Ο βαθύς θαλάσσιος διαμελισμός της Σύμης και τα γύρω νησάκια συνθέτουν μια συναρπαστική εικόνα. Στην πίσω μεριά του νησιού θα δείτε δασωμένες πλαγιές και διάσπαρτα εκκλησάκια. Εκεί, θα περάσετε ήρεμες διακοπές, χωρίς να σας λείψει η πολυκοσμία. Στο λιμάνι της πηγαινοέρχονται κάθε είδους πλεούμενα, με πρώτα τα κρουαζιερόπλοια, που συνεχίζουν για το Πέδι και τον Πανορμίτη. Με λεωφορείο ή με τα πόδια θα πάτε στο Χωριό (Άνω Σύμη) και με σκάφος στα γύρω νησιά και τις παραλίες. Οργανώνονται εκδρομές στον Άγιο Αιμιλιανό, Σεσκλιά, Μαραθούντα, Νανού.
Σύμη: Η πρωτεύουσα του νησιού αποτελείται από την Άνω Σύμη (Χωριό) και το Γιαλό. Τα σπίτια αναπτύσσονται κλιμακωτά από το λιμάνι στους λόφους κατά γειτονιές, με γκρίζα βράχια ενδιάμεσα. Στην είσοδο του λιμανιού εντυπωσιάζει ο πύργος του ρολογιού. Εδώ είναι η περιοχή Μουράγιο. Η πλαγιά όπου βρίσκεται το Δημαρχείο λέγεται Μαυροβούνι, δίπλα είναι οι συνοικίες Χαράνι, Κάμπος, Κουλουντρί, Πιτίνι, Καλή, Πάνω Χωριό. Όλη η Σύμη έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα. Τα σπίτια είναι διόρωφα (ανώι - κατώι) ή τριώροφα, ακολουθούν την ίδια αρχιτεκτονική και συνθέτουν έναν από τους πιο όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας. | Κολύμπι: Στο Πέδι και στον Εμπορειό. Με εκδρομικό καραβάκι από το Γιαλό, στις παραλίες Αγία Μαρίνα, Δισάλωνα, Νανού, Μαραθούντα, Πανορμίτη, Άγιο Αιμιλιανό και Άγειο Βασίλειο, καθώς και στο νησάκι Νίμο.
Πανορμίτης: Κλειστός όρμος, με πευκοδάσος πίσω, όπου βρίσκεται το ανδρικό μοναστήρι του Άρχοντα Μιχαήλ του Πανορμίτη «κλέφτη», διότι, αν δεν αποδοθεί ένα τάμα, ο Άγιος βρίσκει τρόπο και το παίρνει μόνος του. Οι θρύλοι και οι δοξασίες που διηγούνται οι ντόπιοι δεν έχουν τελειωμό. Το μοναστήρι διαθέτει ξενώνα. Θα φθάσετε με καραβάκι από το Γιαλό ή οδικώς. | Κολύμπι: Στην παραλία του όρμου και στο νησάκι Σεσκλί.
Γύρω νησιά: Νίμος: Βόρεια της Σύμης, χωρίζεται από αυτή με στενή λουρίδα θάλασσας, το Διαπόρι. Εδώ βρισκόταν η αρχαία Ύμος. Στο νότιο τμήμα θα δείτε την εκκλησία της Παναγίας της Αποκουής. | Σεσκλί: Νότια της Σύμης. Εδώ βρισκόταν η αρχαία Τεύτλουσσα. Σώζονται λείψανα από πελασγικά τείχη.
Γαριδάκι Συμιακό: Το συμιακό γαριδάκι αποτελεί έναν από τους πιο εκλεκτούς μεζέδες σε όλη την Ελλάδα. Ψαρεύεται με ειδικά διαμορφωμένους κιούρτους όχι μόνον στη Σύμη, αλλά και στην Χάλκη. Δεν πρόκειται για γόνο, αλλά το είδος της είναι τέτοιο, που δε μεγαλώνει άλλο. Τρώγεται τηγανητή σαν στραγάλι και είναι πεντανόστιμη.
Τι να ψωνίσετε: Κουλούρια, παξιμάδια, σφουγγάρια, βότανα, παραδοσιακά μαγειρικά σκεύη. | Τοπικές νοστιμιές: Δοκιμάστε γαριδάκι Συμιακό, ντολμαδάκια, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. | Αν έχετε σκάφος: Θα δέσετε στο Γιαλό (ανεφοδιασμός σε καύσιμα και νερό). Δυνατότητα ελλιμενισμού, στο Νημποριό, το Πέδι και τον Πανορμίτη.