Περπατήστε στα σοκάκια της Απολλωνίας και του Αρτεμώνα: Το απολλώνιο φως από το οποίο πήρε το όνομά της η Χώρα εξακολουθεί να αντανακλάται όμορφα στις περιποιημένες γειτονιές της. Ανεβείτε μέχρι τον Αρτεμώνα και αφουγκραστείτε τη νησιώτικη νηνεμία. Επιστρέψτε το βράδυ, ανανεωμένοι και κεφάτοι για περαντζάδα, φαγητό και ποτό στο δρομάκι της Απολλωνίας, που είναι πάντα το κέντρο της νυχτερινής της ζωής. Διασχίστε όλη τη Σίφνο περπατώντας τα μονοπάτια της. Κάποια από αυτά είναι τόσο παλιά, που αγγίζουν την 3η χιλιετία π.Χ. και πολλά άριστα διατηρημένα.
Πάρτε μαζί σας παιδιά, κουβαδάκια και ρακέτες: Η Σίφνος είναι κατάλληλη για οικογενειακές διακοπές και ο δημοφιλέστατος Πλατύς Γιαλός ιδανική παραλία για διαμονή, φαγητό, μπάνιο-όλα δίπλα σας. Εξίσου βολικές παραλίες θα αποδειχθούν το Βαθύ και οι Καμάρες. Αν αποφασίσετε να εξερευνήσετε όλη τη Σίφνο, αφήστε στην άκρη για λίγο τις ρακέτες και συνεχίστε για Γλυφό και Φασολού. Περπατήστε το μονοπάτι για Φυκιάδα ή οδηγήστε μέχρι τη Χρυσοπηγή, με το γραφικό εκκλησάκι στα βράχια της και το ταβερνάκι πάνω στην άμμο.
Ανοίξτε το ημερολόγιο να μάθετε για τα πανηγύρια της: Ξεκινήστε με εκείνο του Προφήτη Ηλία (αν το λέει η ανάσα σας) και ανεβείτε στην ομώνυμη κορυφή παραμονές της γιορτής του, στις 20 Ιουλίου. Εκτός από την υπέροχη θέα και τη μουσική της λύρας γύρω από τη μεγάλη μοναστηριακή τράπεζα, θα απολαύσετε ρεβιθάδα και κατσικάκι στις πιο αυθεντικές, σιφνέικες εκδοχές τους. Είστε ευπρόσδεκτοι σε πολλά ακόμα πανηγύρια, όπως για παράδειγμα του Αϊ-Σώστη και του Τιμίου Σταυρού τον Σεπτέμβρη. Φορέστε άνετα παπούτσια και χορέψτε μπάλο με τους ντόπιους. Αρχές Σεπτεμβρίου έχει πάντα ενδιαφέρον το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές».
Γνωρίστε το Κάστρο: Περπατήστε στα δαιδαλώδη, μυστηριακά σχεδόν, σοκάκια του, για να νιώσετε προστατευμένοι μέσα στην οχυρωματική αρχιτεκτονική του, και σταματήστε για ποτό σε ένα από τα ήσυχα μπαράκια του. Αν αντέχετε, κατεβείτε μέχρι τη Σεράλια (το αρχαίο λιμάνι) για να κάνετε μια βουτιά (με ή χωρίς μαγιό) από τα βράχια της. Γνωριστείτε με τους Σιφνιούς και απολαύστε την ιδιόρρυθμη προφορά τους.
Οδηγήστε μέχρι τη Χερρόνησο: Αν μπορείτε να την προσεγγίσετε διά θαλάσσης, ακόμα καλύτερα! Ο οικισμός της διατηρεί μια υπέροχη κυκλαδίτικη πλαστικότητα, οι ψαροταβέρνες της ακουμπούν τη θάλασσα και στην παραλία της επιβιώνει ένα από τα πιο αυθεντικά εργαστήρια αγγειοπλαστικής σε όλο το νησί. Θυμηθείτε πως η Σίφνος φημίζεται για τα κεραμικά της και η αγγειοπλαστική υπήρξε από τις αρχαιότερες τέχνες στο νησί λόγω της αφθονίας του σε πυρίμαχο άργιλο.
Μετάβαση: Στη Σίφνο θα φτάσετε από τον Πειραιά με πλοίο (σε 5½ ώρες-63 ευρώ με επιστροφή) και ταχύπλοο (σε 3.15΄-100 ευρώ με επιστροφή).
Διαμονή: Το Elies Resorts (από 365 ευρώ) είναι ένα ολόκληρο χωριό στο Βαθύ, με υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών. Το Πετάλι (από 200 ευρώ με πρωινό) συνδυάζει επαγγελματισμό και γνήσια σιφνέικη φιλοξενία. Δοκιμάστε την κουζίνα του! Το Αγνάντι (από 40 ευρώ) έχει απλά δωμάτια και θέα στο Κάστρο.
Φαγητό: Σε ένα νησί με μεγάλη γαστρονομική παράδοση απολαύστε την ντόπια κουζίνα: στο εστιατόριο Δριμόνι, στην Απολλωνία, για ραφιναρισμένα πιάτα, στον Δρακάκη για μερακλίδικους μεζέδες, στην παραδοσιακή ταβέρνα Τσικάλι στο Βαθύ και στο Λιμανάκι στον Φάρο για φρέσκα ψάρια και αστακομακαρονάδα.