7.11.22

Νομός Βοιωτίας: Απόδραση στον Παρνασσό


Έτσι απολαύσαμε το πιο αξέχαστο Σαββατοκύριακο στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού. Βρίσκομαι πάνω στο λιφτ και τον βλέπω να κατεβαίνει με φόρα τη μεγάλη πλαγιά ακριβώς από κάτω μου. Μοιάζει να χορεύει, γέρνοντας δεξιά και αριστερά το σώμα του σε ένα συνεχές ζιγκ-ζαγκ, με τα πόδια του πάντα δεμένα στα πέδιλα. Μουσική δεν ακούγεται για να συνοδεύσει τον «χορό» του, παρά μόνο αυτός ο χαρακτηριστικός ήχος που κάνουν τα πέδιλα καθώς σκίζουν το χιόνι. Είναι από αυτά τα πράγματα που, επειδή φαίνονται τόσο όμορφα, νομίζεις ότι είναι και εύκολα, ότι σου βγαίνουν φυσικά. Εκατοντάδες σκιέρ γλιστρούν απαλά και επιδέξια πάνω στις χιονισμένες πλαγιές του Παρνασσού και βλέποντάς τους ανυπομονώ να φορέσω τα δικά μου σκι και να βγω στην πίστα.

Δύο ώρες μετά, έχω καταφέρει να κάνω μόλις δύο μέτρα από το σημείο εκκίνησης, και αυτά με λίγο σπρώξιμο και βοήθεια. Το να μάθεις σκι, λοιπόν, δεν είναι καθόλου εύκολο και είναι ακόμα πιο δύσκολο αν δεν έχεις κάποιον να σου δείξει. Οι χιονοδρόμοι που περνούσαν δίπλα μου ήταν, βέβαια, πολύ πρόθυμοι να με βοηθήσουν, αλλά η αλήθεια είναι ότι χρειάζονται επαγγελματικές συμβουλές: για να μάθεις τη σωστή στάση του σώματος, το πώς ξεκινάς και πώς σταματάς, αρχίζοντας από τα βασικά. Και δεν είναι μόνο αυτά που πρέπει να ξέρεις παίρνοντας τον δρόμο για τον Παρνασσό. Όσοι έρχονται συχνά εδώ για σκι και snowboard, αυτή η κοινότητα ανθρώπων που ζει για το επόμενο Σαββατοκύριακο και ανυπομονεί να δει το πρώτο χιόνι να στρώνεται στις απότομες πλαγιές, έχει τους δικούς της ρυθμούς και τα δικά της μυστικά.

Ζει στο δικό της λευκό «σύμπαν», που οριοθετείται από το χιονοδρομικό κέντρο, τις κοντινές ταβέρνες, τα καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού και τα après-ski στέκια. Η κοινότητα αυτή των σκιέρ και των τακτικών επισκεπτών του χιονοδρομικού δεν αποτελεί, όμως, ένα κλειστό γκρουπ. Oι περισσότεροι θα χαμογελάσουν με κατανόηση όταν πέσεις στη μέση της πίστας, και ας μη δεις το χαμόγελό τους-όλοι λόγω κρύου έχουν καλυμμένο το πρόσωπό τους. Η ψιλή κουβέντα που θα πιάσεις με τους συνεπιβάτες σου στο λιφτ θα καταλήξει σε συμβουλές για αγορά εξοπλισμού και επιλογές διαμονής. Όπως και να ’χει όμως, πέρα από τα tips των έμπειρων, για να μπορείς να κινηθείς με άνεση, θα πρέπει να γυρίσεις εσύ ο ίδιος το χιονοδρομικό, να μάθεις τη γεωγραφία του, να δεις τις πίστες.

Και κάπως έτσι, φτάνοντας στη Βλαχόλακκα θα σκεφτείς πως ο σύντομος συρόμενος αναβατήρας που συναντάς σε ήπια πλαγιά θα μπορούσε να είναι η πίστα σου για τη δεύτερη ή την τρίτη μέρα εξάσκησης στο σκι. Ή ότι την επόμενη φορά θα κάνεις ένα διάλειμμα για ζεστή σοκολάτα στο κιόσκι έξω από το σαλέ στη Φτερόλακκα, ακριβώς δίπλα από εκεί που ξεκινούν οι αναβατήρες. Γρήγορα θα καταλάβεις επίσης ότι τα λιφτ δεν σταματούν την κίνησή τους για να επιβιβάσουν ή να αποβιβάσουν-πρέπει να είσαι έτοιμος και σε εγρήγορση, ώστε να προλάβεις να βγεις και να μπεις εν κινήσει. Σιγά σιγά θα μάθεις όλα τα μυστικά αυτής της «λευκής επικράτειας». Και είναι σίγουρο πως θα έχεις την επιθυμία να ξαναβρεθείς σύντομα εντός των ορίων της.

Σκι για πρώτη φορά: Η Ντόλυ Καλλίτση, δασκάλα σκι της σχολής Πάππος-Μπαλντούμης που λειτουργεί στον Παρνασσό από το 1977, εξηγεί τις βασικές αρχές που πρέπει να έχει κατά νου κάθε αρχάριος σκιέρ: «Αυτό που πρέπει να μάθει ο εκπαιδευόμενος είναι κατ’ αρχάς η σωστή στάση του σώματος. Τα γόνατα πρέπει να είναι πάντα λυγισμένα και το βάρος να πέφτει μπροστά. Γι’ αυτό πολλές φορές ζητάμε από τους μαθητές να έχουν τα χέρια στα γόνατα, έτσι ώστε να συνηθίσουν σε αυτή τη στάση. Ο κορμός πρέπει να είναι όρθιος και ο εκπαιδευόμενος να κοιτάει μπροστά και μακριά, όχι κάτω ή δεξιά και αριστερά. Η λεκάνη πρέπει να παραμένει σταθερά στο κέντρο, ανάμεσα στα δύο σκι, και το βάρος να είναι μοιρασμένο εξίσου και στα δύο πόδια. Για να σταματήσουμε, ανοίγουμε πολύ τις ουρές των σκι σπρώχνοντας τους αστραγάλους προς τα έξω».

Ευνοεί ο καιρός; Πριν αναχωρήσετε για το χιονοδρομικό κέντρο, συμβουλευτείτε τη μετεωρολογική πρόγνωση για την περιοχή. Υπάρχουν εξειδικευμένες ιστοσελίδες, όπως το snowreport.gr, που δίνουν πληροφορίες για τον καιρό και την κάλυψη χιονιού στις πίστες ανά την Ελλάδα. Αν ο καιρός στον Παρνασσό είναι ιδιαίτερα κακός, το χιονοδρομικό μπορεί να μην ανοίξει ή να ανοίξουν μόνο συγκεκριμένοι αναβατήρες και πίστες. Η ιδανική συνθήκη είναι να έχει χιονίσει αρκετά τις προηγούμενες μέρες και τις μέρες επίσκεψης να έχει καλό καιρό με ήλιο και χωρίς αέρα.

Πώς θα μετακινούμαι; Αν δεν φοράτε σκι ή snowboard, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο τις κλειστές τηλεκαμπίνες για να μετακινηθείτε στα διάφορα σημεία του χιονοδρομικού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους ανοιχτούς αναβατήρες, συρόμενους (λέγονται και «πιατάκια», πάνω στα οποία κάθεσαι) και μη (γνωστούς και ως «καρέκλες», γιατί μοιάζουν με παγκάκια). Κλειστές τηλεκαμπίνες χρησιμοποιούνται για τις βασικές διαδρομές, από το πάρκινγκ στα Κελάρια μέχρι το σημείο Βάκχος, από τα Κελάρια προς Βλαχόλακκα και Φτερόλακκα και από το πάρκινγκ Φτερόλακκα μέχρι το σαλέ.

Από πού θα νοικιάσω εξοπλισμό; Είναι προτιμότερο να νοικιάσετε τον εξοπλισμό σκι ή snowboard από καταστήματα στο Λιβάδι ή στην Αράχωβα, καθώς όσο απομακρύνεστε από το χιονοδρομικό, τόσο πέφτουν οι τιμές. Καταστήματα ενοικίασης υπάρχουν και μέσα στα σαλέ, αλλά θα χρειαστεί να περιμένετε σε ουρά, ειδικά αν είναι πρωί Σαββάτου ή Κυριακής. Οι τιμές για ενοικίαση εξοπλισμού (πέδιλο, δέστρα, μπότα, μπατόν ή σανίδα, δέστρα και μπότα για snowboard) ξεκινούν από τα 15 ευρώ για σκι και 20 για snowboard.

Ποιο σαλέ να διαλέξω; Αυτό της Φτερόλακκας συνήθως έχει λιγότερο κόσμο και είναι πιο ήσυχο. Θα παρκάρετε πιο εύκολα, θα νοικιάσετε εξοπλισμό πιο γρήγορα και θα πιείτε το ζεστό σας ρόφημα πιο άνετα. Προτιμήστε το ως βάση για τις εξορμήσεις σας. Αν θέλετε να προσεγγίσετε τις πίστες που βρίσκονται από τη μεριά των Κελαριών, μπορείτε να μετακινηθείτε με τηλεκαμπίνα.

Κι αν δεν έχω ιδέα από σκι; Οι χώροι εκμάθησης αρχαρίων είναι συγκεκριμένοι και βρίσκονται ακριβώς μπροστά στα δύο σαλέ, σε Κελάρια και Φτερόλακκα. Αξιοποιήστε τον εξοπλισμό που έχετε νοικιάσει από νωρίς. Κανονίστε μάθημα με κάποια σχολή επίσης νωρίς το πρωί, ώστε να έχετε χρόνο μετά να κάνετε εξάσκηση σε αυτά που μάθατε με τον δάσκαλο. Οι τιμές ξεκινούν από 50 ευρώ την ώρα για 1 άτομο και μειώνονται όσο αυξάνονται οι ώρες ή τα άτομα.

Στα χιόνια οικογενειακώς: Τα μικρά παιδιά θα χαρούν την εκδρομή στον Παρνασσό και το παιχνίδι στο χιόνι, ακόμα και αν δεν κάνουν σκι. Μπορείτε να νοικιάσετε μικρά έλκηθρα (15 ευρώ), με τα οποία θα μπορούν να γλιστρούν με ασφάλεια σε μικρές και ήπιες πλαγιές. Κατά τα άλλα, μπορείτε να κλείσετε μαθήματα για μικρά παιδιά σε όλες τις σχολές που λειτουργούν στον Παρνασσό. Ωστόσο, αν έχετε αποφασίσει πως θέλετε τα παιδιά σας να μάθουν σκι, είναι προτιμότερο και πιο οικονομικό να τα εγγράψετε σε κάποια ακαδημία. Ακαδημίες σκι λειτουργούν και από ιδιωτικές σχολές αλλά και από ορειβατικούς συλλόγους, όπως ο ΕΟΣ Αχαρνών και ο ΕΟΣ Αθηνών. Οι εγγραφές γίνονται τον Δεκέμβριο και η σχολή περιλαμβάνει πακέτα 5, 10 ή 20 ημερών που γίνονται στον Παρνασσό από Ιανουάριο μέχρι και Μάρτιο. Οι ακαδημίες απευθύνονται σε παιδιά από 5 ετών και οι τιμές ξεκινούν από 200-230 ευρώ, ανάλογα με την ηλικία και τις ημέρες εκπαίδευσης.

Δύο χωριά-προορισμοί: Στις βόρειες ελατοσκέπαστες πλαγιές του Παρνασσού βρίσκεται η Αγόριανη (ή Επτάλοφος), που απέχει 22 χιλιόμετρα από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Το χωριό έχει μερικές εκατοντάδες κατοίκους και μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αναπτύσσεται, λόγω της εισερχόμενης κίνησης από το χιονοδρομικό κέντρο. Στην κεντρική πλατεία συγκεντρώνονται όλα τα καφέ και οι ταβέρνες, ενώ σχεδόν από κάθε σημείο του οικισμού θα έχετε άπλετη θέα στον κάμπο της Λιλαίας. Σήμα κατατεθέν της Αγόριανης είναι ο καταρράκτης, που απέχει περίπου 3-4 λεπτά από την κεντρική πλατεία. Τα νερά του Αγοριανίτικου ρέματος πέφτουν από ύψος περίπου 20 μέτρων και κυλάνε μέχρι την πλατεία.

Λίγο κόπο παραπάνω και περισσότερες στροφές απαιτεί το χωριό Βάργιανη, που απέχει 43 χιλιόμετρα από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 900 μ. στις βορειοδυτικές πλαγιές του βουνού, έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Τα πετρόκτιστα σπίτια ατενίζουν τον επαρχιακό δρόμο Μπράλου-Άμφισσας και βλέπουν στα παλιά μεταλλεία της περιοχής. Αναζητήστε τις πηγές Μπουρμπούλα, όπου κάτω από μεγάλα πλατάνια τρέχουν γάργαρα νερά σε επτά βρύσες, ενώ τα νερά συνεχίζουν προς τα κάτω σε ρυάκι. Στην κεντρική πλατεία μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε την κουζίνα της ταβέρνας Ζέρβας με τα πεντανόστιμα μαγειρευτά, όπως η κοτόσουπα με τραχανά και το κότσι, τα εξαιρετικά ψητά και οι παραδοσιακές πίτες.

Μετάβαση: Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού απέχει 198 χιλιόμετρα από την Αθήνα και θα χρειαστείτε περίπου 2 ώρες και 40 λεπτά για να φτάσετε, ακολουθώντας την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και βγαίνοντας στην έξοδο για Κάστρο-Αράχωβα. Υπολογίστε 30 ευρώ για καύσιμα και διόδια (απλή μετάβαση). Από Θεσσαλονίκη η απόσταση είναι 360 χιλιόμετρα (4 ώρες και 15 λεπτά). Υπολογίστε 65 ευρώ για καύσιμα και διόδια για την απλή μετάβαση.

Διαμονή: Elatos Club (Ιταμός Παρνασσού). Στην ησυχία και την απομόνωση του πυκνού ελατοδάσους βρίσκονται τα 39 αυτόνομα ξύλινα σαλέ του resort, ενώ σε κεντρικό σημείο λειτουργεί το Club House, με το εστιατόριο, το μπαρ, την πισίνα, το spa και τον παιδότοπο. Όλα τα σαλέ είναι από 60 τ.μ. και πάνω και διαθέτουν σαλόνι με τζάκι, αυτόνομη θέρμανση και όλες τις ανέσεις. Από 275 ευρώ το σαλέ για 2 άτομα με πρωινό. | Teresa Country Lodge (Αγόριανη). Σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από το χιονοδρομικό κέντρο, οι junior και οι superior σουίτες του είναι ό,τι πρέπει για να κάνετε ένα δώρο στον εαυτό σας μετά από μια κουραστική μέρα: τζάκι, άνετο καθιστικό, ανατομικά στρώματα και πουπουλένια μαξιλάρια. Από 200 ευρώ η σουίτα για 2 άτομα με πρωινό.

Tagli Resort & Spa (Λιβάδι Παρνασσού). Είκοσι πολυτελείς σουίτες στεγάζονται στο φτιαγμένο από πέτρα και ξύλο κτίριο, σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από το χιονοδρομικό κέντρο. Μη χάσετε το πλούσιο πρωινό και brunch και την ευκαιρία για χαλάρωση στη θερμαινόμενη πισίνα. Από 144 ευρώ η σουίτα για 2 άτομα με πρωινό. | Boutique Hotel Skamnos (Λιβάδι Παρνασσού). Είναι η πιο κοντινή επιλογή διαμονής στο χιονοδρομικό κέντρο, αφού απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα. Σε υψόμετρο 1.250 μ., τα δωμάτια έχουν θέα στο βουνό, ενώ υπάρχουν επίσης οικογενειακά και γουστόζικες σοφίτες. Από 122 ευρώ το δίκλινο με πρωινό. | Ξενώνας Αγιαννόρεμα (Λιβάδι Παρνασσού). Ούτε μισή ώρα δεν θα χρειαστείτε για να φτάσετε από τις πίστες του σκι στα άνετα και ζεστά δωμάτια του ξενώνα. King size κρεβάτια, μενού μαξιλαριών, τζάκι και τζακούζι στις σουίτες. Από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Φαγητό: Καραούλι (Λιβάδι Παρνασσού). Μετά από μια παγωμένη μέρα στο χιόνι, οι σούπες που σερβίρονται εδώ είναι ό,τι πρέπει. Δοκιμάστε την κρεατόσουπα και την κοτόσουπα αλλά και τα σουβλιστά, όπως το κοντοσούβλι προβατίνα. | Μπάμπης (Λιβάδι Παρνασσού). Οικογενειακή ταβέρνα με κλασικά πιάτα, προσεγμένα και καλομαγειρεμένα. Εξαιρετικό το μελωμένο κατσικάκι με πατάτες στον φούρνο, όπως επίσης η χειροποίητη χορτόπιτα και η ζουμερή μπριζόλα. | Χρήστος (Λιβάδι Παρνασσού). Με ωραίους ξύλινους πάγκους και ρουστίκ ατμόσφαιρα, η ταβέρνα είναι σημείο συνάντησης για μετά το σκι. Δοκιμάστε όσα ψήνονται στον ξυλόφουρνο, όπως το κατσικάκι, το αγριογούρουνο και το κότσι, αλλά και το μπιφτέκι αγριογούρουνο και την πεντανόστιμη μοσχαρίσια σταβλίσια μπριζόλα.

Πρακτικά και χρήσιμα: Το πρώτο λιφτ του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού τοποθετήθηκε στη θέση Φτερόλακκα το 1969 από τη γαλλική εταιρεία Πεσινέ, που λειτουργούσε το εργοστάσιο αλουμινίου στα Άσπρα Σπίτια και ενδιαφέρθηκε για τις εκτάσεις του Παρνασσού. Η επίσημη λειτουργία του ξεκίνησε το 1976 και από τότε γίνονται συνεχώς προσθήκες και βελτιώσεις. Στην ουσία πρόκειται για δύο χιονοδρομικά κέντρα, τα Κελάρια και τη Φτερόλακκα, αφού καθένα έχει δικό του σαλέ και πάρκινγκ, στο οποίο μπορείτε να φτάσετε από ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Τα δύο σαλέ συνδέονται μεταξύ τους με τηλεκαμπίνα. Συνολικά υπάρχουν 23 πίστες, από παιδικές 60 μέτρων μέχρι κόκκινες (μέτριας δυσκολίας) μήκους 1 χλμ. Το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί καθημερινά από τις 09.00 έως τις 16.00.

Τιμές: Ημερήσιο εισιτήριο για χιονοδρόμους 35 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και τις επίσημες αργίες, 30 ευρώ τη Δευτέρα και την Παρασκευή, 20 ευρώ από Τρίτη έως Πέμπτη. Προσφέρεται επίσης συνδυαστικό εισιτήριο για 4 μέρες (από Παρασκευή έως και Δευτέρα) 100 ευρώ, οικογενειακά πακέτα και εκπτώσεις για παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών. Ημερήσιο εισιτήριο για επισκέπτες 15 ευρώ από Παρασκευή έως Δευτέρα, 10 ευρώ από Τρίτη έως Πέμπτη. Παιδιά έως 5 ετών: 5 ευρώ.