Ακολουθούμε την πορεία του από τη λίμνη Πλαστήρα μέχρι τα χωριά των Ευρυτανικών Αγράφων. Η μεγάλη αυτή διαδρομή, μήκους 208 χιλιομέτρων, «αγκαλιάζει» τα απάτητα βουνά των Αγράφων και τα προσεγγίζει από δύο μεριές: από τα βόρεια και τη λίμνη Πλαστήρα, όπου βρίσκονται και τα Θεσσαλικά Άγραφα, και από τα νότια και τα χωριά του Καρπενησίου, που διασχίζει ο ποταμός Ταυρωπός ή Μέγδοβας, στα Ευρυτανικά Άγραφα. Ως σημείο εκκίνησης προσφέρεται η νοτιοδυτική πλευρά της λίμνης Πλαστήρα, που είναι και η πιο ανεπτυγμένη. Η Πεζούλα, η Νεράιδα και το Νεοχώρι είναι χωριά χτισμένα κοντά στη λίμνη, με ωραία θέα και πλούσια βλάστηση.
Η τεχνητή λίμνη δημιουργήθηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στη νότια πλευρά, στην αρχή του Ταυρωπού ποταμού, με πρωτοβουλία του στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα, που καταγόταν από την περιοχή. Χρησιμοποιείται για την ύδρευση των χωριών και της Καρδίτσας, την άρδευση του κάμπου αλλά και την παραγωγή ενέργειας, αφού εδώ λειτουργεί μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Στα Καλύβια Πεζούλας θα βρείτε εταιρείες που διοργανώνουν δραστηριότητες στην περιοχή, από ποδηλασία και κανό μέχρι πεζοπορία και τοξοβολία. Αναζητώντας την κοίτη του Ταυρωπού, θα αφήσετε τον Νομό Καρδίτσας με κατεύθυνση προς το Καρπενήσι, για να την ξανασυναντήσετε στις πλαγιές των νότιων Αγράφων.
Δεν είναι απορίας άξιο που η συγκεκριμένη περιοχή της Ευρυτανίας μέχρι πριν από λίγα χρόνια αποτελούσε terra incognita. Τα θεόρατα βουνά που κυκλώνουν τα λιγοστά χωριά της και το δύσκολο οδικό δίκτυο την έκαναν απρόσιτη για τους περισσότερους. Ο ποταμός Ταυρωπός είναι, εξάλλου, ένα από τα πιο ορεινά ποτάμια της Ελλάδας. Πηγάζει από τα Θεσσαλικά Άγραφα, σχηματίζει τη λίμνη Πλαστήρα και συνεχίζει την πορεία του μέχρι τη λίμνη Κρεμαστών. Κατά μήκος των 78 χιλιομέτρων του, λίγα είναι τα σημεία στα οποία υπάρχει πρόσβαση στην κοίτη, καθώς μεγάλο κομμάτι της βρίσκεται σε δύσβατα σημεία. Η σιδερένια γέφυρα, περίπου 5 χιλιόμετρα πριν από το χωριό Νέα Βίνιανη, είναι ένα από αυτά.
Από εδώ και κάτω ο Ταυρωπός συνεχίζει νότια μέχρι να συναντήσει τη λίμνη Κρεμαστών, την οποία τροφοδοτεί μαζί με τον Αχελώο, τον Αγραφιώτη και τον Τρικεριώτη ποταμό. Εσείς θα περάσετε τη σιδερένια γέφυρα και θα κινηθείτε βόρεια, θα αφήσετε πίσω σας το χωριό Νέα Βίνιανη και μετά από περίπου 4 χιλιόμετρα θα βρεθείτε στο παλιό, πέτρινο γεφύρι της Βίνιανης. Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής είναι σε χωματόδρομο και, αν έχει βρέξει, είναι προτιμότερο να αφήσετε το αυτοκίνητο και να κινηθείτε με τα πόδια. Μέχρι να κατασκευαστεί η σιδερένια γέφυρα, αυτό ήταν το μοναδικό πέρασμα του Ταυρωπού στην Ευρυτανία.
Το πέτρινο μονότοξο γεφύρι χρονολογείται από το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα και πιθανολογείται ότι κατασκευάστηκε από μάστορες Ηπειρώτες. Έχει μήκος 33 μ., ύψος 8,5 μ. και αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4, συνδέοντας τη Νέα Βίνιανη με το απέναντι χωριό, το Στένωμα. Από εδώ μπορείτε να επιστρέψετε στο Καρπενήσι για ξεκούραση ή να κατευθυνθείτε νοτιοδυτικά για τη λίμνη Κρεμαστών.
Μη χάσετε: Στη λίμνη Πλαστήρα, η εταιρεία Tavropos διοργανώνει πλήθος δραστηριοτήτων με βάση τα Καλύβια Πεζούλας. Στο κέντρο ενημέρωσης της εταιρείας θα βρείτε χάρτες, ταξιδιωτικούς οδηγούς και πληροφορίες. Μία από τις καλύτερες εμπειρίες είναι οι ποδηλατικές βόλτες γύρω από τη λίμνη και το υδροποδήλατο, όταν ο καιρός το επιτρέπει. Οι ίδιοι διοργανώνουν και πεζοπορικές διαδρομές στην ευρύτερη περιοχή. | Στο χωριό Βίνιανη, στο παλιό σχολείο συστάθηκε στις 10 Μαρτίου 1944 η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, γνωστή και ως Κυβέρνηση του Βουνού. Από εδώ επίσης ξεκίνησαν τα τμήματα του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, τον Νοέμβριο του 1942. Σήμερα, στο παλιό σχολείο στεγάζεται ένα μικρό Μουσείο Εθνικής Αντίστασης-αναζητήστε το κλειδί στο καφενείο της Νέας Βίνιανης. | Δίπλα στη σιδερένια γέφυρα του Ταυρωπού λειτουργεί το Χάνι του Μέγδοβα, που φημίζεται για την τηγανητή πέστροφα με βούτυρο και τα καλοψημένα κρεατικά.