1.11.22

Νομός Ιωαννίνων: Αξιοθέατα του Πάπιγκου


Στα πανέμορφα Ζαγοροχώρια της Hπείρου θα σας ταξιδέψουμε συνεχίζοντας τα ταξίδια στην Ελλάδα. Θα γνωρίσουμε το πιο διάσημο από αυτά το φημισμένο Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο. Το γραφικό χωριό που το υψόμετρό του πλησιάζει τα 1000 μέτρα χτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης. Στην περιοχή της Ηπείρου στην οροσειρά της Πίνδου συναντάμε το Ζαγόρι. Στην περιοχή υπάρχουν σήμερα 46 οικισμοί τα γνωστά Ζαγοροχώρια. Το Πάπιγκο απέχει 60 χλμ από τα Ιωάννινα. Οι δυο συνοικισμοί του ,το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο αποτελούν την δημοτική ενότητα Παπίγκου, του δήμου Ζαγορίου.

Το Πάπιγκο είναι από τα πιο κοντινά μέρη στο φαράγγι του Βίκου εντός του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου. Η ιστορία του οικισμού μας πάει πίσω στους Βυζαντινούς χρόνους. Στα γραπτά, ντοκουμέντα συναντάμε το Πάπιγκο σε ένα χρυσόβουλο του Αυτοκράτορα Ανδρόνικου του Β’ το έτος 1325μ.Χ. Αξίζει να αναφέρουμε πως «Πάπιγκος» αναφερόταν η οροσειρά της Τύμφης πάνω από το χωριό. Πριν την Οθωμανική κατάκτηση το Πάπιγκο είχε ρόλο Ηγεμονικής Κοινότητας. Κυριάρχησε μάλιστα σε μια περιοχή που περιλαμβάνει την κοιλάδα του Βοϊδομάτη έως και την περιοχή της Κόνιτσας.

Αλλά και με τους Οθωμανούς κατακτητές μέχρι τον 18ο αιώνα έλαβε πολλά προνόμια και γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Ως εκ τούτου πολλοί έμποροι από την Κωνσταντινούπολη, τη Ρουμανία και τη Ρωσία, ήρθαν στο χωριό και ανέπτυξαν τις δραστηριότητές τους. Στο Πάπιγκο από το 1780 λειτούργησε κι Ελληνικό Σχολείο. Με την πτώση του Αλή Πασά καταργούνται τα ειδικά προνομία της περιοχής. Σιγά σιγά επέρχεται η παρακμή και σύντομα άρχισε η μετανάστευση του πληθυσμού. Την περιοχή απελευθέρωσε ο ελληνικός στρατός το 1913, κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Πολλές σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών κατάγονται από το Πάπιγκο.

Ο λόγιος ευεργέτης της περιοχής Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος ή Άναγκνος (1837-1906) κι επίσης ο γλωσσολόγος Γεώργιος Αναγνωστόπουλος (1884-1936) είναι οι σημαντικότεροι. Ένα ιδιαίτερο φυσικό μνημείο κοντά στον οικισμό είναι οι Οβίρες Ρογκοβού ή Κολυμπήθρες ένα σύστημα από μικρές λίμνες σε μια χαράδρα λίγο έξω από το Μικρό Πάπιγκο. Από το Μικρό Πάπιγκο μπορεί κανείς να βρεθεί με ορεινή πεζοπορία σε 3 ώρες περίπου στο καταφύγιο της Αστράκας. Από εκεί άλλη μια ώρα κατηφόρας αρχικά κι ανηφόρας αρκεί για να βρεθεί κανείς στη Δρακολίμνη της Γκαμήλας.

Το Πάπιγκο είναι ένα ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής. Ολόκληρος ο οικισμός μάλιστα είναι ανακηρυγμένος ως παραδοσιακός. Tα πετρόχτιστα σπίτια και τα λιθόστρωτα σοκάκια μαγεύουν τον επισκέπτη. Σε όλα τα Ζαγοροχώρια θα βρείτε πλούσια και νοστιμότατα εδέσματα, παραδοσιακές γεύσεις όπως οι φημισμένες Ζαγορίσιες Πίτες όλα φτιαγμένα με αγνά τοπικά υλικά.