Κάποτε άνηκε στις πιο κρυφές και άγνωστες ακτές της Σιθωνίας, μα πλέον υποδέχεται πλήθος επισκεπτών, διατηρώντας όμως τον χαρακτήρα της. Η δυναμική ανάπτυξη του ιντερνετικού Τύπου στη χώρα μας έφερε τα πάνω-κάτω στο ταξιδιωτικό ρεπορτάζ της τελευταίας δεκαπενταετίας, αναδεικνύοντας πολλές γωνιές της Ελλάδας που μέχρι πρότινος ήταν γνωστές σε πολύ λίγους, ακόμα κι αν βρίσκονταν σε τόπους κατά τα λοιπά πολυσύχναστους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παραλία Αγριδιά της Χαλκιδικής.
Μια ειδυλλιακή αμμουδιά με υπέροχα, διάφανα νερά, η οποία επί δεκαετίες λογιζόταν ανάμεσα στα καλά κρυμμένα μυστικά της περιοχής: ήταν γνώριμη μόνο σε αυτούς που είχαν γυρίσει ενδελεχώς τη χερσόνησο της Σιθωνίας (το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, δηλαδή), έχοντας εξοικειωθεί με τα τοπία της ανατολικής της πλευράς, όσα βρέχονται από τον Σιγγιτικό Κόλπο (ή Κόλπο του Αγίου Όρους, όπως θα τον ακούσετε συχνά να λέγεται). Πλέον, χάρη σε μια σειρά δημοσιευμάτων, μα και στην ανάπτυξη ενός δημοφιλούς beach bar, το προφίλ της Αγριδιάς άλλαξε άρδην. Προσελκύει λοιπόν πλήθη επισκεπτών-ιδιαίτερα στην αιχμή του ελληνικού καλοκαιριού, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο-έχοντας πετύχει, όμως, να διατηρεί τον απομονωμένο της χαρακτήρα και την ομορφιά της.
Μια γραφική παραλία με αίσθηση σκανδιναβικού φιόρδ: Επί της ουσίας η Αγριδιά είναι ένας γραφικός όρμος, αρκετά προστατευμένος από τους ανέμους της περιοχής: πιάνει κύμα μόνο όταν φυσάει από τα ανατολικά. Η μικρή παραλία που σχηματίζεται εδώ (γύρω στα 100 μέτρα μήκος) είναι αμμουδερή και τα πότε γαλαζωπά, πότε πρασινωπά νερά είναι πολύ καθαρά, ενώ βαθαίνουν σταδιακά, προσφερόμενα έτσι για οικογένειες με μικρά παιδιά. Διαθέτει μάλιστα και ιδιαιτέρως όμορφο βυθό, οπότε συστήνεται να την επισκεφθείτε με μάσκα (κατά προτίμηση με αναπνευστήρα). Κάτι που ξεχωρίζει την Αγριδιά από τις υπόλοιπες παραλίες στην ανατολική πλευρά της Σιθωνίας είναι οι μεγάλες πέτρες (και τα υποβρύχια πετρώματα, που δεν γίνονται διακριτά αν δεν βουτήξετε) στις δύο πλευρές κατά μήκος του ορμίσκου.
Είναι ένα φυσικό χαρακτηριστικό που δίνει την εντύπωση ενός θαλάσσιου «διαδρόμου», κάνοντας έτσι την ακτή να μοιάζει με μικρού μεγέθους φιόρδ, σαν τα διάσημα των σκανδιναβικών χωρών. Φτάνοντας μπορείτε να διαλέξετε αν θα κάτσετε στο οργανωμένο μέρος της παραλίας ή αν θα στήσετε την ομπρέλα σας στην πλευρά που παραμένει ελεύθερη. Όπως είπαμε και στην αρχή, το beach bar που έχει δημιουργηθεί εδώ έγινε αρκετά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται κάμποσος κόσμος στην αιχμή του ελληνικού καλοκαιριού, κυρίως οικογένειες με παιδιά-ιδίως τα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου και του Αυγούστου.
Εκτός της συγκεκριμένης σεζόν, όμως, η ακτή δεν δέχεται πολλούς επισκέπτες, όντας ιδανική λ.χ. για όσους προτιμούν να παραθερίζουν Σεπτέμβρη. Το beach bar, τώρα, είναι υπόδειγμα ανάπτυξης σε μια παραλία που επιθυμεί να διατηρεί και τον προγενέστερο, λιγότερο λαοφιλή χαρακτήρα της: δεν χρεώνει τις ξαπλώστρες (πληρώνετε μόνο ό,τι πάρετε), ο καφές του είναι πολύ καλός, ενώ προσφέρει και προσεγμένες επιλογές φαγητού, που θα σας αφήσουν πολύ ικανοποιημένους-συστήνεται να δοκιμάσετε κολοκυθοκεφτέδες και ψητές γαρίδες. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι το σήμα ενδέχεται να μην είναι δυνατό λόγω της απομόνωσης της περιοχής, εξουδετερώνοντας κάποιες φορές τα μηχανήματα POS. Θα σας φανεί χρήσιμο, λοιπόν, να έχετε μαζί σας και κάποια χρήματα σε μετρητά.
Πώς θα έρθετε στην Αγριδιά: Η Αγριδιά βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του δεύτερου ποδιού της Χαλκιδικής (Σιθωνία), «βλέποντας» προς τον Σιγγιτικό Κόλπο. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη, καθώς, όπως είπαμε, βρίσκεται κοντά τόσο στη Σάρτη, όσο και στη Συκιά. Από οποιαδήποτε αφετηρία κι αν διαλέξετε να ξεκινήσετε, λοιπόν, θα φτάσετε σε μια διασταύρωση στο πλάτωμα του τοπικού λόφου, όπου θα δείτε τον χωματόδρομο που θα σας οδηγήσει στην παραλία. Τα αυτοκίνητα μπορούν να κατέβουν μέχρι τα όρια της, θα βρείτε άλλωστε άφθονο χώρο για πάρκινγκ. Στην πρώτη διασταύρωση θα συνεχίσετε ευθεία, μετά την επόμενη όμως (μετά από λίγα μέτρα) θα χρειαστεί να στρίψετε-θα δείτε και κάποιες εξοχικές κατοικίες, από τις οποίες θα περάσετε δίπλα. Γενικά, ο δρόμος είναι σε καλή κατάσταση, παραμένει όμως χωματόδρομος, οπότε σε μέρες πιο βροχερές ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα.