5.12.22

Γαλοπούλα με πιπεριές

Ωραίος, πικάντικος μεζές, με καταγωγή από την Ήπειρο, που μπορεί κάλλιστα να σταθεί και σαν κυρίως γεύμα.

για 4 άτομα
1 κιλό φιλέτο γαλοπούλας
4 πιπεριές
4 κρεμμύδια
4 ώριμες ντομάτες
4 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
4 κουτ. σούπας βασιλικό
μπαχάρι, γαρίφαλα και κανέλα (τριμμένα)
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
½ φλιτζ. τσαγιού βούτυρο
αλάτι, πιπέρι

Κόβετε το φιλέτο της γαλοπούλας σε κύβους ή σε μερίδες, το πλένετε καλά και το αφήνετε να στραγγίσει.

Βάζετε το βούτυρο στο τηγάνι και, όταν ζεσταθεί, προσθέτετε τα κομμάτια της γαλοπούλας και τα σοτάρετε να ροδοκοκκινίσουν απ' όλες τις πλευρές.

Κόβετε σε στρογγυλές φέτες τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα κρεμμύδια και τα ροδίζετε στο τηγάνι.

Μεταφέρετε τα σοταρισμένα κομμάτια της γαλοπούλας, τις ντομάτες, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε κατσαρόλα, προσθέτετε το βασιλικό και το σκόρδο ψιλοκομμένα, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε και τα μπαχαρικά, καθώς και τη ζάχαρη.

Ρίχνετε στην κατσαρόλα και 1 ποτήρι του κρασιού νερό και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει και αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα.

Όταν το κρέας μαλακώσει και δέσει η σάλτσα του, το φαγητό είναι έτοιμο.

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα

Το φαγητό σας θα είναι εξίσου νόστιμο, αν αντί για γαλοπούλα, χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο και μάλιστα χωριάτικο. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, θα αφήσετε το κοτόπουλο να βράσει μόνο του, για να μαλακώσει αρκετά, πριν προσθέσετε τα υπόλοιπα υλικά.