Ιδιαίτερα νόστιμο πιάτο, ο κόκορας κρασάτος με τη γαλλική προέλευση, θα μείνει αξέχαστος στους καλεσμένους σας!
για 6-8 άτομα
1 κόκορα κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής, «αλανιάρη» (1 ½ -2 κιλών περίπου)
1 λεμόνι
1 ποτηράκι μπράντι ή κονιάκ
20-25 μικρά κρεμμυδάκια (για στιφάδο)
250 γραμ. μανιτάρια
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
βούτυρο ή λάδι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Καθαρίζετε τον κόκορα προσεκτικά, τον πλένετε και τον σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας. Κόβετε το λεμόνι στα δύο και τρίβετε τον κόκορα μέσα έξω και τον αλατοπιπερώνετε καλά. Ζεσταίνετε λίγο βούτυρο ή λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε τον κόκορα έτσι ώστε να πάρει ωραίο καστανό χρώμα από όλες τις πλευρές.
Ρίχνετε το μπράντι και ανάβετε φωτιά (φλαμπάρετε). Μόλις οι φλόγες σβήσουν ρίχνετε στην κατσαρόλα τα 2/3 από το κρασί. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τον κόκορα να σιγοβράσει νια 1 ½ ώρα περίπου (εάν η κατσαρόλα μπαίνει στο φούρνο μπορείτε να την μεταφέρετε εκεί και να ψήσετε τον κόκορα).
Στο μεταξύ, σε άλλο σκεύος ζεσταίνετε λίγο βούτυρο ή λάδι και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια. Τα σβήνετε με το υπόλοιπο κρασί και τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να πήξει.
Βγάζετε τον κόκορα από το φούρνο και τον κόβετε σε μερίδες. Σερβίρετε σε πιάτα μαζί με τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια και περιχύνετε με τη σάλτσα τους.
Χρόνος προετοιμασίας:1 ώρα
Χρόνος μαγειρέματος:1 ½ ώρα
Εάν ετοιμάζετε ένα γιορτινό γεύμα ή δείπνο, σίγουρα θα τον απολαύσουν οι καλεσμένοι σας και ειδικά εάν μπείτε στον κόπο να βρείτε κόκορα ελευθέρας βοσκής (αλανιάρη).