Δεκάδες πάγκοι με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελιές απλώνονται στην Πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο της πόλης των Γρεβενών. Ως εξωτερικό όριο που διαχωρίζει τη λαϊκή από την κίνηση του δρόμου παρεμβάλλονται οι πάγκοι με τα ψάρια, αλμυρού και γλυκού νερού, που πωλούνται σε χαμηλές τιμές. Κάθε Παρασκευή, η Πλατεία Ελευθερίας-οι ντόπιοι τη λένε και Πλατεία του Ρολογιού χάρη στο ρολόι που έχει στηθεί στο κέντρο της-μετατρέπεται σε πολύχρωμο καμβά που συνθέτουν οι αγοραστές και πωλητές, και τα προϊόντα.
Πριν από την ανάπλαση της πλατείας και την τοποθέτηση των σιντριβανιών υπήρχε περισσότερος χώρος για να απλωθεί το εμπόρευμα. Υπήρχαν και περισσότεροι μικροί παραγωγοί που κατέβαιναν από τα γύρω χωριά για να πουλήσουν λίγα αλλά «σπιτικά» προϊόντα, τα δικά τους αυγά, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια. Ωστόσο, παρ' ότι οι γιαγιάδες από τα χωριά του Βοϊου που μάζευαν άγρια μανιτάρια στο δάσος για να τα πουλήσουν δεν κατεβαίνουν πια τόσο συχνά, η υπαίθρια αγορά των Γρεβενών εξακολουθεί να έχει ενδιαφέρον.
Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι γνωρίζονται μεταξύ τουs, οι ρυθμοί της πόλης δεν είναι πιεστικοί, τα πηγαδάκια δημιουργούνται αυθόρμητα και η διαπραγμάτευση της τιμής είναι μέσα στο παιχνίδι. Το μεγάλο παζάρι των Γρεβενών γίνεται κάθε φθινόπωρο, συνήθωs το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Παλαιότερα γινόταν και το καλοκαίρι-τα δύο παζάρια αποτελούσαν το μικρό και το μεγάλο παζάρι του «Αί-Αχίλλη». Έχει τις ρίzες του στο Κοτζά Παζάρ που γινόταν στο χωριό Βέντζι ή Βέντσια -σημερινό Κέντρο-επί Τουρκοκρατίας.
Στην πόλη των Γρεβενών μεταφέρθηκε τη δεκαετία του 1920. Διαρκεί μία εβδομάδα και είναι το μεγαλύτερο στον νομό. Εδώ θα βρείτε τα πάντα: από υφάσματα και πιατικά μέχρι κουδούνες για τις αγελάδες και περιλαίμια για τους ελληνικούς ποιμενικούς που ξεχύνονται απροειδοποίητα στους επαρχιακούς δρόμους, γαβγίζοντας!