Το Πάπιγκο έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός και συγκεντρώνει χιλιάδες ταξιδιώτες κάθε χρόνο. Στο τέλος της Βυζαντινής εποχής, το Πάπιγκο ήταν η πρωτεύουσα του Δυτικού Ζαγορίου ενώ ως «Πάπιγκος» αναφερόταν η οροσειρά της Τύμφης που απλώνεται από πάνω του. Σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων, της επιστήμης και των τεχνών κατάγονται από το Πάπιγκο. Ο φιλόλογος, διευθυντής του Ινστιτούτο Τυφλών Πέρκινς της Βοστώνης και ευεργέτης του Πάπιγκου Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος (1837-1906), ο Γεώργιος Αναγνωστόπουλος (1867-1952) καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ζαχαρίας Σαρδέλης (1830-1913) φιλόλογος, δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «ΙΡΙΣ» στο Βουκουρέστι καθώς και ο Χριστόδουλος Τσιωτίδης (1838-1894), πρόξενος της Ελλάδας στο Βουκουρέστι ήταν μερικοί από τους ανθρώπους που κατάγονται από το Πάπιγκο.
Μεγάλο Πάπιγκο: Το Μεγάλο Πάπιγκο είναι ένα από τα πιο φημισμένα και ωραιότερα χωριά του Δυτικού Ζαγορίου. Ο οικισμός του Πάπιγκου υπάρχει από το 14ο αιώνα και χωρίζεται σε δυο συνοικισμούς, το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο. Χτισμένο σε υψόμετρο 900 μέτρων στους πρόποδες της Αστράκας, το Μεγάλο Πάπιγκο απέχει 2 χλμ. από το Μικρό Πάπιγκο. Το Μεγάλο Πάπιγκο είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του Ζαγορίου, απέχει 60 χλμ. από τα Ιωάννινα και θα σας εντυπωσιάσει με την άψογη αρχιτεκτονική του. Λιθόστρωτα καλντερίμια, αρχοντικά, όμορφες βρύσες, παλιές εκκλησίες που βασίζονται στην παραδοσιακή Ζαγορίσια αρχιτεκτονική δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στο χωριό.
Για να φτάσετε στο Μεγάλο Πάπιγκο θα πρέπει να περάσετε την Αρίστη και τα «καγκέλια» τον φιδογυριστό δρόμο με τις 14 απότομες στροφές. Δίπλα από την εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Βλασίου βρίσκεται το Δημοτικό Σχολείο, έργο του Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου ο οποίος το 1888 ίδρυσε τα φημισμένα Καλλίνεια Σχολεία, πέντε στο σύνολο, σε Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο. Σήμερα, στεγάζεται η Βιβλιοθήκη του Αναγνωστόπουλου που διετέλεσε Διευθυντής στη Σχολή Τυφλών και Κωφαλάλων Παιδιών του Ινστιτούτο Ρerkins της Βοστώνης και περιέχει σπάνια έργα.
Το Μεγάλο Πάπιγκο έχει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, διαθέτοντας πολλά ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, εστιατόρια και καφενεία όλα προσεγμένα και φτιαγμένα βάσει της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Παρ’ όλο την μεγάλη τουριστική ανάπτυξη του Μεγάλου Πάπιγκου έχει μείνει ανέπαφο στο χρόνο προσφέροντας ένα μοναδικό φυσικό τοπίο. Το Μεγάλο Πάπιγκο έχει απίστευτη θέα στους πύργους της Αστράκας που σε συνδυασμό με τις πηγές του Βοϊδομάτη, το φυσικό κολυμβητήριο «Ρογκοβό» και το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Αστράκα δημιουργεί ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς που συνεπαίρνει και τον πιο ταξιδεμένο επισκέπτη.
Μικρό Πάπιγκο: Το Μικρό Πάπιγκο αποτελεί μαζί με το Μεγάλο Πάπιγκο τους δυο συνοικισμούς του Πάπιγκου. Είναι ένα από τα ωραιότερα και πιο γνωστά Ζαγοροχώρια και βρίσκεται βορειοανατολικά των Ιωαννίνων σε απόσταση 62 χλμ από την πόλη. Χτισμένο σε υψόμετρο 980 μέτρων βρίσκεται σ’ ένα ιδιαίτερα επιβλητικό τοπίο, κάτω από το όρος της Τύμφης. Η παραδοσιακή Ζαγορίσια αρχιτεκτονική, η πλούσια βλάστηση και η απαράμιλλη ομορφιά και συγχρόνως αγριότητα του τοπίου το καθιστούν ιδανικό προορισμό και για τους πιο ταξιδεμένους επισκέπτες. Πέτρινα μονοπάτια, παλιά αρχοντικά που στο εσωτερικό τους σώζονται λαϊκές τοιχογραφίες, παλιές πέτρινες εκκλησίες, στενά σοκάκια και το πλούσιο φυσικό τοπίο συνθέτουν ένα σκηνικό μοναδικού κάλλους στο Μικρό Πάπιγκο.
Λίγα μέτρα πριν φτάσετε στο Μικρό Πάπιγκο βρίσκονται οι κολυμπήθρες, το φυσικό κολυμβητήριο «Ρογκοβό». Στο ρέμα του Ρογκόβου με τη διάβρωση του νερού έχουν σχηματιστεί στρογγυλά κοιλώματα, που μοιάζουν με μικρές λιμνούλες, τις οποίες οι ντόπιοι ονομάζουν «Οβίρες». Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να κολυμπήσετε και να ξεκουραστείτε σε κάποια από τις κολυμπήθρες. Στην είσοδο του χωριού, δίπλα στην εκκλησία των Ταξιαρχών, βρίσκεται το παλιό σχολείο, έργο και αυτό του Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου που φιλοξενείται σήμερα το Κέντρο Ενημέρωσης της WWF όπου σας ενημερώνουν για την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής. Το Μικρό Πάπιγκο, κάτω από την εποπτεία των πέντε επιβλητικών πύργων της Αστράκας που ο ψηλότερος φτάνει τα 1788 μέτρα και τη μυθική Δρακόλιμνη, θα σας μαγέψει με το πλούσιο φυσικό του τοπίο που δένει αρμονικά με την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική.
Ως παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός που έχει χαρακτηριστεί το Μικρό Πάπιγκο συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει τη γραφικότητα του και τον ιδιαίτερο τρόπο διατήρησης της χωροταξικής και πολιτισμικής οργάνωσης της τοπικής κοινωνίας. Το Μικρό Πάπιγκο διαθέτει πολύ καλή τουριστική υποδομή με παραδοσιακούς ξενώνες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς ταβέρνες και εστιατόρια για να απολαύσετε τις τοπικές σπεσιαλιτέ. Το Μικρό Πάπιγκο με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, την παράδοση στην υποδειγματική φιλοξενία των κατοίκων, το πλήθος δραστηριοτήτων, το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο και τη μαγευτική θέα κάνει τους επισκέπτες να επιστρέφουν ξανά και ξανά για να γνωρίσουν εκ νέου την μαγεία της περιοχής.