Οινογνωσία-Γευσιγνωσία: Όπως συμβαίνει γενικά στους παραδοσιακούς αμπελώνες του Aιγαίου, οι πολύ μακρινή γενετική μνήμη του Παριανού αμπελώνα πρέπει να φτάνει πίσω στην εποχή της ανάπτυξης του Κυκλαδικού πολιτισμού (3.200-2.000 π.Χ.). Θεωρείται ότι η ποικιλία Malvazia εμφανίστηκε στο νησί επί Ενετοκρατίας. Από τις αρχές έως τα μέσα του 20 ου αιώνα, η αμπελουργία στην Πάρο ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και οι αμπελώνες εκτείνονταν σε πολλές χιλιάδες στρέμματα. Το κρασί τότε ήταν μόνο χύμα-κυρίως κόκκινο, γλυκό λιαστό, ξηρό μπρούσκο.
Οι εμφιαλώσεις ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του ’70 όταν το νησί άρχισε να αναπτύσσεται τουριστικά. Από το 1981 είναι αμπελουργική ζώνη οίνων ΠΟΠ με κρασιά από τις ποικιλίες Μονεμβασιά και Μανδηλαριά. Επισκεφτείτε οπωσδήποτε το φημισμένο οινοποιείο του Μανώλη Μωραΐτη, στη Νάουσα. Η ιστορία του ξεκίνησε από το 1910 και σήμερα καλλιεργεί πλέον τους αμπελώνες τους η τέταρτη γενιά της οικογένειας. Ένα νέο οινοποιείο είναι το Κτήμα Ρούσσου.
Σπορ στη θάλασσα: Η Πάρος φημίζεται για τις παραλίες της που ευνοούν θαλάσσια σπορ, όπως surf και kite surf, και προσελκύει τους θιασώτες τους από όλο τον κόσμο. Λειτουργούν κέντρα θαλάσσιων σπορ (Σάντα Μαρία, Κολυμπήθρες, Μοναστήρι, Πούντα, Χρυσή Ακτή) και μπορείτε να νοικιάσετε εξοπλισμό. Τα παιχνίδια στη θάλασσα είναι πολλά (ποδήλατα, tubes, stand up paddle, σκι, wakeboards κ.α.).
Καταδύσεις: Το νησί έχει θεαματικούς βυθούς με υφάλους, σπηλιές, ναυάγια και ένα βυθισμένο αεροσκάφος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Θα βρείτε γραφεία για ενοικίαση εξοπλισμού. Οργανώνονται κρουαζιέρες σε γειτονικά νησιά των Κυκλάδων όπως η Μύκονος, η Δήλος, η Σαντορίνη κ.α. Επίσης, βαρκάδες για ψάρεμα (Νικήτας) και με καγιάκ (Sea Kayak Paros). | Γιόγκα: Στο Tao’s Center, στο Okre blue, στο Yoga Shala.