«Τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου οφεiλεις να ανέβεις μέχρι τη Δρακόλιμνη. Kυρίως την άνοιξη, όταν οι χιονοσκέπαστες κορυφές αντικατοπτρίζονrαι στα νερά της, ενώ τα καταπράσινα λιβάδια συμπληρώνουν το σκηνικό», συμβουλεύουν οι ντόπιοι τους επισκέπτες του Ζαγορίου. Άλλωστε η επίπονη πορεία στην οροσειρά της Τύμφης, εκεί στα 2.050 μ. ανάμεσα στις κορυφές Λάπατος και Πλόσκος, βρίσκεται ψηλά και στην... ατζέντα των πεζοπόρων και των ορειβατών.
Στην εποχή των μύθων οι άνθρωποι πίστευαν ότι η αλπική αυτή λίμνη είναι άπατη, ότι κρύβει έναν αμύθητο θησαυρό και ότι στα νερά της κατοικεί ένας φοβερός δράκος ο οποίος με πέτρες και κορμούς προσπαθεί να εξοντώσει έναν αντίπαλο δράκο, ένοικο της γειτονικής Δρακόλιμνης του Σμόλικα. Στην εποχή της επιστήμης η Δρακόλιμνη της Τύμφης οφείλει τη δημιουργία της στην τελευταία παγετωνική περίοδο και τον φλύσχη, ένα υδατοστεγές πέτρωμα στην επιφάνεια του εδάφους.
Όσο για τον φοβερό δράκοντα που έπλασε η φαντασία των ανθρώπων, σήμερα στη Δρακόλιμνη βρίσκει κανείς τους αλπικούς τρίτωνες, ένα προστατευόμενο αμφίβιο είδος που μοιάζει με σαλαμάνδρα και δεν ξεπερνά στο μέγεθος τα 12 εκατοστά.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Για την ανάβαση στη Δρακόλιμνη χρειάζεται αρκετά καλή φυσική κατάσταση, ωστόσο δεν χρειάζεται κανείς να είναι έμπειρος πεζοπόρος. Με αφετηρία το Μικρό Πάπιγκο χρειάζονται περίπου 4 με 6 ώρες ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διανυκτέρευσης στο ορειβατικό καταφύγιο της Γκαμήλας.
Το Ορειβατικό Καταφύγιο λειτουργεί όλο τον χρόνο. Από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 50 ανθρώπους, ενώ τους υπόλοιπους μήνες μέχρι 35. Toυς καλοκαιρινούς μήνες είναι επίσης προσβάσιμο και με άλογα. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6973-223100 (Γιώργος Ροκός).