Γιατί να πάω στην Σαλαμίνα: Για ιππασία και καταδύσεις: Επισκεφθείτε τον Ιππικό Όμιλο, που βρίσκεται κοντά στον Άγιο Νικόλαο Λεμονιών, στην καρδιά του μεγάλου πευκοδάσους, για να κάνετε βόλτα με άλογα, μάθημα ιππασίας και υπερπήδηση εμποδίων. Ο όμιλος έχει γερμανικά και αγγλικά άλογα και οι διασχίσεις διαρκούν από μιάμιση ώρα και πάνω. Αν προτιμάτε να γνωρίσετε τη θάλασσα της Σαλαμίνας, δοκιμάστε snorkelling, προγράμματα discover (δηλαδή μια πρώτη γνωριμία με τον βυθό, με τη βουτιά να γίνεται σε βάθος δύο μέτρων) και μαθήματα ελεύθερης κατάδυσης ή με εξοπλισμό.
Για την τοπική γαστρονομία: Σαλαμίνα ίσον παραλία, ουζάκι, ψαράκι. Στο νησί θα ευχαριστηθείτε χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, γαριδοκαραβίδες, κακαβιά, αλλά και τσίπουρα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Μακεδονία, Βοιωτία, Καλαμάτα, Τύρναβο, Βόλο, Καβάλα, Δράμα). Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε ντόπια εδέσματα, δηλαδή πλατέτσι (λαδόψωμο, με φέτα ή χωρίς) και κουγκουλούαρι (κολοκυθόπιτα με σταφίδες).
Για τον Ευριπίδη και τον Σικελιανό: Περάστε από το σπήλαιο του Ευριπίδη, στο νότιο κομμάτι του νησιού, ανάμεσα στα Περιστέρια και τις Κολόνες, για να δείτε από κοντά το καταφύγιο όπου επέλεγε να αποσύρεται ο μεγάλος τραγικός ποιητής (ο οποίος, σημειωτέον, γεννήθηκε στη Σαλαμίνα). Ρωτήστε τους ντόπιους πού να παρκάρετε και ποιο μονοπάτι να πάρετε, ώστε μετά από 20 λεπτά πεζοπορίας μέτριας δυσκολίας να φτάσετε στο σπήλαιο με την απαράμιλλη θέα στο πευκοδάσος, που αποτελεί και ένα από τα ωραιότερα σημεία της Σαλαμίνας. Το σπήλαιο χρησιμοποιούνταν από τη Νεολιθική περίοδο (5300-4300 π.Χ.) ως χώρος λατρείας, μετατράπηκε σε χώρο ταφής στα μυκηναϊκά χρόνια, όμως είναι πιο γνωστό ως «ποιητικό εργαστήριο» του Ευριπίδη κατά την Κλασική εποχή. Επίσης, πολύ όμορφο-και πιο εύκολα προσβάσιμο-είναι το σπίτι όπου έζησε το ζεύγος Άγγελου και Άννας Σικελιανού, μεταξύ 1938 και 1949. Βρίσκεται πάνω στη θάλασσα και θα το προσεγγίσετε μέσω της λεωφόρου Φανερωμένης.