'Ενα εύκολο φαγητό που θα δοκιμάσετε σε όλα τα σπίτια του νησιού.
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά
Υλικά για 3-4 μερίδες
1/4 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
600 γραμμάρια χοιρινό κρέας (κατά προτίμηση από λαιμό)
2 ½ φλιτζάνια πλιγούρι χοντροσπασμένο
1 κουταλιά σούπας κύμινο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το χοιρινό σε μικρές μπουκιές και το στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ροδίζουμε ομοιόμορφα το ψιλοκομμένο κρέας για 6-7 λεπτά, να σχηματίσει κρούστα.
Προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο όσο να καλυφθεί τελείως το κρέας (περίπου 2 ½ φλιτζάνια). Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και μπόλικο κύμινο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε το χοιρινό για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει τελείως και να σωθούν τα περισσότερα υγρά στο σκεύος.
Εν τω μεταξύ, ρίχνουμε το χοντρό πλιγούρι σε ένα μπολ και το καλύπτουμε με βραστό νερό. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε για 10 λεπτά να ρουφήξει το πλιγούρι το νερό και να αρχίσει να μαλακώνει.
Όταν γίνει το χοιρινό και μείνει με λίγη σάλτσα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το μουσκεμένο πλιγούρι. Σβήνουμε αμέσως τη φωτιά και με μια κουτάλα ανακατεύουμε το χοιρινό με το πλιγούρι.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε, αν χρειάζεται, τη γεύση με αλάτι, πιπέρι ή επιπλέον κύμινο. Κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το παραδοσιακό φαγητό να μείνει για 5-6 λεπτά σκεπασμένο ώστε να απορροφήσει το πλιγούρι όλο το ζωμό από το χοιρινό.
Σερβίρουμε το πλιγούρι με το χοιρινό και το συνοδεύουμε ιδανικά στα πιάτα με μία κουταλιά γιαούρτι. 'Οπως είναι ζεστό το φαγητό, το γιαούρτι λιώνει και αποκτά κρεμώδη υφή.