέργειες, δασύλλια, καλαμιώνες, θαμνώδεις εκτάσεις, κανάλια και λουρονησίδες συνθέτουν την εικόνα της περιοχής. Από το λιμάνι της Πρέβεζας πραγματοποιούνται εκδρομές στο δέλτα του Λούρου και τη Σαλαώρα Άρτης.

Τι να ψωνίσετε: Μέλι, λάδι, ελιές, τσίπουρο, αλλαντικά, αβγοτάραχο, ψάρια και θαλασσινά (γαρίδες Αμβρακικού κ.ά.), γλυκά κουταλιού, τον «αφαλό» (γλυκό ταψιού) και αρωματικά βότανα. | Τοπικές νοστιμιές: Στα μεζεδοπωλεία της πρωτεύουσας, κέφαλος «πετάλι», σαρδέλες, γαύροι, καλαμάρια, σουπιές, χταπόδι, μύδια, γαρίδες Αμβρακικού. Επίσης, ο «αφαλός» και άλλα γλυκά ταψιού, κρέμες και ρυζόγαλο. Στα χωριά, προβατίνα, γίδα βραστή, σπληνάντερο και γαρδούμπες. | Αν έχετε σκάφος: Θα δέσετε στο λιμάνι της πρωτεύουσας και στην Πάργα. Ανεφοδιασμός σε καύσιμα και νερό, στην πρωτεύουσα. | Σπορ: Καγιάκ, ράφτινγκ και διάσχιση του φαραγγιού του Αχέροντα.