22.9.22

Νομός Πρέβεζας: Ανακαλύψτε την Πρέβεζα


Ανεβαίνει στον ξύλινο στύλο γύρω στις 8 το πρωί. Θα κάτσει σε αυτή τη θέση για αρκετές ώρες, παρατηρώντας την κίνηση των κοπαδιών μέσα στο νερό. Είναι μια δουλειά που απαιτεί υπομονή, παρατηρητικότητα και συγκέντρωση. Έτσι είναι πάντα η δουλειά των ψαράδων, η οποία συνήθως είναι και μοναχική. Όμως, εδώ προϋπόθεση για το καλό αποτέλεσμα είναι η ομαδική δουλειά. Ο Μιχάλης μαζί με τον Νίκο και τα άλλα μέλη του Αλιευτικού Συνεταιρισμού της Πρέβεζας συνεχίζουν να ψαρεύουν με την παραδοσιακή μέθοδο «νταλιάνι». Σε μια όχθη του Αμβρακικού Κόλπου έχουν απλώσει ένα μεγάλο δίχτυ στον βυθό. Μόλις δουν κάποιο κοπάδι να κινείται κατά μήκος του, τραβούν τα σχοινιά, σηκώνουν το δίχτυ και εγκλωβίζουν τα ψάρια.

Με δύο μικρά βαρκάκια τα μαζεύουν, τα βγάζουν στη στεριά και ανεβαίνουν ξανά στους ξύλινους πύργους, για να περιμένουν το επόμενο κοπάδι. Τις μεγαλύτερες ποσότητες τις πιάνουν τον Σεπτέμβρη-είναι η περίοδος που οι κέφαλοι αφήνουν τα ρηχά νερά του Αμβρακικού Κόλπου και κινούνται προς το Ιόνιο για να γεννήσουν τα αυγά τους. Παρόμοιες συνήθειες μετακίνησης εκμεταλλεύεται ο συνεταιρισμός και στο περίφημο διβάρι, που λειτουργεί επίσης στον Αμβρακικό Κόλπο και πρόκειται στην ουσία για κλειστή λιμνοθάλασσα με ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο. Η λέξη «διβάρι» είναι σλάβικη και σημαίνει «τείχος, φράγμα».

Τα ψάρια περνούν από τα λεπτά πλαίσια όταν είναι ακόμη γόνοι και μικρά σε μέγεθος. Όταν μεγαλώνουν, δεν χωρούν να βγουν ξανά στη θάλασσα και έτσι εγκλωβίζονται. Ο αλιευτικός συνεταιρισμός της Πρέβεζας λειτουργεί από το 1938 και διατηρεί πολλές παραδοσιακές μεθόδους ψαρέματος, που σέβονται το πολύτιμο οικοσύστημα της περιοχής. Μάλιστα, από φέτος, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα βιωματικού τουρισμού, όπου οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στο διβάρι, να ψαρέψουν, ακόμα και να δουν τη διαδικασία επεξεργασίας του αυγοτάραχου, το οποίο παράγεται από τα αυγά του θηλυκού κεφάλου: αλατίζονται, αφήνονται να ξεραθούν και εμβαπτίζονται σε κερί για να μπορέσουν να διατηρηθούν.

Γαρίδες και δελφίνια: Ο Αμβρακικός Κόλπος με το πλούσιο πλαγκτόν του είναι ένα μεγάλο φυσικό ιχθυοτροφείο, όπου συναντάμε πολλά είδη ψαριών-από κεφάλους και τσιπούρες μέχρι γλώσσες και λαβράκια. Εδώ ζει και αναπαράγεται και η περίφημη γαρίδα Αμβρακικού, για την οποία γίνονται συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να χαρακτηριστεί προϊόν ΠΟΠ. Όποιον ντόπιο και να ρωτήσεις αν αυτή η γαρίδα είναι πιο νόστιμη, θα σου αναφέρει την ταινία Τζέιμς Μποντ «Για τα μάτια σου μόνο» και την ατάκα του Ρότζερ Μουρ: «Γαρίδες; Ναι, αλλά Αμβρακικού».

Και δεν έχει μόνο αυτά ο κόλπος. Πελεκάνοι, χελώνες και περίπου 150 δελφίνια ζουν στα νερά του, ενώ η περιήγηση με τα παραδοσιακά τρεχαντήρια που ξεκινούν από το λιμάνι της Πρέβεζας είναι μοναδική εμπειρία. Η οικογένεια του Γιάννη Γιοβάνου κάνει εδώ και χρόνια εκδρομές. Όπως μας ενημέρωσαν πριν ξεκινήσουμε, τα δελφίνια είναι κοινωνικά ζώα, γι’ αυτό και, όταν τα δούμε, θα πρέπει να κάνουμε φασαρία για να μας πλησιάσουν. Και πραγματικά, για αρκετή ώρα, τα δελφίνια έκαναν τις βουτιές τους δίπλα ακριβώς στην πλώρη του σκάφους.

Βόλτα στην Πρέβεζα: Η Πρέβεζα είναι χτισμένη ακριβώς στη στενή είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου, στη συμβολή του με το Ιόνιο Πέλαγος. Μόλις 400 μ. είναι η απόσταση ανάμεσα στο βορειότερο σημείο της Ακαρνανίας, από την πλευρά του Ακτίου δηλαδή, με το νοτιότερο σημείο της Πρέβεζας, που βρίσκεται στον βραχίονα του λιμανιού της πόλης. Η απόσταση μεγαλώνει λίγο, είναι κοντά στα 700 μ., στο σημείο όπου το 2002 εγκαινιάστηκε η μοναδική υποθαλάσσια σήραγγα της Ελλάδας. Το τούνελ που συνδέει το Άκτιο με την Πρέβεζα φτάνει σε βάθος μέχρι και τα 27 μ. κάτω από τη θάλασσα και έκανε πιο εύκολη την πρόσβαση στην πόλη. Ταυτισμένη με τα ψάρια και τα θαλασσινά, και ειδικά τη σαρδέλα, που αποτελεί σύμβολο της πόλης, η περιοχή διαθέτει μια πλούσια ιστορία που εκκινεί από τη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ.

Μετά τη νίκη επί του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας, ο Οκταβιανός αποφασίζει να ιδρύσει τη Νικόπολη ως ανάμνηση της νίκης αλλά και ως κέντρο ελέγχου της Δυτικής Ελλάδας, μαζί με την Πάτρα. Γρήγορα η Νικόπολη γίνεται σημαντικό οικονομικό και στρατηγικό σημείο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αργότερα παραχωρείται στους Βενετούς, μετά στους Οθωμανούς μέχρι και το 1912 που απελευθερώνεται. Ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης, λίγο έξω από την Πρέβεζα, είναι από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα και πιστοποιεί αυτό το πλούσιο παρελθόν, αν και δεν είναι όσο θα έπρεπε φροντισμένος και κατατοπιστικός για τους επισκέπτες, σε αντίθεση με το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, που εξηγεί με εύληπτο και συνοπτικό τρόπο την ιστορία της αρχαίας πόλης.

Η Πρέβεζα συνδέθηκε αργότερα και με την τραγική μοίρα του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, ο οποίος έφτασε εδώ το 1928 με δυσμενή μετάθεση για να εργαστεί στη Νομαρχία. Αφού προσπάθησε ανεπιτυχώς να αυτοκτονήσει στη θάλασσα, τελικά αυτοπυροβολήθηκε στην περιοχή της Μαργαρώνας. Το γεγονός αυτό και το ποίημα με τίτλο «Πρέβεζα» δυσφήμησαν την περιοχή με άδικο τρόπο. Τα τελευταία χρόνια όμως η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πόλη, η ανάπτυξη του ναυτικού και θαλασσινού χαρακτήρα της αλλά και η κατασκευή της υποθαλάσσιας σήραγγας του Ακτίου και της Ιονίας Οδού, έχουν αποκαταστήσει την εικόνα της ως προορισμού. Τα στενά σοκάκια στο κέντρο, το παραλιακό μέτωπο στο λιμάνι, η Κυανή Ακτή και το Κάστρο του Παντοκράτορα είναι σημεία που γεμίζουν με κόσμο από την άνοιξη μέχρι και τα τέλη του φθινοπώρου. Και πράγματι η Πρέβεζα είναι ιδανική για ένα φθινοπωρινό weekend, χωρίς πολλή ζέστη και με λιγότερους επισκέπτες.

Ο μυθικός Αχέροντας: Από τις πύλες του Άδη μέχρι και τις εκβολές του στο Ιόνιο Πέλαγος στο χωριό Αμμουδιά, ο ποταμός Αχέροντας προσφέρεται για διασκεδαστικές δραστηριότητες. Τα νερά που κυλούν στα 52 χλμ. της κοίτης του αρδεύουν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα αλλά ταυτόχρονα αποτελούν πηγή ζωής και εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Οι πύλες του Άδη, κοντά στο χωριό Σερζιανά, είναι ένας ευφημισμός, για να χαρακτηριστεί αυτή η περιοχή του ποταμού όπου το φαράγγι στενεύει. Λίγο πιο κάτω, κοντά στο χωριό Γλυκή, η ονομασία πηγές Αχέροντα είναι πάλι κατ’ ευφημισμόν, αφού οι αρχικές πηγές του ποταμού εντοπίζονται πιο βόρεια, στον νομό Ιωαννίνων.

Πιο χαμηλά βρίσκεται το Νεκρομαντείο, όπου οι άνθρωποι προσέρχονταν για να έρθουν σε επαφή με τις ψυχές των νεκρών. Ο Αχέροντας χαρακτηριζόταν ως ο ποταμός της λύπης, αφού ήταν ο προθάλαμος για τον Κάτω Κόσμο. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ερμής συνόδευε τις ψυχές των νεκρών στον διάπλου του ποταμού, για να τις παραδώσει στον Χάροντα και από εκεί να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Το τελευταίο κομμάτι του ποταμού, πριν από τις εκβολές δηλαδή, είναι και από τα πιο ήρεμα. Προσφέρεται για ανέμελο καγιάκ, όπου θα σας δοθεί η ευκαιρία να παρατηρήσετε τα πουλιά στα γύρω δέντρα, καθώς επίσης μυοκάστορες, χελώνες και άλλα είδη.

Ιnfo: Amvrakikos Cruises, αναχωρήσεις κάθε πρωί στις 9 από το λιμάνι της Πρέβεζας, καιρού επιτρέποντος. | Διβάρι Πωγωνίτσα-Αλιευτικός Συνεταιρισμός Πρέβεζας, επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης. | Acheron Kayak, 1ο χλμ. Νεκρομαντείο-Αμμουδιά.

Από τη λίμνη Ζηρού στις πηγές του ποταμού Λούρου: Αφήνοντας πίσω σας τους σύγχρονους αυτοκινητόδρομους που συνδέουν την Πρέβεζα με τα Ιωάννινα, την Αμφιλοχία και τη Νότια Ελλάδα, αξίζει να οργανώσετε μια εξόρμηση στον νομό, ξεκινώντας από τη λίμνη Ζηρού και κινούμενοι κατά μήκος του παλιού δρόμου Άρτας-Ιωαννίνων. Η λίμνη Ζηρού απέχει 39 χλμ. από την Πρέβεζα, περιτριγυρίζεται από δέντρα και έχει μέγιστο βάθος 70 μ. Είναι ιδανική για κανό και καγιάκ, ειδικά για παιδιά, αφού τα νερά της είναι πάντα ήρεμα και ασφαλή. Στην ανατολική όχθη της, ο Λουκάς Ζάψας, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας και σεβόμενος το φυσικό περιβάλλον, προσφέρει την εμπειρία της γνωριμίας με τη λίμνη πάνω σε καγιάκ, κανό ή SUP.

Με την επωνυμία «Into the wild» έχει στήσει δίπλα στο νερό έναν φιλόξενο χώρο με ξύλινες κατασκευές κάτω από τη σκιά των δέντρων. Εκεί θα κάνετε το απαραίτητο μάθημα πριν μπείτε στο νερό και θα λάβετε όλες τις απαραίτητες οδηγίες. Περιορισμός στον χρόνο δεν υπάρχει, μπορείτε να κάνετε τη δραστηριότητα της επιλογής σας μέχρι να κουραστείτε. Λίγο πιο κάτω, πάνω στην παλαιά εθνική οδό Άρτας-Ιωαννίνων, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο, το σύμπλεγμα κόκκινων λόφων, γνωστών με το όνομα Κοκκινοπηλός. Το μονοπάτι για τους λόφους ξεκινάει πάνω στην εθνική οδό και θα πρέπει να κοιτάξετε προσεκτικά, καθώς η πινακίδα είναι πολύ μικρή και δυσδιάκριτη (βρίσκεται περίπου 2 χλμ. μετά τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό Λούρου στο αριστερό σας χέρι με κατεύθυνση προς Ιωάννινα και 2 χλμ. πριν από τη στροφή για το χωριό Άγιος Γεώργιος).

Το τοπίο θα σας θυμίσει εικόνες από τον πλανήτη Άρη, αφού οι λόφοι είναι καλυμμένοι από ερυθρό άργιλο. Λίγο πιο κάτω, μετά το χωριό Άγιος Γεώργιος, θα δείτε πινακίδα για το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Νικόπολης. Και όμως, όσο απίστευτο και αν ακούγεται, το υδραγωγείο της αρχαίας Νικόπολης βρισκόταν περίπου 50 χλμ. μακριά από την πόλη και αξιοποιούσε την υψομετρική διαφορά της πόλης σε σχέση με τις πηγές του ποταμού Λούρου. Κατασκευάστηκαν αψίδες, σήραγγες και γέφυρες για να μεταφέρουν το νερό και να υδροδοτήσουν την Νικόπολη. Περίπου 500 μ. μετά το Υδραγωγείο, λίγο έξω από το χωριό Άγιος Γεώργιος, λειτουργεί παραδοσιακή νεροτριβή, η οποία εκμεταλλεύεται τα νερά του Λούρου ποταμού, για να πλύνουν κάτοικοι των γύρω περιοχών χαλιά, μοκέτες, κουβέρτες και φλοκάτες.

Στον χώρο της νεροτριβής λειτουργεί και καφέ με διάφανο πάτωμα, όπου θα βλέπετε τα νερά να κατευθύνονται με ορμή στις σκάφες πλυσίματος. Ο δρόμος προς Ιωάννινα συνεχίζει παράλληλα με τον ποταμό Λούρο και προσφέρεται για δύο ακόμα στάσεις, στην ταβέρνα «Δίπλα στο ποτάμι» (Χάνι Τερόβου), που σερβίρει καλοψημένα κρεατικά, και στη λίμνη Πηγών Λούρου Ποταμού. Ανεβείτε στις κούνιες που κρέμονται από τα δέντρα-θα γίνετε έστω και για λίγο παιδιά ξανά.

Ιnfo: Η προτεινόμενη διαδρομή έχει μήκος 115 χλμ. και θα σας πάρει περίπου 2 ώρες να την ολοκληρώσετε, χωρίς στάσεις. / Into the wild, ανοιχτά μέχρι τέλη Οκτώβρη, από 10 ευρώ το άτομο.

Μετάβαση: Η Πρέβεζα απέχει 350 χλμ. από την Αθήνα και θα χρειαστείτε περίπου 4 ώρες για να φτάσετε. Υπολογίστε 55 ευρώ για καύσιμα και 35 ευρώ για διόδια (απλή μετάβαση). Από Θεσσαλονίκη η απόσταση είναι επίσης 350 χλμ., το κόστος για διόδια είναι 9,85 ευρώ και για καύσιμα 55 ευρώ (απλή μετάβαση).

Διαμονή: Preveza City Comfort Hotel (Λ. Ειρήνης 61, Πρέβεζα, από 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Προσφάτως ανακαινισμένα δωμάτια στο κέντρο της πόλης με λιτή και μοντέρνα διακόσμηση. Διαθέτουν όλες τις ανέσεις, από καθημερινό καθαρισμό και επίπεδη τηλεόραση μέχρι αφράτα στρώματα και μπαλκόνι. Η superior σουίτα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και τέσσερα άτομα και διαθέτει δύο μπάνια. | Dioni Boutique Hotel (Ι. Καλού 4, Πρέβεζα, από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Έχει την ιδανική τοποθεσία για να είστε στο κέντρο της πόλης, κοντά στο λιμάνι, στα καφέ και στα εστιατόρια, αλλά χωρίς φασαρία. Τα δωμάτιά του είναι ευρύχωρα και άνετα, το πρωινό σερβίρεται στον τελευταίο όροφο με θέα στην πόλη και στη θάλασσα, ενώ διαθέτει και πισίνα, αν θελήσετε μια γρήγορη βουτιά.

Daluz Boutique Hotel (Δωρίδος 2, Ψαθάκι, Πρέβεζα, από 119 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Ιδανικό για όσους εκτιμούν την ησυχία και την απομόνωση, το ξενοδοχείο καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση στην περιοχή Ψαθάκι απέναντι από την Πρέβεζα. Μοντέρνα διακόσμηση, μεγάλα παράθυρα για να μπαίνει φως και ωραίοι κοινόχρηστοι χώροι με γκαζόν, πισίνα και εστιατόριο, όπου σερβίρεται και το πρωινό. | Meraviglia Slow Living (Μύτικας, Πρέβεζα, από 290 ευρώ η σουίτα για 2 άτομα). Σε απόσταση 6 χλμ. από το κέντρο της Πρέβεζας, κοντά στην παραλία Καλαμίτσι, το ξενοδοχείο είναι χτισμένο μπροστά στη θάλασσα. Διαθέτει επτά μοναδικές σουίτες, καθεμία με τη δική της πισίνα και τον δικό της κήπο. | Alonaki Resort (Αλωνάκι, Παντοκράτορας, Πρέβεζα, από 105 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Λίγα μέτρα από την παραλία απέχουν τα δωμάτια, τα οποία είναι άνετα και φωτεινά. Διαθέτει και δωμάτια με ιδιωτική πισίνα και pool bar.

Φαγητό: Αλάτι (Ελευθερίου Βενιζέλου 31). Ψαροφαγία υψηλής ποιότητας και απαράμιλλο σέρβις σε προνομιακό σημείο στο κέντρο της Πρέβεζας, πάνω στη θάλασσα. Στο μενού, εκτός από φρέσκα ψάρια, θα βρείτε χταπόδι ψητό με φάβα Σχοινούσας και καραμελωμένα κρεμμύδια, αλλά και κριθαρότο με γαρίδα Αμβρακικού και Μοσχάτο Λήμνου. Μεγάλη λίστα κρασιών, τα περισσότερα από τον ελληνικό αμπελώνα. | Τρελή Γαρίδα (Αδριανουπόλεως 7). Εδώ και 30 χρόνια, είναι συνώνυμη του φρέσκου ψαριού και των φρέσκων θαλασσινών. Στο κέντρο της πόλης, σερβίρει ένα σφιχτό μενού με σαρδέλα, γαύρο, κουτσομούρες, μύδια, καλαμάρι και φυσικά γαρίδες. Προτιμήστε τις σκέτες, ψητές για να εκτιμήσετε τη γεύση της πρώτης ύλης. Εδώ είναι και ένα καλό σημείο να δοκιμάσετε το τοπικό «πετάλι», κέφαλο που τον ψήνουν, αφού τον ανοίξουν στη μέση.

Μεζέν (Δαρδανελλίων 16). Χορταστικές σαλάτες, μεζεδάκια και μικρά πιάτα, ιδανικά για ούζο ή τσίπουρο. Από τις κανονικές μερίδες, ξεχωρίσαμε το κριθαρότο θαλασσινών με τρίμμα αυγοτάραχου και ξύσμα εσπεριδοειδών και τις σουπιές στη σχάρα με ψητά λαχανικά. | Τζίτζικας (Ψαθάκι). Ο Χασάν είναι Τούρκος και μαγειρεύει στην Πρέβεζα όπως μαγειρεύουν στη γείτονα χώρα. Αυτός είναι ο λόγος που θα αφήσετε για λίγο τα θαλασσινά, για να δοκιμάσετε γιαουρτλού, λαχματζούν, χουνκιάρ και άλλες ανατολίτικες γεύσεις. | Chubbies (Π. Τσαλδάρη 73). Πεντανόστιμα σάντουιτς φτιάχνει ο σεφ Θοδωρής Μήτσης στο μικρό μαγαζάκι που άνοιξε πριν από περίπου δύο χρόνια, αφήνοντας τις μεγάλες κουζίνες της Αθήνας. Το ψωμάκι είναι ειδική παραγγελία σε φούρνο, τα αλλαντικά τα φτιάχνει μόνος του, όπως και όλες τις σάλτσες και τα συνοδευτικά. Θα κάνετε τους δικούς σας συνδυασμούς και θα επιλέξετε μεταξύ τριών διαφορετικών μεγεθών. Μη χάσετε τα χειροποίητα γλυκά, ιδιαίτερα αυτό με την κρέμα και την κολοκύθα.

Barrio (Εθνικής Αντιστάσεως 33 & Καρυωτάκη). Πολλές επιλογές σε πρωινό, brunch, σάντουιτς, μπέργκερ και σαλάτες προσφέρει το «Barrio», μαζί και καλοφτιαγμένο καφέ. | Ambassador (Καρυωτάκη 14, Πρέβεζα). Εδώ θα έρθετε για το καλό κρέας σε ιδιαίτερες κοπές, τις πλούσιες σαλάτες και την καλοστημένη αυλή. Πολύ νόστιμο και το μπέργκερ, ενδιαφέρουσα η λίστα κρασιών.

Καφές-Ποτό: Μποτίλια στο πέλαγο (Θεοφάνους 9 & Ιωνίας). Ένας ήσυχος και μεγάλος κήπος, επιλεγμένη μουσική και μια τεράστια επιλογή από μπίρες-βέλγικες, τσέχικες, γερμανικές, αυστριακές, ολλανδικές και ελληνικές. Στο μενού θα βρείτε και κρασιά, κοκτέιλ, καφέ και ροφήματα, αφού η «Μποτίλια στο πέλαγο» είναι ανοιχτή από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ. | Μέντα (Εθνικής Αντίστασης 1). Καφενείο-μεζεδοπωλείο σε κεντρικό σημείο της πόλης, που λειτουργεί ως μέρος συνάντησης από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Στην ευρύχωρη πλατεία θα δοκιμάσετε καλό καφέ, ποικιλία σε μεζέδες και γλυκά.

ΗΒ (Αδριανουπόλεως & Νικλάμπα). Η φήμη του μικρού μαγαζιού που βρίσκεται σε στενάκι του κέντρου της πόλης κάνει δεκάδες ανθρώπους να συρρέουν στα λίγα τραπεζάκια του. Τέσσερα γλυκά όλα και όλα, ραβανί, καρυδόπιτα, μηλόπιτα και σοκολατόπιτα, σερβιρισμένα με παγωτό μηχανής δικής του παραγωγής. | Praline (Π. Τσαλδάρη 77). Συνήθως θα δείτε πολύ κόσμο μέσα και έξω, και αυτό γιατί το ζαχαροπλαστείο φτιάχνει ολόφρεσκα και νόστιμα γλυκά, από πάστες και τούρτες μέχρι προφιτερόλ και παγωτό.