21.7.22

Νομός Φλώρινας: Οδοιπορικό στις Πρέσπες


Είναι περίεργο να βλέπετε ψαροχώρια σε υψόμετρο 850 μέτρων ή να συναντήσετε «θάλασσα» λίγα χιλιόμετρα ύστερα από ψηλό βουνό. Κι όμως εδώ θα συναντήσετε αυτόν τον τέλειο συνδυασμό. Οι δυο λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, που σε κάποιο σημείο αποτελούν υδάτινο σύνορο της χώρας μας με την Αλβανία και τα Σκόπια, είναι πόλοι έλξης. Για το καλοκαίρι υπάρχουν οι διαμορφωμένες παραλίες της Μικρής Πρέσπας και της Βεγορίτιδας. Οι διαδρομές σε όλα τα τουριστικά σημεία του νομού γίνονται μέσα σε ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον.

Πρέσπες: Πρέσπες ονομάζεται η περιοχή που περιλαμβάνει τα ελληνικά τμήματα των λιμνών Μικρής Πρέσπας και Μεγάλης Πρέσπας-«υγρά σύνορα» της Ελλάδας, των Σκοπίων και της Αλβανίας-και τις εκτάσεις γύρω από αυτές. Το Φεβρουάριο του 2000 οι Πρέσπες ανακηρύχθηκαν πρώτη διακρατική προστατευόμενη περιοχή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη («Πάρκο Πρεσπών»). Η Μικρή Πρέσπα ανήκει σχεδόν εξ ολοκλήρου στην ελληνική επικράτεια, σε αντίθεση με τη Μεγάλη Πρέσπα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ανήκει στα Σκόπια. Οι δυο λίμνες-από τις αρχαιότερες της Ευρώπης, με μοναδική βιοποικιλότητα-χωρίζονται από μια στενή λουρίδα προσχώσεων, που έχει δημιουργηθεί από το ρέμα του Αγίου Γερμανού. Στο βόρειο τμήμα της Μικρής Πρέσπας-αβαθής με βαλτώδεις όχθες-βρίσκονται δυο νησάκια, το Βιδρονήσι και ο Άγιος Αχίλλειος. Κατηφορίζοντας από το Περβάλι, διάσελο-είσοδο στη λεκάνη των Πρεσπών, ο οδικός άξονας σχηματίζει ένα πέταλο γύρω από τη Μικρή Πρέσπα. Ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών, με εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα, αρχίζει από τα 853 μέτρα (επιφάνεια των λιμνών) και φθάνει στις 2.120 μέτρα, κοντά στην κορυφή του όρους Βαρνούντος. Στη Μικρή Πρέσπα, ειδικότερα, φιλοξενείται μεικτή αποικία ροδοπελεκάνου και αργυροπελεκάνου.

Φλώρινα: Η πόλη, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, διατηρεί το παραδοσιακό της χρώμα. Θεωρείται πόλη καλλιτεχνών, διαθέτοντας δεκάδες ζωγράφους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Την διασχίζει ο ποταμός Σακουλέβας (ή ποταμός της Φλώρινας). Εκεί και η πινακοθήκη, η δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη και ο ζωολογικός κήπος.

Αμύνταιο: Σύγχρονη κωμόπολη, εμπορικό και οικονομικό κέντρο. Στα 6 χλμ. και το χωριό Άγιος Παντελεήμονας, στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας. Στα κτήματα πέριξ της περιοχής, καλλιεργούνται μεγάλες εκτάσεις με τη γνωστή ποικιλία αμπελιού, ξινόμαυρο. Πολλά από τα οινοποιεία είναι επισκέψιμα και ανήκουν στο δίκτυο των «Δρόμων του κρασιού», ενώ εξάγουν τόνους κρασιού παγκοσμίως.

Νυμφαίο: Διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, στις πλαγιές του όρους Βέρνου (Βίτσι). Αποτελεί πανελλήνιο πρότυπο ανάπτυξης με ήπιο τουρισμό, ανάδειξη της εθνικής κληρονομιάς και προστασία του περιβάλλοντος. Είναι ενταγμένο στο Εθνικό Δίκτυο Παράδοσης, Πολιτισμού και Κοινοτικού Βίου «Των Ελλήνων οι Κοινότητες». Εκεί και το καταφύγιο της καφέ αρκούδας «Αρκτούρος», όπου φιλοξενούνται αρκούδες που αδυνατούν να επιβιώσουν και να επανενταχθούν στο φυσικό περιβάλλον. Στο χωριό Αετός, λειτουργεί το κέντρο περίθαλψης για την αρκούδα και τον λύκο, ενώ στις Αγραπιδιές λειτουργεί το καταφύγιο αιχμάλωτων λύκων.

Πρέπει να δείτε: Το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, στη Μικρή Πρέσπα και συνδέεται με πλωτή γέφυρα. | Τον παραδοσιακό οικισμό Ψαράδες, μοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, με αξιόλογα δείγματα λιθόκτιστης και πλινθόκτιστης μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. | Κολύμπι: Στην παραλία Κούλα της Μεγάλης Πρέσπας, κοντά στο φυλάκιο, και στους Ψαράδες.

Πιπεριές: Στον Άγιο Παντελεήμονα και σε ένα ιδιαίτερο μικρόκλιμα η οικογένεια Ναουμίδη καλλιεργεί τη φημισμένη κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης. Από εκεί την μεταποιεί χειροποίητα και την συσκευάζει για να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο. Μάλιστα, για να εξασφαλίσει την ποιότητα και τη γνησιότητα της συγκεκριμένης ποικιλίας, διατηρεί το δικό της σπορείο.

Τι να ψωνίσετε: Γλυκά κουταλιού και πιπεριές Φλωρίνης από τη Φλώρινα, κρασί από το Αμύνταιο, τσιρόνια και ξεραμένα στον ήλιο από τα χωριά των Πρεσπών. | Τοπικές νοστιμιές: Ντόπια κρέατα, ψάρια (γριβάδια και πέστροφες), φασόλια και κακαβιά στις Πρέσπες, χορτόπιτα στη Δροσοπηγή, πιπεριές και γλυκά κουταλιού στη Φλώρινα, κρασί Αμυνταίου. | Ορειβατικά καταφύγια: Στη συμβολή των ορέων Βέρνου και Βαρνούντος, στη θέση «Βίγλα Πισοδερίου», σε υψόμετρο 1.650 μέτρων, χωρητικότητας 30 ατόμων. Πληροφορίες: ΣΟΧ
Φλώρινας.