Λικέρ με ευχάριστη γεύση και άρωμα, πολύ αγαπητό και ιδιαίτερα όταν είναι σπιτικό.
για 1 ½ λίτρο περίπου
2 χούφτες φλούδες πορτοκαλιών
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
400 γραμ. οινόπνευμα (καθαρό)
600 γραμ. ζάχαρη
600 ml νερό
μερικά γαρίφαλα
1-2 ξυλάκια κανέλας
Ρίχνετε τις φλούδες του πορτοκαλιού στο γουδί μαζί με τη ζάχαρη και τις κοπανάτε. Κατόπιν ρίχνετε τον πολτό που θα έχει δημιουργηθεί σε γυάλινο βάζο με καπάκι. Προσθέτετε το οινόπνευμα, ανακατεύετε και κλείνετε καλά το βάζο. Τα αφήνετε για 5-6 μέρες.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τα γαρίφαλα, ανακατεύοντας στην αρχή συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 2-3 λεπτά περίπου.
Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει πολύ καλά και το ρίχνετε στο βάζο με τις φλούδες του πορτοκαλιού.
Ξανακλείνετε καλά το βάζο και περιμένετε 5-6 μέρες ακόμα.
Τέλος, στραγγίζετε το ποτό σε σουρωτήρι, όπου έχετε στρώσει τουλπάνι, και το μεταφέρετε σε γυάλινο μπουκάλι.
Χρόνος αναμονής: 10-12 μέρες
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε κσι λικέρ μανταρίνι, που είναι ασυνήθιστο και έχει εκπληκτική γεύση.