Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1060 μέτρα στην ανατολική πλαγιά της Καράβας (2.184 μ.). Έχει έκταση 17 τετραγωνικά χιλιόμετρα ήτοι: 10,9 τετρ. χιλ. σε βοσκότοπους, 3 τετρ. χιλ. σε δάση και 2,1 τετρ. χιλ. σε καλλιεργήσιμη γη. Απέχει 57 χιλιόμετρα απ την πόλη της Καρδίτσας και 27 χιλιόμετρα απ το Μουζάκι. Αναφέρεται ως Βλάσι στην πρόθεση της Μονής Ρεντίνας στα μέσα του 17ου αιώνος μαζί με άλλα χωριά της περιοχής. Τοποθεσία κατάφυτη από έλατα, οξιές και βελανιδιές και είναι το πρώτο χωριό της Αν. Αργιθέας στον οδικό άξονα από Μουζάκι. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία καθώς το χωριό έχει περίφημα λιβάδια.
Αναφέρεται ότι το χωριό κάποτε είχε δυο συνοικισμούς ο πρώτος στη θέση «Στέρπη» όπου κείτονται λίγα απομεινάρια και ο δεύτερος στη θέση «Αλειμματά» όπου κατοικούσε η γνωστή οικογένεια των Αλειμματαίων με μεγάλη προσφορά στην ευρύτερη περιοχή. Ασχολούνταν με το εμπόριο και εμπορεύονταν βούτυρο στην Κωνσταντινούπολη, στις παραδουνάβιες περιοχές και εμφανίζονται ως κτήτορες στη μονή Βλασίου και σε εκκλησίες και μοναστήρια στην Αργιθέα, τα Άγραφα αλλά και αφιερωτές στο νάρθηκα του καθολικού μονής στο Μπάτκοβο της Βουλγαρίας (1643). Σήμερα δεν υπάρχουν τα παλιά τσελιγκάτα αλλά το Βλάσι είναι το χωριό της Αργιθέας στο οποίο εκτρέφονται τα περισσότερα γελάδια.
Στο Βλάσι λειτουργεί εδώ και χρόνια ο πολιτιστικός σύλλογος «Η Καραβούλα» με πλούσια προσφορά και διάφορες εκδηλώσεις στη διάρκεια του χρόνου. Η συνεργασία του συλλόγου με όλους τους κατοίκους στάθηκε η αφορμή για την ίδρυση του Λαογραφικού μουσείου του Βλασίου με πλούσιο υλικό και για το όποιο είναι υπερήφανοι όλοι οι Βλασιώτες. Κάπου εκεί στο 1982, ο Μάνθος Πούλιος, ως πρόεδρος τότε του Επιμορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Βλασιωτών «Η Καραβούλα», έριξε την ιδέα για την συγκέντρωση του πλούσιου ιστορικού και λαογραφικού υλικού που διαχειρίζονταν η Κοινωνία του Βλασίου.
Την ιδέα αγκάλιασαν οι Βλασιώτες και άρχισαν να την υλοποιούν στο υπόγειο του παλιού Κοινοτικού γραφείου. Με αρχική μαγιά τα πλούσια εκκλησιαστικά κειμήλια του Μοναστηριού και την πάνδημη συνεισφορά λαογραφικών αντικειμένων το μουσείο «αισθάνονταν» στενάχωρα στο μικρό χώρο και «εγκαταστάθηκε» στο κτίριο του παλιού Σχολείου. Οι τσέπες των Βλασιωτών άνοιξαν και έφεραν τη συντήρηση του κτίσματος, των εσωτερικών χώρων και την συνδρομή της διευρυμένης Κοινότητας Αν. Αργιθέας στην αντικατάσταση της στέγης. Ο αείμνηστος Κώστας Νάκος του Σοφοκλή (μετέπειτα Πρόεδρος του Συλλόγου) καμάρωνε το αποτέλεσμα της συλλογικής δράσης του Βλασίου.
Σήμερα το Βλάσι και συνακόλουθα η Αργιθέα έχει να παρουσιάσει ένα άρτιο ιστορικό-λαογραφικό χώρο έκθεσης και διάσωσης των αντικειμένων του. Την ευθύνη λειτουργίας του μουσείου έχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βλασίου. Το μουσείο Βλασίου στεγάζεται στο παλιό Σχολείο και είναι επισκέψιμο όλες τις ημέρες, κατόπιν επικοινωνίας. Άλλα αξιοθέατα είναι η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, η μονή Βλασίου αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου όπως και το πανέμορφο φαράγγι Τυρολόγου όπου το καλοκαίρι επιδίδονται στο ερασιτεχνικό ψάρεμα της άγριας πέστροφας. Επίσης ξεχωριστά είναι τα πετρόκτιστα σπίτια του Βλασίου χαρακτηριστικό των οποίων είναι οι ανάγλυφες παραστάσεις στα αγκωνάρια από τη ζωή των κατοίκων. Από το χωριό διέρχεται το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 προερχόμενο απ την Αργιθέα και την Καράβα και κατευθύνεται προς το Πετρίλο.