Το ιδιαίτερο αυτό γλυκό γεννήθηκε στο Πανόραμα, όπου κάποτε ανηφόριζαν οι κάτοικοι της πόλης για να πάρουν τον αέρα τους. Εκεί απολάμβαναν αυτό το κωνικό γλύκισμα με την πλούσια κρέμα, που οι περισσότεροι συμφωνούν ότι το πρωτοέφτιαξε ο Γιάννης Ελενίδης. Αγαπήθηκε τόσο πολύ και απέκτησε φήμη που σύντομα ταξίδεψε σε ολόκληρη την Ελλάδα.
ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΙΓΩΝΑ
12 φύλλα κρούστας
200 γρ. βούτυρο λιωμένο
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
500 γρ. ζάχαρη
300 ml νερό
100 ml γλυκόζη
1 ξύλο κανέλα
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
100 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
300 ml κρέμα γάλακτος 35%
160 γρ. ζάχαρη
80 γρ. κορνφλάουρ
2 αυγά
6 κρόκους αυγών
ΚΡΕΜΑ: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά να πάρουν βράση. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορνφλάουρ, τα αυγά και τους κρόκους. Μόλις ζεσταθεί το μείγμα στην κατσαρόλα, αδειάζουμε το 1/3 από αυτό στο μπολ με το μείγμα των αυγών ανακατεύοντας καλά με αβγοδάρτη. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αδειάζουμε μέσα το μείγμα του μπολ. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και μόλις δέσει η κρέμα και κοχλάσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Την αδειάζουμε σε καθαρό σκεύος και καλύπτουμε την επιφάνειά της με μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτεται και να σχηματιστεί κρούστα. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για περίπου 2 ώρες. Την ανακατεύουμε ξανά με αβγοδάρτη να γίνει λεία.
ΤΡΙΓΩΝΑ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Απλώνουμε τα φύλλα στον πάγκο της κουζίνας και τα κόβουμε κατά μήκος σε λωρίδες πλάτους 7-8 εκ. Τις βουτυρώνουμε, τις βάζουμε ανά δύο τη μία πάνω στην άλλη και βουτυρώνουμε ξανά. Πιάνουμε την αριστερή γωνία στο κάτω μέρος και τη διπλώνουμε προς τη δεξιά πλευρά, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα τρίγωνο.
Συνεχίζουμε να διπλώνουμε μέχρι την άκρη του φύλλου. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι λωρίδες. Ψήνουμε τα τρίγωνα που έχουμε στρώσει σε λαμαρίνα του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί για περίπου 15'-20', έως ότου ροδίσουν.
ΣΙΡΟΠΙ: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και βράζουμε για 2'-3' από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για 5'.
Με ένα μυτερό μαχαίρι και με μεγάλη προσοχή ανοίγουμε τα τρίγωνα από τη μία πλευρά δημιουργώντας μια θήκη και τα ρίχνουμε ένα ένα για λίγα δευτερόλεπτα στο σιρόπι. Τα βγάζουμε με προσοχή και τα ακουμπάμε σε σχάρα να στραγγίξουν από το σιρόπι. Μεταφέρουμε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλό στόμιο και με αυτή γεμίζουμε τα τρίγωνα. Τα αραδιάζουμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε.
50 λεπτά+2 ώρες αναμονή-Μέτρια εύκολο -18 τμχ.