7.11.22

Νομός Τρικάλων: Εκδρομή στην Ελάτη


Ένα ορεινό χωριό μέσα στα έλατα. Δεν είναι τυχαία εξάλλου και η ονομασία του. Η Ελάτη, το μεγαλύτερο χωριό του ορεινού όγκου των Τρικάλων, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, σε ύψος 950 μέτρων, στις πλαγιές του Κόζιακα, ενός βουνού απέναντι από τα Μετέωρα. Είναι ορμητήριο για πολλές διαδρομές σε δασικά μονοπάτια, γι’ αυτό και είναι αγαπημένος προορισμός των φυσιολατρών αλλά και των σκιέρ, αφού κοντά της βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου. Η Ελάτη των τελευταίων δεκαετιών γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, προσφέροντας στους επισκέπτες της διαμονή υψηλών προδιαγραφών και γεύσεις από την τοπική παραδοσιακή της κουζίνα. Είναι αναμφίβολα η κοσμοπολίτισσα του νομού Τρικάλων.

Η Ελάτη βρίσκεται στο νομό Τρικάλων, στη Θεσσαλία. Είναι χτισμένη στο νότιο τμήμα της Πίνδου, στο βουνό Κόζιακας. Ανήκει στα προικισμένα από τη φύση μέρη της Ελλάδας, μιας και είναι χτισμένη μέσα σ΄ ένα δάσος από έλατα. Απέχει από τα Τρίκαλα 32 χλμ, 14,5 χλμ από το Περτούλι και 8,5 χλμ από το Χιονοδρομικό Κέντρο. Η άλλη ονομασία της Ελάτης είναι Τύρνα. H Τύρνα κατοικήθηκε μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης και βρίσκονταν δυτικά προς το ποτάμι. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι 1778-1779, δίδαξε στην περιοχή ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Τα πετρόχτιστα σπίτια της παλιάς Τύρνας είχαν κατασκευαστεί απο Ηπειρώτες μαστόρους, με χαρακτηριστικό τους τα υπέρθυρα. Το παλιότερο σπίτι αυτής της περιοχής, που έχει διασωθεί είναι αυτό της οικογένειας Γιδάρη που χρονολογείται το 1845, έχει πολεμίστρες και πόρτα με αμπάρα, ανάλογη αυτών που συναντάμε σε μοναστήρια.

Το σημερινό χωριό βρίσκεται στη θέση αυτή, μετά το 1943. Τη χρονιά αυτή, οι Γερμανοί έκαψαν το παλιό χωριό, την παλιά Τύρνα. Στη θέση Κατώφλι, βρέθηκαν ερείπια που μαρτυρούν την κατοίκησή της περιοχής κατά την κλασική εποχή. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι στη θέση αυτή βρίσκονταν η αρχαία πόλη, Πότναιο. Στο δρόμο σας για την Ελάτη, πρέπει να κάνετε μια στάση στην Πύλη για να δείτε το μονότοξο πέτρινο γεφύρι της και τα μοναστήρια της Πόρτα Παναγιάς και του Αγίου Βησσαρίωνα. Στην Ελάτη , αξίζει να επισκεφτείτε το ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, που χρονολογείται το 1822. Το εντυπωσιακό τέμπλο του, είναι δημιούργημα Ηπειρωτών μαστόρων.

Στη βόλτα σας στο χωριό, θα θαυμάσετε τα παλιά αρχοντικά του και τις παραδοσιακές του βρύσες. Έχει δεν έχει χιόνι, θα πρέπει οπωσδήποτε να ανεβείτε στο Χιονοδρομικό στο Περτούλι για μια χαλαρή πεζοπορία. Ένα σημείο με υπέροχη θεά, είναι ο Κόκκινος βράχος, πάνω από την Ελάτη. Μεγάλα τμήματά του έχουν κόκκινο χρώμα. Σ΄αυτό οφείλει το όνομά του. Στο σημείο αυτό υπάρχει αναρριχητικό πεδίο.

Πώς θα φτάσετε στην Ελάτη: Οδικώς με αυτοκίνητο από Αθήνα θα χρειαστεί να καλύψετε 360 χλμ. Προτιμήστε ως πιο σύντομη τη διαδρομή Δομοκού- Καρδίτσα- Τρίκαλα. Πριν φτάσετε στα Τρίκαλα θα δείτε σήμανση με κατεύθυνση αριστερά προς Πύλη-Ελάτη. Από Θεσσαλονίκη θα χρειαστεί να καλύψετε οδικά μόλις 220 χλμ.

Δραστηριότητες: Η Νο1 δραστηριότητα στην Ελάτη είναι η πεζοπορία. Πολλά μονοπάτια ξεκινούν απ’ αυτό το χωριό των Τρικάλων. Μπορείτε να κάνετε και ποδήλατο βουνού ή αναρρίχηση στον Κόκκινο βράχο. Αν είστε σκιέρ ή λάτρεις του χιονιού, στο Χιονοδρομικό κέντρο στο Περτούλι θα ζήσετε μοναδικές εμπειρίες. Στην Ελάτη, θα βρείτε γραφεία ορεινών δραστηριοτήτων, που οργανώνουν βόλτες με άλογα στα Λιβάδια Περτουλίου, νοικιάζουν ποδήλατα βουνού και οργανώνουν μαθήματα τοξοβολίας και ορειβατικού σκι.

Παραδοσιακά προϊόντα-κουζίνα: Στην Ελάτη, το καλό φαγητό είναι δεδομένο. Οι σπεσιαλιτέ τους είναι «κυνήγι» αγριογούρουνου, κότσι χοιρινό και μανιτάρια. Δοκιμάστε το τσίπουρο της περιοχής, ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα και αγοράστε μέλι, γλυκά του κουταλιού και αρωματικά βότανα.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις: Στην Ελάτη, στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, γίνεται πανηγύρι με όργανα, που συνοδεύεται από την τοπική συνταγή, πλιγούρι με βραστό κρέας.