7.1.23

Νομός Χανίων: Περιοχή του Ακρωτηρίου


Το Ακρωτήρι διαθέτει παραλιακή ζώνη μήκους 60 περίπου χιλιομέτρων και αποκαλύπτεται περιμετρικά παρουσιάζοντας μοναδικές ποικιλομορφίες. Στο βόρειο-βορειοανατολικό τμήμα η λοφώδης περιοχή βυθίζεται στη θάλασσα του Κρητικού πελάγους, σχηματίζοντας απότομες βραχώδεις ακτές με μεγάλες κλίσεις. Στο βορειοδυτικό και νοτιοανατολικό τμήμα δημιουργούνται μικροί κόλποι με όμορφες αμμώδεις παραλίες. Το Ακρωτήρι διαθέτει σε αφθονία παραλίες, σπήλαια, μοναστήρια και περιπατητικές διαδρομές, καθιστώντας το ιδανικό μέρος για να ξεφύγετε από το άγχος της πόλης.

Το Ακρωτήρι Μελέχας: Στα αρχαία χρόνια η ονομασία του ήταν «Κύαμον», ενώ η επίσημη ονομασία του σήμερα είναι Ακρωτήρι Μελέχας. Το Ακρωτήρι Χανίων, είναι ουσιαστικά μία χερσόνησος που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, εκτεινόμενη ανατολικά της πόλης των Χανίων. Ενώνεται με το υπόλοιπο νησί με ένα «λαιμό» πλάτους περίπου 3 χλμ. διαμορφώνοντας έτσι στην ανατολική του πλευρά τον κόλπο της Σούδας, και στην δυτική του τον κόλπο Χανίων.

Στη Δημοτική Ενότητα Ακρωτηρίου διαμένουν περίπου 13.000 κάτοικοι και έχει έκταση 112.644 στρέμματα. Η ορεινή ζώνη χαρακτηρίζεται από ένα εκτεταμένο ορεινό όγκο που αναπτύσσεται με διεύθυνση ΒΔ-ΝΑ, καταλαμβάνοντας το βορειοανατολικό τμήμα του Ακρωτηρίου. Δομείται από ανθρακικά πετρώματα, και παρουσιάζεται με πολυάριθμες βουνοκορφές υψομέτρων συνήθως 350-420 μέτρα με υψηλότερη τη «Σκλόκα» που με υψόμετρο 529 μέτρα δεσπόζει στο ανατολικό του τμήμα. Ο ορεινός όγκος διασχίζεται κατά θέσεις από μικρά ως επί το πλείστον φαράγγια και ρέματα που έχουν δημιουργηθεί από το συνδυασμό ρηξιγενούς τεκτονικής και γρήγορων ανυψωτικών κινήσεων που επιτάχυναν τη διαδικασία της διάβρωσης.

Το ανάγλυφο χαρακτηρίζεται από εξαιρετική τραχύτητα και παντού επικρατεί η εικόνα του ορεινού βραχώδους τοπίου με τα πολύμορφα πρανή που χαρακτηρίζονται από ισχυρές κλίσεις και με τις πολυάριθμες καρστικές δομές που έχουν σχηματίσει ποικίλου μεγέθους και μορφής έγκοιλα, σπήλαια, δολίνες, δακτυλογλυφές κ.α. Η παραθαλάσσια ζώνη αναπτύσσεται περιμετρικά του Ακρωτηρίου και παρουσιάζεται με εξαιρετικές ποικιλομορφίες. Στο βόρειο-βορειοανατολικό τμήμα του ο ορεινός όγκος βυθίζεται κυριολεκτικά στη θάλασσα του Κρητικού πελάγους διαμορφώνοντας έτσι ισχυρών κλίσεων απότομες βραχώδεις ακτές. Αντίθετα στο βορειοδυτικό και νοτιοανατολικό τμήμα του Ακρωτηρίου, δημιουργούνται γραφικότατοι μικροί κόλποι που προσφέρουν εικόνες ανεπανάληπτης φυσικής ομορφιάς.

Το Ακρωτήρι έχει προικισθεί με οκτώ αμμώδεις υπέροχες παραλίες οι οποίες είναι οι εξής | Παραλία Αγίου Ονουφρίου: Η παραλία του Αγίου Ονουφρίου είναι μια ήσυχη, σχεδόν άγνωστη αμμώδης παραλία, που βρίσκεται μέσα σε ένα προστατευμένο κόλπο. Το γραφικό περιβάλλον, με τη παραδοσιακή ταβέρνα και την ήρεμη θάλασσα αποτελούν ένα καλό λόγο για να την επισκεφτείτε. | Παραλία Καλαθά: Η παραλία που σχηματίζεται σε αυτό το βορειοδυτικό τμήμα της χερσονήσου είναι όμορφη, με ψιλή άμμο και ρηχά, καθαρά νερά, ιδανικά για σας και τα παιδιά σας. Απέναντι από την ακτή βρίσκεται το μικρό νησάκι του Καλαθά, το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε εύκολα, αφού τα ρηχά νερά επιτρέπουν τη πρόσβαση. Η παραλία είναι οργανωμένη, με ομπρέλες-ξαπλώστρες, καντίνα καθώς και water sports για τους λάτρεις του είδους. Στα δεξιά της κεντρικής παραλίας, υπάρχει μία εξίσου όμορφη, μικρή, απομονωμένη παραλία με βότσαλο.

Παραλία Τερσανά: Η παραλία του Τερσανά βρίσκεται κρυμμένη μέσα σε κολπίσκο στην δυτική πλευρά της χερσονήσου κι αποτελεί ουσιαστικά το φυσικό λιμανάκι του χωριού Χωραφάκια που βρίσκεται μόλις 1 χλμ. βορειοανατολικά, εξάλλου πήρε το όνομα της από τα ερείπια ενός ναυπηγείου που βρίσκεται στο λιμανάκι. Είναι μια αμμώδης παραλία με ρηχά νερά. Είναι εξοπλισμένη με ομπρέλες-ξαπλώστρες και καντίνα, ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχει ένα ταβερνάκι το οποίο είναι «κρεμασμένο» πάνω από τη θάλασσα. | Παραλία Μαχαιρίδας: Η μικροσκοπική παραλία της Μαχαιρίδας απέχει 1 χλμ. δυτικά του χωριού Χωραφάκια, και θα τη βρείτε κρυμμένη μέσα σε ένα βραχώδη κόλπο. Ο κόλπος έχει νοτιοδυτικό προσανατολισμό γι’ αυτό είναι σχεδόν πάντα υπήνεμος. Στο κέντρο έχει μια μικρή αμμουδιά με άσπρη άμμο και γαλαζοπράσινα νερά, περιτριγυρισμένη από βράχια. Η θάλασσα σε αυτόν τον όμορφο μικρό κόλπο είναι βαθιά και τα θαλάσσια ρεύματα που υπάρχουν στη περιοχή διατηρούν τα νερά πολύ καθαρά. Δεν είναι οργανωμένη και είναι απομονωμένη, γι αυτό το λόγο επιλέγεται κυρίως από γυμνιστές.

Παραλία Σταυρού: Μία από τις πιο γνωστές παραλίες στο Ακρωτήρι είναι η παραλία του Σταυρού. Σίγουρα με μία πρώτη ματιά όλο και κάτι θα σας θυμίζει το μέρος. Είναι η περιοχή όπου γυρίστηκαν πολλές από τις σκηνές της ταινίας «Ζορμπάς» (1964) με τον Άντονι Κουίν και το συναρπαστικό συρτάκι του. Η παραλία, η οποία βρίσκεται εντός ενός μικρού κόλπου, προστατεύεται από τον άνεμο και την ανοικτή θάλασσα. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι το βουνό «Βάρδια» με σχήμα καμήλας που υψώνεται απέναντι από το λιμανάκι του χωριού και φιλοξενεί το γνωστό σπήλαιο του «Λερά». Η περιοχή έχει λευκή άμμο και γαλαζοπράσινα ρηχά νερά. Η αντίθεση της πανέμορφης γαλάζιας παραλίας με το άγριο τοπίο του βουνού, κάνουν το Σταυρό ένα μοναδικό μέρος για μπάνιο.

Παραλία Σεϊτάν λιμάνια: Η ονομασία της είναι παραλία του Στεφάνου ή Σεϊτάν Λιμάνια. Στο ευρύ κοινό είναι γνωστή ως Σειτάν Λιμάνια, δηλαδή Καταραμένα Λιμάνια στα Τούρκικα. Τα ισχυρά ρεύματα και τα βαθιά νερά της περιοχής της προσδίδουν το συγκεκριμένο όνομα. Δίπλα της υπάρχουν τρεις παράλληλοι μακρόστενοι κολπίσκοι, οι οποίοι προστατεύονται κι εκείνοι από τα κύματα. Η άγρια ομορφιά του τοπίου με τους απόκρημνους βράχους, δε σε προϊδεάζει για την ομορφιά της θέας που συναντάς κατηφορίζοντας το μονοπάτι που δίνει και πρόσβαση σε αυτή τη πανέμορφη παραλία με τα καταγάλανα νερά. Η παραλία δημιουργήθηκε από χαλίκι και άμμο, που μεταφέρονται από τα γειτονικά νταμάρια μέσω του φαραγγιού που βρίσκεται πίσω της. Για τη πρόσβαση στη παραλία απαιτείται αυτοκίνητο μέχρι ένα σημείο κι έπειτα κατάβαση του απότομου μονοπατιού που οδηγεί στη παραλία σε περίπου 10 λεπτά.

Παραλία Μαράθι: Το Μαράθι βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χερσονήσου όπου είναι υπήνεμο και ήσυχο, σε σχέση με τις υπόλοιπες βόρειες ακτές του νησιού. Διαθέτει δύο όμορφες παραλίες, με λεπτή άμμο και ρηχά νερά, ιδανικές για οικογένειες με παιδιά. Είναι οργανωμένες με ξαπλώστρες και ομπρέλες, διαθέτει καντίνα και πολλά μαγαζιά με φαγητό. Απέναντι από το Μαράθι, υπάρχει το μικρό νησάκι Μαράθι ή Παλαιά Σούδα (Παλαιόσουδα), το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε, κολυμπώντας. Στο νησάκι μπορείτε να βρείτε ένα μικρό δάσος με πεύκα, ενώ είναι δημοφιλές και στους λάτρεις της κατάδυσης.

Παραλία Λουτράκι: Το όμορφο Λουτράκι, με το γειτονικό Μαράθι, αποτελούν τους κύριους προορισμούς για μπάνιο στην περιοχή του ανατολικού τμήματος της χερσονήσου. Στον κλειστό κόλπο του Λουτρακίου σχηματίζεται μια ήρεμη, μικρή παραλία, με άμμο και γαλανά ρηχά νερά, κατάλληλη για οικογένειες με παιδιά. Είναι άρτια οργανωμένη και προσφέρει όλες τις απαραίτητες ανέσεις.