Η Αιτωλοακαρνανία, ο μεγαλύτερος νομός της χώρας μας, που καταλαμβάνει το δυτικό τμήμα της Στερεάς Ελλάδας, εντυπωσιάζει όσους την ανακαλύπτουν με την ποικιλομορφία της και το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της. Απέραντες λιμνοθάλασσες, γραφικές λίμνες, μεγάλα ποτάμια, βουνά με σπάνια χλωρίδα, δαντελωτές ακρογιαλιές και αμμουδερές παραλίες συνθέτουν το φυσικό περιβάλλον του νομού. Η εικόνα συμπληρώνεται από τα σημαντικά μνημεία της αρχαιότητας, τους τόπους προσκυνήματος, τα χωριά με το παραδοσιακό χρώμα, τις σύγχρονες πόλεις και κωμοπόλεις, την αξιόλογη τουριστική και εμπορική κίνηση.
Μεσολόγγι: Πρωτεύουσα του νομού, απλωμένη ανάμεσα στις εκβολές του Εύηνου και του Αχελώου. Η λιμνοθάλασσα της γραφικής πόλης με το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα-σχηματίστηκε από τις προσχώσεις του Εύηνου και του Αχελώου, αποτελεί σημαντικό ιχθυοπαραγωγικό κέντρο και κύριο πυλώνα της τοπικής οικονομίας. Η σύγχρονη πόλη του Μεσολογγίου γοητεύει με το παραδοσιακό χρώμα και την έντονη πνευματική και καλλιτεχνική δραστηριότητάς της. Εκεί και η Τουρλίδα, οικισμός με τις πελάδες (τα χαρακτηριστικά σπίτια των ψαράδων), στην είσοδο της λιμνοθάλασσας, αλλά και το νησάκι Κλείσοβα. | Κολύμπι: Στην παραλία της Τουρλίδας.
Αγρίνιο: Οικονομικό, πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο του μεγαλύτερου νομού της χώρας, χτισμένο σε πεδινή έκταση. Κύρια πηγή πλούτου για την πόλη αποτέλεσαν η καπνοκαλλιέργεια και το καπνεμπόριο-«χρυσή εποχή του καπνού» υπήρξε η δεκαετία 1925-1935. Ανάσα στην πυκνοδομημένη σύγχρονη πόλη δίνουν οι μικρές πλατείες, οι χώροι πρασίνου και οι πεζόδρομοι με τα εμπορικά καταστήματα και τα καφέ. Εκεί και η Παπαστράτειος βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία. Κοντά, το υδροηλεκτρικό φράγμα Καστρακίου.
Αιτωλικό: Γραφική κωμόπολη, χτισμένη σε νησίδα, ανάμεσα στις λιμνοθάλασσες Αιτωλικού και Μεσολογγίου. Η νησιώτικη πολιτεία με το ιδιαίτερο χρώμα-παλαιά αρχοντικά και σπίτια, πλακόστρωτα σοκάκια, μικρές πλατείες-και το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα. Στο Αιτωλικό λειτουργεί κέντρο πληροφόρησης για τις λιμνοθάλασσες Αιτωλικού-Μεσολογγίου. Κοντά και το φαράγγι της Κλεισούρας, με απόκρημνες ορθοπλαγιές. | Κολύμπι: Στην παραλία Σταμνάς και στην παραλία του Αγίου Ηλία.
Αμφιλοχία: Παραλιακή κωμόπολη, χτισμένη στο μυχό του Αμβρακικού κόλπου, Καρβασαράς η παλαιότερη ονομασία της, αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο και εμπορικό λιμάνι. Τα εστιατόρια, τα μεζεδοπωλεία και τα καφέ της προκυμαίας συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη κίνηση της πολυσύχναστης κωμόπολης, που φημίζεται για τα τυροκομικά προϊόντα της. | Κολύμπι: Στην παραλία της Αμφιλοχίας (ανατολική και δυτική), στον Άγιο Γεώργιο, στο Κουλούρι και στην Μπούκκα. Επίσης, στον Αράπη και στην παραλία Ανοιξιάτικο.
Αντίρριο: Πύλη εισόδου στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος, το Αντίρριο εντυπωσιάζει τους ταξιδιώτες με τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Ρίου-Αντιρρίου), σύγχρονο τεχνολογικό επίτευγμα, που συνδέει τη Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο. | Κολύμπι: Στις παραλίες του Αντιρρίου, στον Πλατανίτη, στη Μακύνεια, στον Άγιο Πολύκαρπο, στη Ρίζα και στο Καλαμάκι.
Άνω Χώρα, Κάτω Χώρα: Χωριά της ορεινής Ναυπακτίας με παραδοσιακό χρώμα και τουριστική κίνηση, απλώνονται σε περιοχή με πυκνή βλάστηση. Έλατα, πεύκα, φυλλοβόλα δέντρα και τρεχούμενα νερά συνθέτουν ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον.
Αστακός: Όμορφη παραλιακή κωμόπολη και λιμάνι για εκδρομικά και πολλά αλιευτικά σκάφη, ο Αστακός είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στο μυχό του ομώνυμου όρμου. Φεριμπότ συνδέουν τον Αστακό με την Ιθάκη και τη Σάμη Κεφαλλονιάς. Ιδιαίτερο χρώμα στην κωμόπολη δίνουν λιγοστά αρχοντικά και παραδοσιακά σπίτια. Κοντά και το βελανιδόδασος Ξηρομέρου, το μεγαλύτερο σε έκταση δάσος ήμερης βελανιδιάς στην περιοχή των Βαλκανίων. | Κολύμπι: Στις παραλίες Άγιο Γεώργιο, Μαραθιά, Ασπρογιάλι και Βελά.
Βόνιτσα: Παραλιακή κωμόπολη με έντονο νησιώτικο χρώμα, η γραφική Βόνιτσα αγναντεύει τον Αμβρακικό κόλπο. Το καλοδιατηρημένο κάστρο στον πευκόφυτο λόφο, η πολυσύχναστη προκυμαία με τα εστιατόρια και τα καφέ, η σύγχρονη μαρίνα για αλιευτικά και εκδρομικά σκάφη, οι ωραίες ακρογιαλιές της περιοχής συνθέτουν την ξεχωριστή εικόνα της Βόνιτσας. Αξιόλογη είναι η ιχθυοπαραγωγική και τυροκομική δραστηριότητα. Κοντά και η λίμνη Βουλκαρία. | Κολύμπι: Στην παραλία της Βόνιτσας, στο Σωτήρα, στο Βαρκό, στη Ρούγα, στον Παλαιόμυλο, στο Δρυμό και στο Λουτράκι.
Μύτικας: Γραφικό παραθαλάσσιο χωριό με έντονο νησιώτικο χρώμα, ο Μύτικας-μια μύτη μέσα στη θάλασσα-είναι χτισμένος πάνω στο ομώνυμο ακρωτήρι, στις δυτικές ακτές της Ακαρνανίας. Η βοτσαλωτή ακρογιαλιά του με τα γαλαζοπράσινα νερά, η όμορφη θέα στα Ακαρνανικά όρη και τα γειτονικά νησάκια συνθέτουν ένα ειδυλλιακό περιβάλλον. Στο σύγχρονο λιμάνι του Μύτικα δένουν βάρκες, αλιευτικά και εκδρομικά σκάφη. Ο Μύτικας συνδέεται καθημερινά με τον Κάλαμο και τον Καστό. | Κολύμπι: Στις παραλίες Μύτικα, Παλαιομάγαζα, Αλύζια, Παλιόβαρκα και Αγριλιά. Επίσης στην Ελιά και το Μαραθάκι.
Ναύπακτος: Γραφική πόλη με μεγάλη τουριστική κίνηση, που διατηρεί αναλλοίωτο το παραδοσιακό χρώμα της στον οικιστικό πυρήνα της. Το βενετσιάνικο κάστρο με την ωραία θέα, το μεσαιωνικό λιμάνι με τη ρομαντική ατμόσφαιρα, τα διατηρητέα κτίρια, τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα καφέ και τα εστιατόρια συνθέτουν ένα γοητευτικό σύνολο. Κοντά και η γέφυρα Μπανιά, στον Εύηνο, σημείο αναφοράς για τους λάτρεις των εναλλακτικών μορφών τουρισμού (ράφτινγκ, καγιάκ, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού, ιππασία, τοξοβολία κ.ά.). | Κολύμπι: Στις παραλίες της Ναυπάκτου (Ψανή, δυτικά της πόλης, και Γρίμποβο, ανατολικά) και στον Πλατανίτη. Επίσης, στη Χιλιαδού και στο Μοναστηράκι.
Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου: Οι φερτές ύλες του Αχελώου και του Εύηνου μαζί με τα νερά της θάλασσας δημιούργησαν τον εκτεταμένο υγρότοπο με τις πελάδες (ξύλινα σπιτάκια που στηρίζονται σε πασσάλους, πάνω από την επιφάνεια του νερού) και τα ιβάρια (πασσαλόπηκτους φραγμούς από δικτυωτό πλέγμα για τον έλεγχο των μετακινήσεων των ψαριών και την αλιεία). Η λιμνοθάλασσα φημίζεται για το αβγοτάραχο και τα νόστιμα ψάρια της (κέφαλος, τσιπούρα, λαβράκι, χέλι). Στην περιοχή παράγονται επίσης, μεγάλες ποσότητες αλατιού.
Τι να ψωνίσετε: Αβγοτάραχο και ψάρια από τις λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου-Αιτωλικού, τυροκομικά προϊόντα, κρασί, λάδι, γλυκά του κουταλιού. | Τοπικές νοστιμιές: Ελιές, λάδι, κρασί, τσίπουρο, αβγοτάραχο και ψάρια (κέφαλος, τσιπούρα, λαβράκι, χέλι) από τις λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου-Αιτωλικού, γαρίδες Αμβρακικού, αθερίνα Τριχωνίδας, ψάρια και θαλασσινά στην Πάλαιρο, το Μύτικα και τον Αστακό. | Αν έχετε σκάφος: Θα δέσετε στην Πάλαιρο, το Μύτικα, τον Αστακό, το Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο. Επίσης στη Βόνιτσα και την Αμφιλοχία. | Ορειβατικά καταφύγια: Στο Παναιτωλικό, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Αγρινίου. | Σπορ: Καγιάκ και ράφτινγκ στον Εύηνο, αναρρίχηση στο όρος Βαράσοβα, αλεξίπτωτο πλαγιάς (parapente) στον Εμπεσό.