Στη Σαντορίνη θα φάτε σε πραγματικά πολύ καλά εστιατόρια σε ένα αξέχαστο ταξίδι γεύσεων με ξεχωριστή ταυτότητα και μαγειρική προσέγγιση. Κάποια από αυτά είναι αληθινά εμβληματικά, παίζοντας έναν ξεχωριστό ρόλο στη διαμόρφωση της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας. Πλάι σε αυτά ενδιαφέρουσες, φρέσκιες αφίξεις σε χώρους πολύ φροντισμένους χώρους με τη θάλασσα σταθερά στο φόντο και την υψηλή ποιότητα να είναι παράγοντας αδιαπραγμάτευτος.
Botrini’s Santorini: Το αδερφάκι του αθηναϊκού εστιατορίου του βραβευμένου με αστέρι Michelin Έκτορα Μποτρίνι προτείνει ένα άρτιο τεχνικά μενού που εκφράζει τις γευστικές αναμνήσεις του σεφ από τις δύο πατρίδες του, την Τοσκάνη και την Κέρκυρα με έμφαση στα τοπικά και εποχικά υλικά. Δύο μενού γευσιγνωσίας, το ένα χορτοφαγικό συν μενού a la carte. Head chef ο Κωνσταντίνος Μαργούτας. Ντελικάτα επιδόρπια υψηλού επιπέδου από τους pastry chef Ευγένιο Βαρδακαστάνη και Γιάννη Κίκιρα. Εντυπωσιακή wine list σε επιμέλεια του Master of Wine Γιάννη Καρακάση. Ονειρική θέα στην Καλντέρα και στον οικισμό της Οίας. | Σαντορίνη, Οία, ξεν. Katikies Santorini.
Selene Restaurant: Το θρυλικό εστιατόριο, δημιούργημα του «πατριάρχη» της νέας ελληνικής κουζίνας Γιώργου Χατζηγιαννάκη Σελήνη (Selene) υπό τη διεύθυνση του σεφ Έκτορα Μποτρίνι (βραβευμένου με αστέρι Michelin) και με τη συνεργασία του σεφ Νίκου Μπίλη, προσφέρει ένα fine dining γευστικό ταξίδι στην Ελλάδα μέσα από χαρακτηριστικά προϊόντα από όλη τη χώρα. Δύο δημιουργικά μενού γευσιγνωσίας υψηλής τεχνικής, το «Full Moon» και το χορτοφαγικό Ηarvest Μoon και μενού a la carte. Ηead chef ο Βασίλης Ρούσσος, pastry chef ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης και ο Γιάννης Κίκιρας. Εξαιρετική wine list σε επιμέλεια του Master of Wine Γιάννη Καρακάση. Ατμοσφαιρικός χώρος στην αυλή καθολικού μοναστηριού του 18ου αιώνα. | Σαντορίνη, Φηρά, ξεν. Katikies Garden.
Varoulko Santorini: Fine dining ψαροφαγία συν ορισμένα πιάτα με βιολογικό κρέας από τον Λευτέρη Λαζάρου chef patron του εμβληματικού εστιατορίου Βαρούλκο στον Πειραιά (αστέρι Michelin). Μενού a la carte και τρία μενού γευσιγνωσίας με τοπικά και εποχικά υλικά υψηλής ποιότητας που περιλαμβάνουν και ορισμένα διαχρονικά πιάτα του σεφ όπως το «καλαμάρι με pesto». Ηead chef ο Κομνηνός Μουφλουζέλης. Eυρηματικά επιδόρπια από τον pastry chef Θοδωρή Μωυσίδη. | Σαντορίνη, Ημεροβίγλι, ξεν. Grace Ηοtel.
Lauda: Με την αίγλη του τριάστερου σεφ Emmanuel Renaut, το fine dining εστιατόριο εκφράζει εντυπωσιακά τη γαστρονομία υψηλού επιπέδου προσφέροντας ένα μενού με υψηλή τεχνική και δυνατές ελληνικές και κυκλαδίτικες αναφορές. Μενού a la carte και πέντε μενού γευσιγνωσίας ανάμεσά τους και vegan, vegetarian και gluten free μενού. Head chef ο Γιώργος Δόσπρας. Εξαιρετική wine list σε επιμέλεια του Wine Director του ομίλου Andronis Σωτήρη Κανδύλη. To εστιατόριο οργανώνει περιοδικά events με διεθνείς σεφ που δημιουργούν μενού για τους επισκέπτες. Συγκλονιστική θέα στην Καλντέρα και στο ηφαίστειο. | Σαντορίνη, Οία, Andronis Boutique Hotel.
Therasia: Fine dining εστιατόριο σε επιμέλεια του σεφ Έκτορα Μποτρίνι (αστέρι Michelin). Η κουζίνα αγαπάει τη Μεσόγειο και ιδιαίτερα την Ιταλία και την Ελλάδα με δυνατή παρουσία των τοπικών και εποχικών πρώτων υλών. Μενού a la carte και μενού γευσιγνωσίας. Head chef ο Κωσταντίνος Μαργούτας, pastry chefs ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης και ο Γιάννης Κίκιρας. Wine list με έμφαση στον ελληνικό και ιταλικό αμπελώνα σε επιμέλεια του Master of Wine Γιάννη Καρακάση. Συναρπαστική θέα στην Οία και την Καλντέρα. | Σαντορίνη, Οία, ξεν. Katikies Kirini.
Lycabettus: Fine dining κουζίνα με διεθνή προσανατολισμό και πολυτελή υλικά. Μενού a la carte και μενού γευσιγνωσίας που αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και στηρίζονται σε τοπικές πρώτες ύλες από τον executive chef Χρήστο Καραγιάννη. Επιμέλεια επιδορπίων από τον pastry chef Γιώργο Πλατινό. Επιμέλεια της wine list από τον Wine Director του ομίλου «Andronis» Σωτήρη Κανδύλη, head sommelier του εστιατορίου o Νίκος Καμπάς. Μοναδική η θέση του εστιατορίου σε ρομαντικό “μπαλκόνι” κρεμασμένο την άκρη του χείλους τη Καλντέρας πάνω από τον γκρεμό, με συγκλονιστική θέα στην Καλντέρα και στο Ηφαίστειο | Σαντορίνη, ξεν. Andronis Luxury Suites.
Elements: Fine dining διεθνής κουζίνα με στοιχεία από την τοπική κουζίνα των Επτανήσων ιδιαίτερη πατρίδα του executive chef Τάσου Στεφάτου. Τρία μενού γευσιγνωσίας, χορτοφαγικό, διεθνές και ελληνικό, πολλά από τα οποία δημιουργούνται ή ολοκληρώνονται στο τραπέζι των επισκεπτών. Την εκτενή Wine list με επιλογές από τον διεθνή αμπελώνα αλλά και από πιο ανερχόμενα Ελληνικά οινοποιεία επιμελείται η Ελίνα Δακανάλη, Wine Director του ομίλου «Canaves Oia». Μοντέρνος χώρος με καταπληκτική θέα στη θάλασσα και στο διάσημο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης. | Σαντορίνη, ξεν. Canaves Oia Epitome, Οία.
Seaside Santorini: Beach restaurant με multi ethnic κουζίνα (μεσογειακή, μεξικάνικη, μεσανατολίτικη και ιαπωνική) συν μια ενδιαφέρουσα σειρά από premium κοπές κρεάτων. Sushi bar και bar lounge με ωραία κοκτέιλς συμπληρώνουν την εμπειρία. Ηead chef ο Νίκος Παππάς. Εξωτικό σκηνικό με τη μαύρο άμμο, ψάθα και bamboo, πολύχρωμους καναπέδες, ανέμελη ατμόσφαιρα και μουσικές σε deep house και lounge ρυθμούς. | Σαντορίνη, Άγιος Γεώργιος, Περίβολος.
Roza’s: Ιστορική ταβέρνα με υψηλού επιπέδου ελληνική κουζίνα σε σύγχρονο ύφος από την σεφ Κατερίνα Τσοτσκολαούρη-Σταυροπούλου. Το μενού αλλάζει σχεδόν καθημερινά και βασίζεται σε εποχικά τοπικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς του νησιού και της υπόλοιπης Ελλάδας. Ξεχωρίζουν ο μουσακάς με λευκές μελιτζάνες Σαντορίνης και η μπραντάδα με φρέσκο φιλέτο μπακαλιάρου, σάλτσα ντομάτας, καρύδια και γκρεμολάτα | Σαντορίνη, Βουρβούλος.
Panigyri Festival Food: Ελληνική δημιουργική κουζίνα υψηλού επιπέδου από τον chef patron Φάνη Μαϊκαντή. Προϊόντα εποχής από το μποστάνι του εστιατορίου, τους ντόπιους παραγωγούς και παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Με τη δράση «Οlive oil experience» οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από όλη την Ελλάδα (olive oil tasting) ή σε συνδυασμό με τα πιάτα που έχουν επιλέξει (olive oil pairing). Το εστιατόριο βρίσκεται μια όμορφη αυλή με κρεμαστά φωτάκια και αποπνέει ξεγνοιασιά με ένα στιλάτο τροχόσπιτο να λειτουργεί σαν μπαρ. | Σαντορίνη, Αγίου Αθανασίου, Φηρά.
Idol Restaurant Bar: Ελληνική -μεσογειακή κουζίνα υψηλού επιπέδου σε επιμέλεια του σεφ Παναγιώτη Γιακαλή συν παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, πολλές από τις οποίες βασίζονται στις οικογενειακές μνήμες του Λουκά Κατρή, ιδιοκτήτη του Idol, όπως η περίφημη μανέστρα. Τοπικές και εποχικές πρώτες ύλες πολλές από τις οποίες έρχονται από το μποστάνι του εστιατορίου στο νησί. Αξιόλογη wine list, ενδιαφέροντα κοκτέιλ. Το εστιατόριο είναι χτισμένο σε τρία επίπεδα με πανέμορφη θέα στην Καλντέρα. | Σαντορίνη, Φηρά.
Black Rock Restaurant: Fusion κουζίνα υψηλού επιπέδου που συνταιριάζει αρμονικά στοιχεία από τη γαλλική και την ιαπωνική γαστρονομία σε συνδυασμό με ελληνικά προϊόντα και γεύσεις. Μενού a la carte με επιλογές σε ψάρια, θαλασσινά και κρέας καθώς και vegan και gluten free πιάτα. Σχεδόν τα πάντα φτιάχνονται στο εστιατόριο, όπως το προζυμένιο ψωμί που δημιουργείται από προζύμι ηλικίας 11 ετών. Σωστά δομημένη Wine list. Ρομαντικό σκηνικό, καταπληκτική θέα στην Kαλντέρα και την ολόλευκη Οία. | Σαντορίνη, ξεν. Santorini Secret Suites & Spa, Οία.
Petra Restaurant Bar: Κουζίνα υψηλού επιπέδου με σαφές ελληνικό πρόσημο από τον executive chef Τάσο Στεφάτο. Μενού a la carte και μενού γευσιγνωσίας, με οικείες γεύσεις που αποδίδονται με δημιουργικές πινελιές και τη συμπερίληψη πλειάδας εκλεκτών τοπικών ελληνικών προϊόντων. Wine list με εξαιρετικές επιλογές από το σαντορινιό, τον ελληνικό αλλά και το διεθνή αμπελώνα σε επιμέλεια της Ελίνας Δακανάλη Wine Director του ομίλου «Canaves», sommelier η Αμάντα Κονδινού. Πανοραμική θέα στην Καλντέρα. | Σαντορίνη, ξεν. Canaves OiaSuites, Οία.
Alali Restaurant: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα με ασιατικά στοιχεία σε επιμέλεια του chef Ανταμ Κοντοβά. Ο συνδυασμός των τοπικών και των ελληνικών προϊόντων με τα ασιατικά (πίκλες shimeji, πάστα από μαύρα φασόλια, yuzu, τζίντζερ) δίνουν ενδιαφέρον γευστικό αποτέλεσμα. Μενού a la carte και μενού γευσιγνωσίας (Ηead chef ο Γιώργος Μπερκάκης). Wine list με έμφαση στον σαντορινιό αμπελώνα σε επιμέλεια του γνωστού sommelier Άρη Σκλαβενίτη. Pastry chef ο ταλαντούχος Σπύρος Πεδιαδιτάκης. Εκπληκτική θέα στην Καλντέρα. | Σαντορίνη, ξεν. Astarte Suites, Ακρωτήρι.
Vezené Santorini: Αδελφό μαγαζί του αθηναϊκού κρεατομάγαζου του Chef patron Άρη Βεζενέ στην Αθήνα. Focal point, η εντυπωσιακή «Ανοιχτή Φωτιά», μια τρίμετρη εστία πολλαπλών θέσεων όπου ψήνονται ταυτοχρόνως ψάρια και θαλασσινά, premium κοπές σιτεμένων κρεάτων και φρέσκα λαχανικά. Bar με ωμά ψάρια και ψωμιά από τον ξυλόφουρνο. Το εστιατόριο ακροβατεί στο χείλος του γκρεμού, προσφέροντας συγκλονιστική θέα στην Καλντέρα και στο μοναδικό ηλιοβασίλεμα του νησιού. | Σαντορίνη, ξεν. Cavo Tagoo, Ημεροβίγλι.
Τα Δίχτυα: Ψαροταβέρνα από το 1988 με παραδοσιακά πιάτα που βασίζονται σε τοπικά αλλά και Κρητικά προϊόντα από όπου κατάγεται ο ιδιοκτήτης Μιχάλης Τρουλάκης. Διαχρονική σπεσιαλιτέ το ολόκληρο ψάρι ημέρας στη γάστρα με θαλασσινό νερό, ελαιόλαδο και πατάτες που ψήνεται στο χτιστό φούρνο. | Σαντορίνη, Περίβολος.
Το Ψαράκι: Ψαροταβέρνα του chef patron Θανάση Σφουγκάρη με πληθώρα γευστικών πιάτων που βασίζονται σε παραδοσιακές αλλά και πιο σύγχρονες συνταγές με αναφορές στη μεσογειακή και τη διεθνή κουζίνα. Ενδιαφέρουσα η χρήση των τοπικών προϊόντων που εκτός από τα γνωστά (φάβα, ντοματίνια, λευκή μελιτζάνα) περιλαμβάνονται και κάποια πιο άγνωστα όπως οι καρδαμίδες (άγρια χόρτα), το ατζούρι (ξυλάγγουρο) και το κατσούνι (όσπριο που δίνει την ομώνυμη φάβα). Καταπληκτική θέα στο σεληνικακό τοπίο της παραλίας με τα ηφαιστειακά βράχια. | Σαντορίνη, Μαρίνα, Βλυχάδα.
Σπηλιά του Νικόλα: Πανόραμα της τοπικής κουζίνας της Σαντορίνης, στην ιστορική, ατμοσφαιρική ταβέρνα (1967) σε υπόσκαφο, πάνω στη θάλασσα. Ο Μηνάς Αλεφραγκής, τρίτη γενιά, χρησιμοποιεί υλικά βιολογικά προέρχονται από τη μεγάλη φάρμα του. Φρέσκα ψάρια καθημερινά, στο τηγάνι και ψητά. | Σαντορίνη, Ακρωτήρι.