Χωριό-κόσμημα στην αγκαλιά των Τζουμέρκων, που παλιότερα ονομαζόταν Χώσεψη, από το χάος και την όψη-αισθήματα που γεννιούνται στον παρατηρητή λόγω τηs θέσης του χωριού ανάμεσα σε δύο κορυφές. Κατά μια άλλη εκδοχή, το Χώσεψη προκύπτει από το χωσιά και όψη, όπου το «χωσιά» σημαίνει ενέδρα και το «όψη» εποπτεία της νότιας κατεύθυνσης του χωριού. Με έναν αέρα από τα παλιά-βοηθούν σε αυτό και τα πολλά πέτρινα σπίτια που διατηρούνται σχεδόν ακέραια πλάι στα καινούργια-η σύγχρονη Κυψέλη σε προκαλεί για μια στάση.
Για καφέ, γλυκό ή ψητά της ώρας στην πλατεία ή για να ανάψεις ένα κερί στον εντυπωσιακό ναό του Αγίου Νικολάου του 1904 με το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Εκεί κοντά στην πλατεία βρίσκεται, μόνιμα ανοιχτό, και το Λαογραφικό Μουσείο του Παντελή Καραλή. Περάστε και από εδώ για να δείτε όλη την καθημερινότητα των περασμένων αιώνων να ξεδιπλώνεται μέσα σε 35 τετραγωνικά. Λίγο πιο μακριά από την πλατεία της Κυψέληs, στον δρόμο που οδηγεί στο Βουργαρέλι βρίσκεται και ο Άγιος Παντελεήμων με τον νερόμυλο που είναι ακόμα σε λειτουργία, τα τρεχούμενα νερά, την «περίεργη» βρύση που βγαίνει μέσα από τον κορμό ενός πλατάνου.
Πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα μέρη ξεκούρασης των ταξιδιωτών. Οι πιο «μάχιμοι», όσοι δηλαδή έχουν τη διάθεση να περπατήσουν ή διαθέτουν 4x4, προτού φύγουν από την Κυψέλη περνάνε από τη Μονή της Ευαγγελίστριαs και το εκκλησάκι του Πατροκοσμά. H Μονή της Ευαγγελίστριας βρίσκεται λίγο πριν από τη νότια είσοδο του χωριού. Για το εκκλησάκι του Πατροκοσμά ακολουθείτε τον δρόμο που ανηφορίζει από τη βόρεια είσοδο του χωριού.
Αν σκοπεύετε όμωs να ανεβείτε με αυτοκίνητο, καλό είναι να ρωτήσετε τους ντόπιους για την κατάσταση του ήδη δύσκολου χωματόδρομου. Με τα πόδια, θα χρειαστείτε περίπου δυόμισι ώρεs από το χωριό ή μία ώρα από το διάσελο, για να φτάσετε μέσω μιας υπέροχης ορεινής διαδρομής στο σημείο, όπου σύμφωνα με την παράδοση δίδασκε κυνηγημένος ο Κοσμάς ο Αιτωλός.