Απλά τα Καμένα Βούρλα προσφέρουν πλέον πολλά περισσότερα από την ανακούφιση των χρόνιων νοσημάτων. «Θα πας στα Καμένα Βούρλα» ακούγεται να λέει ο Βασίλης Αυλωνίτης στον Νίκο Ρίζο κάνοντας μια επική κωλοτούμπα στην ελληνική ταινία του 1961 «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός». Νωρίτερα προσπαθούσε να τον πείσει να πάει στο Λουτράκι αλλά η Γεωργία Βασιλειάδου ήρθε με φόρα να του χαλάσει τα σχέδια. Κάπως έτσι η σκανδαλιστική κομεντί έδωσε άλλη αίγλη στην περιοχή της Φθιώτιδας και ειδικά στο ξενοδοχείο «Ράδιον» (πήρε το όνομά του από τα ραδιούχα νερά της περιοχής) όπου γυρίστηκαν οι περισσότερες σκηνές. Έκτοτε και για αρκετά χρόνια, θα γίνονταν άπειρα δρομολόγια με ασφυκτικά γεμάτα λεωφορεία των ΚΤΕΛ για τα μπάνια του λαού, ενώ οικογένειες με ΙΧ από τη Λαμία, τη Λιβαδειά και τα γύρω χωριά θα έδιναν από τις αρχές του Ιούνη το «παρών» στο Ασπρονέρι (διάσημη παραλία των Καμένων Βούρλων).
Λίγο αργότερα, τη δεκαετία του 80, η ντίσκο Isabella θα άφηνε το δικό της αποτύπωμα στη νυχτερινή διασκέδαση του καλοκαιρινού θέρετρου, καθώς θα συγκέντρωνε πλήθος κόσμου από τις γύρω περιοχές. Μαζί με το κάμπινγκ του ΕΟΤ, θα έλεγε κανείς ότι σε αυτή την κουκκίδα του χάρτη χτυπούσε η καρδιά του ελληνικού καλοκαιριού για την Στερεά Ελλάδα. Πολλά έχουν αλλάξει από την εποχή εκείνη. Τα τραπεζάκια και οι φερ φορζέ καρέκλες στην άκρη των πεζοδρομίων έδωσαν τη θέση τους σε αναπαυτικές πολυθρόνες, ενώ πλέον δεν πηγαινοέρχονται παραδοσιακοί λουκουμάδες, αλλά δροσερές σαλάτες με κινόα, βάφλες με σοκολάτα, ροζέ κρασιά και εκλεπτυσμένα κοκτέιλ.
H παραδοσιακή πίτσα με την αφράτη ζύμη έγινε τραγανή πίτσα και το σουβλάκι αναβαθμίστηκε χωρίς ωστόσο πολλά ρετούς. Οι παραλίες γέμισαν ξαπλώστρες (δεν είμαι σίγουρη αν αυτό είναι αναβάθμιση) και η περιοχή απέκτησε εστιατόρια με Fine dining για πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Οι περισσότερες επενδύσεις στην περιοχή έγιναν σε επίπεδο εστίασης, αφήνοντας λίγο πίσω το κομμάτι της φιλοξενίας «Στην περιοχή έχουν ανοίξει καινούργια μαγαζιά με αποτέλεσμα να έρχεται αρκετός νέος κόσμος. Χρειάζονται όμως επενδύσεις και σε νέα ξενοδοχεία ώστε να γίνουν και πάλι τα Καμένα Βούρλα προορισμός διακοπών» αναφέρει ο κ. Παύλος Δόσης, διευθυντής του Galini Wellness Spa & Resort το οποίο έχει γράψει τη δική του ιστορία στον τόπο «Η γύρω περιοχή είναι πολύ όμορφη, συνεχίζει ο κ. Δόσης, το Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, η διάσημη Παύλιανη, οι Θερμοπύλες και τα «εξωτικά» Λιχαδονήσια, είναι εύκολα προσβάσιμα από εδώ και αξίζει πραγματικά να τα επισκεφτεί κάποιος» καταλήγει ο κ. Δόσης.
Μέσα στο 5άστερο Galini Wellness Spa & Resort φιλοξενείται ένα από τα μεγαλύτερα σπα στον κόσμο, 3.000 τ.μ. με πισίνες ιαματικού νερού και μια μεγάλη ποικιλία θεραπευτικών αγωγών, 224 δωμάτια και σουίτες, με εκπληκτική θέα στο βουνό ή στη θάλασσα. Η παραλία του ξενοδοχείου φέρει γαλάζια σημαία ενώ είναι προσβάσιμη σε ΑμεΑ, όπως και το ίδιο το ξενοδοχείο. Αν και οι μέρες διαμονής έχουν μειωθεί, καθώς οι επισκέπτες προτιμούν τα Σαββατοκύριακα, οι κάτοικοι της περιοχής δεν χάνουν την ευκαιρία να επισκέπτονται τόσο την πισίνα όσο και το νέο εστιατόριο του ξενοδοχείου. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν επιλέξει να ζουν στην περιοχή, είτε ως μόνιμοι κάτοικοι, είτε ως ψηφιακοί νομάδες (Ο Δήμος Καμένων Βούρλων έχει περίπου 5000 μόνιμους κατοίκους που το καλοκαίρι ξεπερνούν τους 10000 κατοίκους), απολαμβάνοντας τα προνόμια και τα πλεονεκτήματα αυτού του παραθεριστικού κέντρου που συναντάμε στο πέταλο του Μαλιακού κόλπου.
O Κώστας Κατσάνος, συνιδιοκτήτης του ολοκαίνουργιου Bar Restaurant Cataño, πιστεύει πως τα Καμένα Βούρλα βρίσκονται εν μέσω ενός παραθεριστικού gentrification-ένας όρος που αν τον ερμηνεύσει κανείς κυριολεκτικά μπορεί να μοιάζει ασαφής, ωστόσο περιγράφει πώς περιοχές που μέχρι πρόσφατα ήταν τοποθετημένες ως outsider στον τουριστικό χάρτη, αρχίζουν να αποκτούν νέα ταυτότητα και να προσελκύουν ετερόκλητα κοινά. «Ξεκάθαρα τα Kαμένα Βούρλα αποκτούν πλέον ένα πιο σύγχρονο χαρακτήρα και αυτό έχει συμπαρασύρει και την διασκέδαση» εξηγεί ο κ. Κατσάνος «Αυτή τη στιγμή πέρα από το δικό μας bar restaurant που είναι μια εντελώς καινούργια προσέγγιση ψυχαγωγίας για την περιοχή, όλος ο χάρτης της διασκέδασης έχει εμπλουτιστεί».
«Τα Καμένα Βούρλα μεσουράνησαν πριν από δεκαετίες ως ένα κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο που με τα χρόνια έχασε μέρος της φήμης του, αλλά αθόρυβα επανατοποθετείται στο σήμερα και διεκδικεί πάλι τη θέση του ως επιλογή διακοπών. Εμείς ακολουθήσαμε αυτή ακριβώς την τάση αναβάθμισης που διακρίναμε και θελήσαμε να δημιουργήσουμε μια επιχείρηση διασκέδασης που θα μπορούσε να σταθεί σε οποιονδήποτε high end τουριστικό προορισμό. Την ίδια ώρα, η τοποθεσία των Καμένων Βούρλων είναι ιδανική για πολλούς λόγους ενώ συνάμα ως πρόταση είναι ακόμη προσιτή. Είναι υπερβολικά εύκολος προορισμός για τους Αθηναίους, ακόμη και για μια διήμερη εξόρμηση. Σε μιάμιση ώρα έχεις φτάσει δίπλα στη θάλασσα και αυτή τη στιγμή που υπάρχει πάλι ορατό ζήτημα ακρίβειας και ως προς τις διακοπές, τα Καμένα Βούρλα διατηρούν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών σε τιμές που είναι προσιτές».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ Σάκης Παπαναγιώτου, ιδιοκτήτης των Welcome Stores και κάτοικος της περιοχής εδώ και 30 χρόνια «Τα Καμένα βρίσκονται στο κέντρο της Ελλάδας και αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα προνομιούχα. Από εδώ μπορεί κάποιος να φτάσει πολύ εύκολα στα πανέμορφα Λιχαδονήσια, στις Σποράδες-μέσω Αγίου Κωνσταντίνου-και σε πολλά άλλα σημεία με τουριστικό ενδιαφέρον. Είναι ένας πολύ κοντινός προορισμός, ο οποίος σου δίνει τη δυνατότητα να γεμίσεις τη μέρα σου. Και απευθύνεται σε όλα τα budget» μου εξηγεί ο κ Παπαναγιώτου ο οποίος θεωρεί ότι η περιοχή μπορεί να αναβαθμιστεί πολύ περισσότερο με επενδύσεις στις ιαματικές πηγές και στο άλλοτε διάσημο κάμπινγκ του ΕΟΤ «Αν προσέξουν κάποια πράγματα οι υπεύθυνοι θα μπορούμε να μιλάμε για σεζόν που θα διαρκεί 10 μήνες» καταλήγει.
Δίπλα στις θρυλικές Θερμοπύλες, μια ανάσα από τους Δελφούς, την Παύλιανη και μόλις 10 λεπτά από τα Λιχαδονήσια, η μικρή λουτρόπολη που φωλιάζει σε μια πεδιάδα ευκαλύπτων, σας περιμένει να την ανακαλύψετε. Θα την αναγνωρίσετε από το ξεχωριστό φεγκ σούι (από πάνω βουνό και από κάτω θάλασσα) και θα την βάλετε για πάντα στην καρδιά σας.