31.3.23

Χίος: Αρχοντική και περήφανη


Η Χίος, πιθανή γενέτειρα του Όμηρου, καθώς και των μαθηματικών Ιπποκράτη και Οινοπίδη, βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Αιγαίου πελάγους. Σίγουρα έχετε μασήσει τη μαστίχα της, έχετε απολαύσει το μυρωδάτο μανταρινάκι της ή έχετε μαγευτεί από το πιο διάσημο, μοσχοβολιστό γιασεμί του κόσμου, το χιώτικο. Όταν φτάσετε, θα σας αποζημιώσουν ο Κάμπος με τα αρχοντικά του, τα μεσαιωνικά χωριά του νησιού και οι παραλίες του. Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί στην Ελλάδα (842 τετρ. χλμ.) με μήκος ακτών 213 χιλιόμετρα και πληθυσμό που ζει τόσο στην πόλη της Χίου όσο και στα 64 χωριά του νησιού. Χρειάζεται, λοιπόν, χρόνο για να το γυρίσετε. Τα σημεία που αξίζουν την προσοχή σας κατά την περιήγηση είναι τα εξής:

To Κάστρο της Χίου: Το Κάστρο της Χίου που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του λιμανιού της πόλης και έχει έκταση περίπου 180.000 τ.μ., είχε τρεις εισόδους: την κύρια είσοδο-πύλη, την ονομαζόμενη «Πόρτα Μαγγιόρε» (Porta Maggiore), τη Δυτική Πύλη («Επάνω Πορτέλλο») και τη Θαλασσινή Πύλη (Porta di Marina), η οποία σήμερα δεν σώζεται. Αξίζει να επισκεφθείτε το «Παλάτι Ιουστινιάνι», η κατασκευή του ανάγεται στους χρόνους της Γενουατοκρατίας, ως διοικητήριο, ενώ σήμερα, αναστηλωμένο, λειτουργεί ως χώρος εκθέσεων και πολιτισμού. Άλλο ένα ενδιαφέρον κτίσμα των χρόνων της Γενουατοκρατίας είναι η «Σκοτεινή φυλακή», και φυσικά, το υδραγωγείο.

Η οδός Αγίου Γεωργίου, κύριος δρόμος του οικισμού που εξακολουθεί να ζει μέσα στο κάστρο, ζωντανή και δραστήρια, σας οδηγεί μέσα στην κουκλίστικη αυτή γειτονιά του Κάστρου, με τα μικρά διώροφα σπίτια, τους κιοσέδες, τις μικρές αυλές και τα στενά δρομάκια. Στη πλακόστρωτη και ατμοσφαιρική πλατεία του Φρουρίου, είναι ιδανική για καφέ ή μεζέ. Εδώ και τα Οθωμανικά Λουτρά, τα χαμάμ, που η ανάπλασή τους ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2012, και από τότε αποτελούν ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα και εντυπωσιακά αξιοθέατα της Χίου.

Βραδύπους: Ένα εστιατόριο ενταγμένο άψογα στο καστρικό περιβάλλον, με πέτρα και καμάρες που δίνουν την αίσθηση ότι γευματίζεις μαζί με τους Γατελούζους. Μια νεανική ομάδα βρίσκεται πίσω από τα τηγάνια και τις μαρμίτες και ετοιμάζει ευφάνταστες δημιουργίες, όπως την χοιρινή πανσέτα που την σερβίρει με σάλτσα από σύκα με ελληνικό καφέ, γκρεμολάτα από φρέσκα μυρωδικά, τσιπς πατάτας, μαριναρισμένη ντομάτα και φρούτα εποχής.

Η Νέα Μονή: Η Νέα Μονή που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, χτίστηκε τον 11ο αιώνα. Aποτελεί ένα μοναδικό μοναστικό συγκρότημα 17.000 τετραγωνικών μέτρων περίπου και περιλαμβάνει τον κύριο ναό, δύο μικρότερες εκκλησίες, την τράπεζα, όπου δειπνούσαν οι μοναχοί, τα κελιά των μοναχών, υπόγειες δεξαμενές που δημιουργήθηκαν για την αποθήκευση νερού, ένα επιβλητικό αμυντικό πύργο και τα ψηλά πέτρινα τείχη. Το Μοναστήρι της Νέας Μονής ήκμασε κι έγινε ένα από τα πιο πλούσια μοναστήρια του Αιγαίου, έως την Σφαγή της Χίου το 1822 όπου λεηλατήθηκε. Τέλος, τα ψηφιδωτά της Νέας Μονής χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα, ενώ η εξαιρετική ποιότητά τους τα κατατάσσει ανάμεσα στα πιο σημαντικά δημιουργήματα της βυζαντινής τέχνης.

Πυργί: Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το γραφικό χωριό Πυργί. Το αποκαλούν «ζωγραφιστό χωριό», λόγω των περίτεχνων διακοσμητικών μοτίβων στις προσόψεις των οικημάτων. Το σουλάτσο στο Πυργί είναι μοναδικής ομορφιάς.

Κάμπος: Ο Κάμπος είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιοχές της Χίου. Απέχει 6 χιλιόμετρα από την πόλη και αποτελεί προάστιό της. Το φυσικό περιβάλλον βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με την τοπική αρχιτεκτονική. Το χαρακτηριστικό της περιοχής είναι τα εντυπωσιακά αρχοντικά-χτισμένα από Γενουάτες κι άλλους αριστοκράτες της εποχής-μέσα στα περιβόλια εσπεριδοειδών.

Περιβόλι: Σε αυτό τον χώρο πολιτισμού θα περάσει μπροστά από τα μάτια σας ένα κομμάτι της ιστορίας του Κάμπου μέσα από έγγραφα, αντικείμενα και έπιπλα. Με υψηλά στάνταρ λειτουργεί και το καφέ του, προσφέροντας εκλεκτά ροφήματα, χειροποίητα γλυκά και σνακ.

Μεστά: Πρόκειται για το πιο καλά διατηρημένο μεσαιωνικό χωριό της Χίου. Η περίτεχνη αρχιτεκτονική του έχει ρίζες στη Βυζαντινή περίοδο. Σημαντικό αξιοθέατο η εκκλησία του Παλαιού Ταξιάρχη, από τον 15ου αι., με ένα από τα παλαιότερα ξυλόγλυπτα τέμπλα, δείγμα της υψηλής ξυλογλυπτικής Τέχνης του νησιού.

Παξάτα bar: Απέναντι από την εκκλησία του Παλαιού Ταξιάρχη θα συναντήσετε ένα ατμοσφαιρικό καφέ-μπαρ που έχει διατηρήσει τη μεσαιωνική γοητεία και τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της περιοχής. Η ειδυλλιακή βεράντα του είναι το ιδανικό μέρος για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τον πρωινό σας καφέ, γλυκά, σνακ ή ένα ποτό το βράδυ.

Αποθήκα: Είναι μία από τις δημοφιλέστερες νότιες παραλίες του νησιού, περίπου πέντε χιλιόμετρα από τον Μεσαιωνικό οικισμό των Μεστών. H πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη, από τον στενό επαρχιακό δρόμο μετά τα Μεστά. Φτάνοντας στη θάλασσα, παρκάρετε το αυτοκίνητο λίγο πριν την παραλία και συνεχίζετε με τα πόδια. Παρόλο που η παραλία δεν είναι αυτό που λέμε «οργανωμένη» με την αυστηρή έννοια του όρου, θα βρείτε μερικές ομπρέλες για σκιά κι ένα από τα καλύτερα beach bar, (καντίνα σε τροχόσπιτο) που λειτουργεί στο ύψωμα πίσω από την παραλία. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα ενοικίασης κανό, καγιάκ, SUP.

Καντίνα «Τορτούγκα»: Το beach bar που προαναφέραμε είναι η καντίνα «Τορτούγκα», που έχει πάρει το όνομα της από το θρυλικό νησί στην Καραϊβική. Με την ατμόσφαιρά της, την απλότητά της και την θέα που θα απολαύσετε, θα σας ταξιδέψει αλλού.

Βολισσός: Η Βολισσός είναι το μεγαλύτερο χωριό της Βορειοδυτικής Χίου, το κεφαλοχώρι της περιοχής της Αμανής, κι ένα από τα ωραιότερα χωριά του νησιού. Η παράδοση την αναφέρει ως τόπο όπου έζησε ο Όμηρος. Κτισμένη αμφιθεατρικά στο λόφο, αξίζει να περιδιαβείτε τα σοκάκια της, να φτάσετε μέχρι το κάστρο, ή να κάνετε την πεζοπορική διαδρομή στην Κοιλάδα Μαλαγκιώτη-Παναγία Νερομύλων-Βολισσός. Δεν πρέπει να χάσετε την επίσκεψη στην μονή της Αγίας Μαρκέλλας.

Μαύρο Πρόβατο: Από τα μοδάτα στέκια της Βολισσού, στην πλατεία του χωριού, με καφέ από το πρωί, μεσημεριανό και βραδινό, με μοντέρνα κουζίνα ελληνική πειραγμένη, μπάρα για ποτά, καλό μπέργκερ, αξιοπρεπή μουσική αλλά και γλυκά του κουταλιού για τα απογευματινά χουζούρια.

Αγιάσματα: Στα 15 χλμ. βόρεια βρίσκεται η βοτσαλωτή παραλία Αγιάσματα, μια από τις ωραιότερες της Χίου. Οφείλει το όνομά της στα ιαματικά νερά που αναβλύζουν από τη γη. Η διαδρομή για να την προσεγγίσετε είναι πανέμορφη, πράσινη και με νερά. Παλαιότερα λειτουργούσαν μεταλλεία και με μια προσεκτική ματιά θα διακρίνετε τα απομεινάρια των μεγάλων στοών. Στο πίσω μέρος της παραλίας θα βρείτε και την Ταβέρνα «Τα Αγιάσματα» της Μαρίας Παπουλή. Με τα χεράκια της ετοιμάζει πιάτα της τοπικής κουζίνας, με σπεσιαλιτέ την κοκκινιστή κατσίκα, τα χερίσια μακαρόνια και το ζυμωτό ψωμί ψημένο σε ξυλόφουρνο κι όλα αυτά συνοδευμένα με Αριούσιο οίνο.

Λίγο δεξιότερα θα συναντήσετε το Παντοπωλείο Η Σκάλα. Εκτός από παντοπωλείο είναι και παραδοσιακό καφενείο προσφέροντας μεζεδάκια, ουζάκια και σούμα. Τέλος, η περιοχή διαθέτει κι ένα από τα καλύτερα οργανωμένα δημοτικά ιαματικά λουτρά που αξίζει να επισκεφτείτε: τις Ιαματικές Πηγές Αγιασμάτων Χίου. Τα ιαματικά νερά των Αγιασμάτων χρησιμοποιούνται για αναζωογόνηση και ευεξία και για το εκχύλισμα φυτών και λαδιού μαστίχας με σκοπό την παραγωγή καλλυντικών από μαστίχα. Αναβλύζουν κοντά στην παραλία με θερμοκρασία 57,5ο C. Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο ανάπαυσης και χαλάρωσης, μπορείτε να απολαύσετε βότανα, αφεψήματα και χυμούς.

Επίσης, εδώ, πολλοί κάνουν και εισπνοθεραπεία με θαλασσινό νερό. Ενώ το κρύο μεταλλικό νερό της πηγής που είναι γνωστή ως Λευκάντρια, είναι κατάλληλο για ποσιθεραπεία. Είναι εύγευστο και χωνευτικό. Η περιοχή προσφέρει και περίπατους σε ένα δίκτυο 50 χλμ. περιπατητικών διαδρομών στις πλαγιές της κοιλάδας των Αγιασμάτων, επισκέψεις σε αξιοθέατα, όπως τα μεταλλεία αντιμονίου, το οινοποιείο «Αριούσιος Οίνος», πολλά μοναστήρια και ξωκλήσια και επισκέψεις στα γύρω χωριά.

Κυνηγετικό Περίπτερο Άρτεμις: Λίγο έξω από τα Μεστά και στο δρόμο για τα Μαύρα Βόλια, κάντε μια στάση για ξεκούραση στην οικογενειακή ταβέρνα Άρτεμις, για καφέ σάντουιτς, τυρόπιτες, μαγειρευτά, κρεατικά και θαλασσινά, στη σκιά του τεράστιου δένδρου στην αυλή.