14.2.23

Σύρος: Η Ντίνα Νικολάου


Η Σύρος είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων και ένα από τα αγαπημένα μου νησιά. Από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου εκεί γοητεύτηκα από αυτό το κυκλαδονήσι με την έμφυτη μεγαλοπρέπεια . Ρετρό ατμόσφαιρα με φόντο το Αιγαίο. Η πρωτεύουσα της Σύρου είναι η Ερμούπολη, η ερωτεύσιμη όπως μου αρέσει να την συστήνω σε φίλους που δεν την έχουν επισκεφτεί. Είναι χτισμένη σε πλαγιά ανηφορική και απλωμένη σε μικρούς λόφους. Είναι πανέμορφη με πολλά παλιά πολύχρωμα αρχοντικά, γραφικά σοκάκια και αέρα κοσμοπολίτισσας και αύρα μοναδική. Την Ερμούπολη την έχω περπατήσει πολλές φορές αλλά κάθε φορά είναι σαν να είναι η πρώτη φορά. Ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία σε μια περιήγηση που ξεκινά από το λιμάνι της Ερμούπολης στην πινακοθήκη των Κυκλάδων σε μια ανακαινισμένη αποθήκη του 1830.

Συνεχίζει για τη πλατεία Μιαούλη, την καρδιά της Ερμούπολης, εκεί που δεσπόζει το Δημαρχείο, σχεδιασμένο από τον τρανό Τσίλερ, ένα αρχιτεκτονικό μείγμα με ιονικά στοιχεία και επιρροές από την Τοσκάνη. Επόμενος σταθμός το θέατρο Απόλλων. Ένα μπιζουδάκι εμπνευσμένο από τη Σκάλα του Μιλάνου. Στάση στην αγαπημένη μου εκκλησία Άγιο Νικόλαο για ένα κεράκι και φυσικά κατάληξη στην πιο αριστοκρατική γειτονιά της Ερμούπολης, στα Βαπόρια, για ένα καφεδάκι και αχόρταγες βουτιές στις ομορφιές. Η Άνω Σύρος κτισμένη στον ψηλότερο λόφο, πάνω από το λιμάνι, στεφανωμένη από την καθολική επισκοπή του Αγίου Γεωργίου μένει για πάντα η επιτομή της αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής με σοκάκια, σπιτάκια και άπειρα σκαλάκια.

Στη Σύρο θα δούμε δαντελωτές ακτές μικρά παραθαλάσσια χωριά, πεντακάθαρες παραλίες. Έχει καθημερινή σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά και είναι και αυτό ένα στοιχείο που την καθιστά ένα από τους ιδανικότερους θαλασσινούς προορισμούς για τους Αθηναίους. Η Σύρος όπως και τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων χαρακτηρίζεται από το άγριο τοπίο και τους απότομους βράχους. Χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα με ήπιους χειμώνες και καλοκαίρια χωρίς υψηλές θερμοκρασίες. Η χρήση άνυδρης καλλιέργειας παράγει μοναδικά προϊόντα με ιδιαίτερη γεύση, άρωμα και υψηλή ποιότητα θρεπτικών στοιχείων. Έχω μια ιδιαίτερη σχέση με τους ανθρώπους αυτού του νησιού. Στη Σύρο αισθάνομαι ότι είμαι στο σπίτι μου.

Οι τόποι όμως είναι οι άνθρωποι και εδώ οι άνθρωποι αγαπούν τις γιορτές, την ομορφιά, το καλό φαγητό και του επισκέπτες. Στη Σύρο με περιμένουν ο Γιάννης, ο Κώστας, η Νικολέτα, η Ράνια και άλλοι καλοί φίλοι. Φίλοι καρδιάς που πρωταγωνίστησαν σε ένα εκπληκτικό βιβλίο που δημιούργησα για τη γαστρονομία του τόπου τους. Ένα βιβλίο που έγινε για μεγάλο γαλλικό εκδοτικό οίκο και το οποίο λατρεύουν οι Γάλλοι. Εδώ και 4 χρόνια, κάθε καλοκαίρι, σκαρφαλώνει στο τοπ 5 των πωλήσεων.

Αξίζει να επισκεφθείτε: Λατρεύω τη κεντρική αγορά της Ερμούπολης στο δρόμο της Παλιάς Αγοράς. Εκεί ξεχωρίζω ένα κατάστημα που με πάει πίσω στο χρόνο, ένα παλιό παντοπωλείο από αυτά που με γοητεύουν, με τα εκατοντάδες μυρωδικά και βαζάκια, ξηρούς καρπούς, παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά, ντόπια τυριά, λουκούμια, χαλβαδόπιτες και χίλια ακόμη καλούδια. Στην επιγραφή του καταστήματος γράφει «Ελληνική παράδοση στη διατροφή και την υγεία». Ο δημιουργός όλου αυτού ονομάζεται Κώστας Πρέκας. Ένας Συριανός που αγαπά και προάγει τη γαστρονομία της Σύρου και των Κυκλάδων.

Τα κυκλαδίτικα τυριά είναι περιζήτητα και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους ειδικούς. Το ιδιαίτερο αρωματικό γάλα του Αιγαίου που αλλάζει από τόπο σε τόπο σύμφωνα με τη χλωρίδα του κάθε νησιού παίζει σίγουρα σημαντικό ρόλο στις ιδιαίτερες γεύσεις. Στη Σύρο βρίσκουμε ένα τυρί ΠΟΠ, το Σαν Μιχάλη, που ονομάζεται και συριανή «παρμεζάνα» και φτιάχνεται σύμφωνα με τη παραδοσιακή συνταγή και τις παραδοσιακές μεθόδους τυροκόμησης, ενώ έχει δανειστεί το όνομα του από ένα χωριό της Σύρου. Τα αδέρφια Στέφανος και Κώστας Βακόνδιος είναι οι ιδιοκτήτες της τυροκομικής μονάδας Ζωζεφίνος. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τυροκομική μονάδα της Σύρου και εκτός από το τυρί Σαν Μιχάλη μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη περίφημη γραβιέρα Σύρου, ανθότυρο, γροθοτυράκι (ένα τοπικό φρέσκο τυράκι που έχει πάρει το όνομα του από το στρογγυλό σχήμα του), αλλά και γιαούρτι αγελαδινό και πρόβειο.

Όλα είναι απίθανα και σας τα συστήνω με καμάρι. Μια επίσκεψη στην οικογένεια Ρουσσουνέλου, μία από τις παλαιότερες οικογένειες κρεοπωλών της Σύρου, είναι απαραίτητη για να σας αποκαλύψουν τα μυστικά του εκλεκτότερου ελληνικού αλλαντικού αέρος, της λούζας. Η συνταγή χάνεται στο βάθος των αιώνων. Είναι από χοιρινό κρέας, πικάντικη, λίγο αλμυρή, κρασάτη και έχει τη γλύκα του μαραθόσπορου και το άρωμα της κανέλας, των γαρίφαλων, του μπαχαριού. Εξαιρετικά είναι επίσης τα λουκάνικα και η πηχτή τους. Αξίζει να γνωρίσετε τη τετραμελή παρέα των Cyclades Organics, που καλλιεργεί βιολογικά κυκλαδίτικες ποικιλίες αρωματικών βοτάνων.

Φασκόμηλο, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, μαντζουράνα. Όλα σε υπαίθρια κτήματα με χειρωνακτική συλλογή και ελάχιστο πότισμα. Η αποξήρανση γίνεται φυσικά, χωρίς φούρνους σε ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Τα βότανα ξεδιαλέγονται, τρίβονται και κοσκινίζονται με το χέρι. Έτσι κρατάνε τα αρώματά τους και το χρώμα τους. Είμαι σίγουρη πως δεν θα φύγετε με άδεια χέρια. Αν είστε τυχεροί θα συναντήσετε τη πιο γλυκιά κυρία της Σύρου, τη κυρία των λουκουμιών την κυρία Συκουτρή που με χαρά θα σας δείξει πως γίνεται βήμα-βήμα το ξακουστό συριανό λουκούμι και θα σας εκμυστηρευτεί το μυστικό της νοστιμιάς του: «Το υφάλμυρο νερό που έπαιρναν οι λουκουμοποιοί από μια πηγή στη Σύρο και το ψήσιμο στο μπακιρένιο καζάνι. Ακόμη και σήμερα εκεί το φτιάχνουν. Τρία είναι τα υλικά: ζάχαρη, νερό και άμυλο. Τα αρώματα έπονται. Απλό γλυκό που έχει όμως τη τέχνη του».

Να ψάξετε να βρείτε τη Χρυσάνθη Ζάραρη με τα υπέροχα χειροποίητα κοσμήματα της, δίπλα στην κεντρική πλατεία. Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε τις μοναδικές κηραλοιφές της Αργυρένιας Παραμάνη που γιατρεύουν όλα τα «σημάδια». Μπορώ να σας τάξω το καλύτερο πρωινό της ζωής σας αν έχετε προνοήσει και έχετε κλείσει τη διαμονή σας στο Αρχοντικό Ερμούπολης, κοντά στην αρχόντισσα της Σύρου, Ράνια Νικολοπούλου. Μια γυναίκα που αγαπά τους ανθρώπους το τόπο της και την ιστορία του. Μια γυναίκα που το μεράκι της και η αισθητική της μετέτρεψαν ένα παλιό αρχοντικό του 19ου αιώνα σε απόλυτη ταξιδιωτική εμπειρία. Τα πάντα έχουν αναπαλαιωθεί και συντηρηθεί με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και στην νεοκλασική αισθητική του πέτρινου αρχοντικού που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό μνημείο από το υπουργείο πολιτισμού λόγω των μοναδικών οροφογραφιών και της σπάνιας αρχιτεκτονικής του.

Που θα φάτε: Στο Αλλού Γυαλού, στην παραλία Κίνι-Ελληνική δημιουργική κουζίνα με ποιοτικά τοπικά υλικά. | Στο Ηλιοβασίλεμα, στην παραλία Γαλησσά-Ελληνική δημιουργική κουζίνα με ποιοτικά τοπικά υλικά από τον Κώστα Μπουγιούρη. | Στον Ταρσανά, στην Ερμούπολη-Ένα πραγματικά αυθεντικό ταβερνάκι. | Στο Περί Τίνος, στην Ερμούπολη-Κυκλαδίτικη μαγειρική με έμπνευση από τον Δημήτρη Πλυτά | Στον Λιλή, στην πιάτα της Άνω Σύρου-Καλοψημένα κρεατικά και νόστιμα μαγειρευτά. | Στο Ελληνικό Καφενείο, απέναντι από το Δημαρχείο της Ερμούπολης-Κυκλαδίτικο πρωινό, ωραία ροφήματα και comfort φαγητό.

Οι γαστρονομικές ανησυχίες της Ντίνας Νικολάου ξεκίνησαν σε πολύ νεαρή ηλικία. Παρόλα αυτά, ένα ταξίδι στο Παρίσι για σπουδές στα οικονομικά στάθηκε η αφορμή για να της δείξει το πεπρωμένο της. Αγαπητή, δημοφιλής, πολυβραβευμένη, με εμμονή στην ελληνική γαστριμαργική κουλτούρα και τα ελληνικά προϊόντα. Mε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών, βιβλία μαγειρικής, αρθρογραφία σε περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας, σεμινάρια μαγειρικής αλλά και δημιουργική κουζίνα σε πολλά επώνυμα εστιατόρια στην Ελλάδα, η Ντίνα Νικολάου δίκαια θεωρείται ως η πρέσβυρα της ελληνικής γαστρονομίας διεθνώς.