28.4.23

Ρόδος: Η ακαταμάχητη ομορφιά


Γεννήθηκα στο νησί, έφυγα για σπουδές αμπελουργίας και οινολογίας στη Θεσσαλονίκη και στο Μονπελιέ και επέστρεψα το 2005, για να αναλάβω το οικογενειακό οινοποιείο στον Έμπωνα, όπου καλλιεργούμε σαράντα στρέμματα με τις παραδοσιακές ροδίτικες ποικιλίες. Όλο τον χρόνο είμαι στο αμπέλι, εκεί ξεχνιέμαι. Εμείς, οι της βόρειας πλευράς της Ρόδου, είμαστε πιο τυχεροί από τους υπολοίπους, επειδή βλέπουμε ηλιοβασίλεμα. Ανάμεσα στα χωριά Έμπωνας και Σιάνα υπάρχει μια καντίνα, από όπου πολλές φορές, με καθαρό ορίζοντα, διακρίνεται μέχρι και η Χάλκη. Άλλες φορές η δύση με πετυχαίνει στην παραλία-επιλέγω ένα σημείο στην παραλιακή οδό που ενώνει την Κάμειρο Σκάλα με το Μανδρικό, όπου η θάλασσα απέχει μια δρασκελιά από το οδόστρωμα.

Όταν θέλω αμμουδιές, κατευθύνομαι στα νότια του νησιού. Αν και η πρόσβαση είναι δύσκολη, γιατί πρέπει να οδηγήσεις 3-4 χλμ. σε χωματόδρομο με αγροτικό αυτοκίνητο ή τύπου τζιπ, η παραλία του Άη Γιώργη, ανάμεσα στη Λαχανιά και στο Πρασονήσι, είναι μοναδική. Σε όποιον αρέσουν τα watersports πηγαίνει προς το Φαληράκι, ενώ ειδικά για surf ενδείκνυται το Πρασονήσι. Σίγουρα όποιος έρχεται για πρώτη φορά στη Ρόδο θέλει να επισκεφτεί την Κοιλάδα με τις Πεταλούδες και τις Εφτά Πηγές, στα Κολύμπια. Εκεί πάω εκτός σεζόν. Το μικρό πάρκο μέσα στο δάσος με τη δροσιά από τα νερά των πηγών είναι ιδανικός περίπατος. Στην Παλιά Πόλη κάνω μια βόλτα στην Οδό των Ιπποτών και επισκέπτομαι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου.

Πάντα ανακαλύπτω κάτι καινούργιο περπατώντας στα μεσαιωνικά στενά της. Απαραίτητη στάση για παγωτό στο χέρι, η Gellateria Παλλάδιον στην οδό Αριστοτέλους. Γεύσεις μόνο με υλικά εποχής-το φουντούκι είναι υπέροχο, αλλά και το φραγκόσυκο και το σύκο το καλοκαίρι. Για δείπνο με θέα στη θάλασσα κλείνω τραπέζι στο Noble, στο Ξενοδοχείο Elysium Resort & Spa, στο Φαληράκι. Ο executive chef Γιώργος Τρουμούχης έχει ερευνήσει σε βάθος την τοπική κουζίνα και τη σερβίρει ανανεωμένη. Παραδοσιακό φαγητό με φρέσκια ματιά προσφέρει εδώ και δεκαετίες ο Μαυρίκος στη Λίνδο. Για σουβλάκι με παραδοσιακή λαδόπιτα Ρόδου, πολύ λεπτή και νόστιμη, πάω στον Μπονιάτη, στην Κρεμαστή, κοντά στο αεροδρόμιο.

Για καφέ προτιμώ το ξενοδοχείο Έλαφος, στον Προφήτη Ηλία, που μοιάζει με ελβετικό σαλέ μέσα στο δάσος. Απολαμβάνω την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση, αλλά και την ευχάριστη δροσιά. Την αυθεντική ροδίτικη αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου, δηλαδή παραδοσιακά σπίτια στολισμένα με πιάτα στους τοίχους, τη συναντά κανείς κυρίως στον Αρχάγγελο και στην Κοσκινού. Μάλιστα, στον παραδοσιακό οικισμό Κοσκινού υπάρχει και ένα πολύ εντυπωσιακό και επισκέψιμο, το Παραδοσιακό Σπίτι Κοσκινού.

Αν βρεθώ σε ροδίτικο γάμο, οπωσδήποτε τρώω ένα μελεκούνι, το τοπικό κέρασμα με μέλι και σουσάμι. Λίγο πριν τελειώσει το καλοκαίρι, στον Έμπωνα διασκεδάζουμε στη Γιορτή Κρασιού, δοκιμάζοντας μουσταλευριά, πετιμέζι και σταφύλια μετά μουσικής. Πάνω από 4.000 άνθρωποι το επισκέπτονται και την επόμενη μέρα, οι πιο αθλητικοί τύποι συμμετέχουν στον ποδηλατικό αγώνα.

Μετάβαση: Για την πιο γρήγορη και οικονομικά συμφέρουσα μετάβασή σας στα νησιά των Δωδεκανήσων, θα χρειαστεί να κάνετε πολύ καλή έρευνα προτού κλείσετε τα εισιτήριά σας, για να δείτε ποια σύνδεση-είτε από τον Πειραιά και τα μεγάλα νησιά είτε ανάμεσα στα μικρότερα-σας βολεύει. Επιπλέον, ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες από 1η Ιουνίου αυξάνουν τα δρομολόγιά τους ή τα τροποποιούν για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Ενδεικτικά | Ρόδος: Αεροπορικώς από Αθήνα σε 1 ώρα, από 43 ευρώ, με Olympic Air, και από τη Θεσσαλονίκη σε 1 ώρα και 20 λεπτά, από 56 ευρώ, με Elinair. | Ακτοπλοϊκώς από Πειραιά σε 15 ώρες και 20 λεπτά, από 51 ευρώ, με το Superfast XII. Εναλλακτικά, μπορείτε να βρείτε φθηνότερα εισιτήρια επιλέγοντας δρομολόγια μεγαλύτερης διάρκειας ή/και από διαφορετικά λιμάνια επιβίβασης.

Πριβέ ταξίδι: Μέσα από την εφαρμογή alo:yalo μπορείτε να κλείσετε το ταξίδι σας στα Δωδεκάνησα με ιστιοπλοϊκό, καταμαράν ή ταχύπλοο παρέα με φίλους. Θα επιλέξετε μία από τις υπάρχουσες θαλάσσιες κούρσες ή θα οργανώσετε τη δική σας, «προσκαλώντας» κι άλλους ταξιδιώτες, για να μοιραστείτε το κόστος της διαδρομής. Το μεγάλο δίκτυο της εταιρείας αποτελείται από επαγγελματικά τουριστικά σκάφη και φτάνει σε όλη την Ελλάδα.

Κείμενο: Παναγιώτης Αλεξανδρής
Οινοποιός