16.7.22

Νομός Αρκαδίας: Τα κορυφαία αξιοθέατα


Με σπάνιες ομορφιές τόσο στα ορεινά όσο και στα παράλια, ο νομός Αρκαδίας προσφέρεται και για θερινές αλλά και για χειμερινές διακοπές. Οι Αρκαδικές ακτές με τις καθαρές θάλασσες, το παραγωγικό οροπέδιο στην περιοχή της Τρίπολης, πιο ψηλά το Μαίναλο με τα ατελείωτα δάση, αλλά και οι ιστορικοί-αρχαιολογικοί χώροι του νομού είναι στη διάθεση των επισκεπτών. Οι ιστορικές θέσεις της Δημητσάνας, του Άστρους και της γύρω Τριπολιτσάς, οι αρχαιότητες της Τεγέας, της Καρίταινας, της Μαντίνειας, του Ορχομενού, της Μεγάλης Πόλης και της Εύας Κυνουρίας, τα αστικά κέντρα της Τρίπολης και της Μεγαλόπολης, τα μοναστήρια στην περιοχή του Πάρνωνα, η ναυτική πολιτεία του Λεωνιδίου.

Τρίπολη: Πρωτεύουσα του νομού, χτισμένη σε κατάφυτο, γόνιμο οροπέδιο και περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους του Αρτεμισίου, του Παρθένιου και του Μαίναλου. Ανήκει στην επαρχία της Μαντίνειας. Σήμερα αποτελεί σημαντικό αγροτικό, εμπορικό και συγκοινωνιακό κέντρο της Πελοποννήσου. Έχει σύγχρονα οικοδομήματα, νεοκλασικά κτίρια, παραδοσιακά σπίτια, μεγάλες πλατείες, καταπράσινα πάρκα. Σε κοντινή απόσταση και το σπήλαιο Κάψια, αλλά και οι αρχαιολογικοί χώροι της Τεγέας και της Μαντινείας.

Άστρος-Άστρος Παράλιο: Γνωστό για τη Β’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων, που συγκλήθηκε εδώ τον Απρίλιο του 1823. Εκεί και το γυναικείο μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα Λουκούς με το γεφύρι και η έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού. Το Παράλιο Άστρος, χτισμένο αμφιθεατρικά σε πλαγιά λόφου και κατά μήκος της παραλίας, έχει έντονο νησιώτικο χρώμα, γραφικά σοκάκια και παραδοσιακά σπίτια. | Κολύμπι: Στην παραλία Βερβένων, στα λιμανάκια προς το Ξηροπήγαδο, στην Παραλία του Αγίου Ανδρέα, στο Ατσίγγανο.

Βυτίνα: Ορεινό χωριό σε υψόμετρο 1.040 μέτρα. Η περιοχή είναι κατάφυτη, έχει όμορφες εξοχές και πάρκα για περιπάτους, τρεχούμενα νερά και θαυμάσιο κλίμα. Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά θερινά και χειμερινά τουριστικά κέντρα της Πελοποννήσου. Στα 19 χλμ. και το χωριό Βαλτεσινίκο, χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 1.140 μέτρα, με σπίτια αντιπροσωπευτικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Γορτυνίας.

Δημητσάνα: Με τα πετρόχτιστα σπίτια και τα λιθόστρωτα σοκάκια είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε φυσικά οχυρή θέση, στις δυτικές πλαγιές του ελατοσκέπαστου Μαινάλου-υψόμετρο 960 μέτρα-, πάνω από το φαράγγι του ποταμού Λούσιου. Εκεί και η μονή Αιμυαλών στο Ζιγοβιστινόρρεμα, η Μονή Φιλοσόφου, στο φαράγγι του Λούσιου, αλλά και το υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης με τη μεγάλη λαογραφική και ιστορική αξία.

Στεμνίτσα: Ιστορική κωμόπολη της Γορτυνίας με πετρόχτιστα σπίτια, χτισμένη αμφιθεατρικά στις δυτικές πλαγιές του ελατοσκέπαστου Μαινάλου-υψόμετρο 1.100 μέτρα. Πολυάριθμοι Φιλικοί και αγωνιστές κατάγονταν από τη Στεμνίτσα, ενώ το χωριό αποτέλεσε κέντρο εφοδιασμού και καταφύγιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Στα τέλη Μαίου του 1821 η Στεμνίτσα υπήρξε η προσωρινή έδρα της Πελοποννησιακής Γερουσίας. Εκεί και η σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, αλλά και οι πηγές των Αθανάτων όπου σύμφωνα με τον Παυσανία λούστηκε ο Δίας.

Καρίταινα: Με ξεχωριστή ομορφιά, η Καρίταινα έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός-υπάρχουν πολλά πέτρινα διώροφα ή τριώροφα σπίτια, στενοί πλακόστρωτοι δρόμοι και παλαιές εκκλησίες. Εκεί και το Κάστρο, από τα πιο εντυπωσιακά της Πελοποννήσου, χτισμένο πάνω σε λόφο, αλλά και η γέφυρα του Αλφειού, με τα έξι τόξα.

Καστρί: Από εδώ, ακολουθώντας μια όμορφη ορεινή διαδρομή, μπορείτε να φθάσετε στις Καρυές και από εκεί στη Σπάρτη. Κοντά και τα γραφικά χωριά Άνω Δολιανά και Άνω Βερβενά, με μαρμαρόχτιστα σπίτια και την εντυπωσιακή μαρμαρόχτιστη (από Τηνιακούς μαστόρους) εκκλησία της Παναγίας.

Κοσμάς: Από τα ωραιότερα χωριά της Πελοποννήσου, σκαρφαλωμένος στις κορυφές του Πάρνωνα σε καταπράσινο περιβάλλον-έλατα, καστανιές. Εδώ (στη θέση «Καρυά») βρέθηκε το αριστούργημα της λακωνικής χαλκοτεχνίας, ο Μαλεάτης Απόλλων, αγαλματίδιο που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Από τον Κοσμά ο δρόμος συνεχίζει προς το οροπέδιο του Πάρνωνα, μια από τις γοητευτικότερες ορεινές διαδρομές της χώρας μας.

Λεωνίδιο-Πούλιθρα: Πρωτεύουσα της Τσακωνίας-οι παλαιότεροι θυμούνται και μιλούν ακόμη τα τσακώνικα (παραφθορά της αρχαίας δωρικής διαλέκτου). Ο διατηρητέος οικισμός παρουσιάζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Επίνειό του είναι ο οικισμός Πλάκα. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα εύφορη και άριστα καλλιεργημένη με οπωροφόρα δέντρα, ελιές και κηπευτικά (ονομαστή είναι η «τσακώνικη» μελιτζάνα). Στα 8 χλμ. και τα Πούλιθρα οικισμός, χτισμένος κατά μήκος του κεντρικού δρόμου, με παλιά πέτρινα σπίτια. | Κολύμπι: Στη Σαμπατική, Λιβάδι και Πούλιθρα.

Παραλία Τυρού: Η ονομασία Τυρός οφείλεται ίσως στο θεό Απόλλωνα Τυρίτα (προστάτη της παραγωγής γάλακτος και τυριού), που λατρευόταν εδώ κατά την αρχαιότητα. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται τα Σαπουνακαίικα, χτισμένα αμφιθεατρικά σε πλαγιά, και ο Τυρός, με όμορφη θέα. Στη θέση «Φούρνος» (περιοχή Πρέγασος) βρίσκεται η σπηλιά του Μεγαλόσωμου Τσάκωνα και στη θέση «Παλιόχωρα» το σπηλαιοβάραθρο «Δέσσε».

Τι να ψωνίσετε: Κρασί Μαντινείας, ελιές και γλυκά. Από τη Βυτίνα και τα Λαγκάδια, ξυλόγλυπτα αντικείμενα από καρυδιά και φλαμουριά. Από τη Δημητσάνα και τη Στεμνίτσα, γλυκά ταψιού, κουραμπιέδες, σκαλτσούνια, μέλι, καρύδια και γαλακτοκομικά προϊόντα. Από τον Ίσαρη, καρύδια. Από το Καστρί, κάστανα, μέλι, και κρασί. Από το Άστρος, χυλοπίτες, λαζάνια, ξινό τραχανά, λάδι και ελιές. Από τον Τυρό, τυροκομικά, ζυμαρικά, μέλι, γλυκά. Από το Λεωνίδιο, «τσακώνικες» μελιτζάνες και σταρένια παξιμάδια από τους παραδοσιακούς φούρνους. Από τον Κοσμά, πήλινα, ξυλόγλυπτα, τσάι βουνού. | Τοπικές νοστιμιές: Δοκιμάστε στιφάδο, αρνί σούβλας, κοκορέτσι, σπληνάντερο, τυρί, γιαούρτι και κρασί Μαντινείας. Στα ορεινά (Κοσμάς), γίδα βραστή και κρέας κοκκινιστό. Στο Λεωνίδιο, «τσακώνικες» δίπλες και μελιτζάνες. Στον Τυρό, λουκουμάδες. Στα Πούλιθρα, ψάρια. | Αν έχετε σκάφος: Θα δέσετε στα λιμανάκια του Παράλιου Άστρους, της Παραλίας Τυρού και της Πλάκας Λεωνιδίου. | 
Ορειβατικά καταφύγια: Στο Μαίναλο, στη θέση «Οροπέδιο Οστρακίνας», σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, χωρητικότητας 40 ατόμων. Πληροφορίες: ΕΟΣ Τρίπολης.