«Σήμερα όλο και περισσότεροι τολμούν να ανοίξουν από αρχές Απριλίου, κυρίως οι μονάδες κοντά στο λιμάνι», συμπληρώνει ο ίδιος από τη θέση πάντα του προέδρου του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων. Από το 2011-παρά την κρίση-οι Σπέτσες άρχισαν να αλλάζουν το τουριστικό τους προφίλ. Αρχές Οκτώβρη εκείνης της χρονιάς άνοιξαν πανιά 12 από τα πιο όμορφα κλασικά ελληνικά σκάφη και 11 καΐκια για το πρώτο Spetses Classic Yacht Race, όπως λεγόταν τότε η διοργάνωση του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας (σ.σ.: η σημερινή Regatta). Τον ίδιο Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε το πρώτο Spetses Mini Marathon, με πρωτοβουλία της εταιρείας επικοινωνίας C Lab και τη στενή συνεργασία του δήμου.
Έκτοτε διαφορετικά μικρά και μεγάλα events έχουν προστεθεί στο ημερολόγιο του νησιού. «Μακάρι να υπήρχε για όλα τα νησιά ένα event κάθε Σαββατοκύριακο», λέει η Μαρίνα Κουταρέλλη της C Lab. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια άλλη μια εταιρεία με σημαντική παρουσία στον χώρο της επικοινωνίας, η Travelworks του Κώστα Παναγάκη «εργάζεται» για τις Σπέτσες εκ μέρους του Poseidonion Grand Hotel. Μέσα από εμπειρία και εργατικότητα, άμιλλα και στρατηγικές συνεργασίες οι Σπέτσες έχουν διευρύνει την τουριστική τους σεζόν στους 7 περίπου μήνες. «Ανοίγουν» αρχές Απριλίου με το Εαρινό Ράλι Κλασικών Αυτοκινήτων και «κατεβάζουν ρολά» στα μέσα Οκτωβρίου.
Φινέτσα και άρωμα εποχής: Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να έχει ένα νησί κόσμο τον Απρίλιο; Εξαρτάται από το event που φιλοξενεί, είναι η απάντηση. Στις 8 και 9 Απριλίου, περίπου εκατό αυτοκίνητα-αντίκες (Bentley, Jaguar, Chrysler, Porche, Mazerati, Chevrolet, κ.ά.) συναντήθηκαν στην Ντάπια για το 4ο Εαρινό Ράλι Κλασικών Αυτοκινήτων ΦΙΛΠΑ. Παρότι είναι μια εκδήλωση για εξειδικευμένο κοινό, ήταν κατάλληλη για να εγκαινιάσει τη φετινή σεζόν για το Poseidonion Grand Hotel, που τη διοργανώνει, αλλά και για αρκετές ακόμα τουριστικές μονάδες του νησιού. «Όλοι έχουμε όφελος όταν έχει κόσμο η παραλία, ακόμα και εμείς που είμαστε ψηλά στα Κοκκινάρια (σ.σ.: παλιά συνοικία των Σπετσών). Όσο γεμίζουν με ξένους οι ταβέρνες στο λιμάνι, οι ντόπιοι ανεβαίνουν σ’ εμάς», λέει η Νίκη Θυμαρά αναφερόμενη στην ταβέρνα Παχνί της οικογένειάς της.
Λίγο αργότερα, σε ένα από τα πιο δύσκολα Σαββατοκύριακα της σεζόν (21-23 Απριλίου), ανάμεσα σε Πάσχα και Πρωτομαγιά, οι Σπέτσες υποδέχτηκαν περίπου 150 άτομα για το Tweed Run, την ποδηλατάδα εποχής, πρωτοβουλία και αυτή του Poseidonion, που πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικού Ποδηλάτου. Τη διοργάνωση έχουν αγκαλιάσει μόνιμοι κάτοικοι των Σπετσών, ζευγάρια, παρέες γυναικών και παιδιών που συμμετέχουν κάθε χρόνο. «Το περιμένουμε πώς και πώς», λένε οι ίδιοι, επιβεβαιώνοντας την προσπάθεια ανάληψης δράσεων που θα ριζώσουν στην τοπική κοινωνία.
Μαθήματα ιστιοπλοΐας: «Τράβα τη σκότα, Νικόλα. Τράβα την κι άλλο. Έτσι μπράβο, αγόρι μου!» Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ πλέουμε με φουσκωτό ανάμεσα στα μικρά ιστιοφόρα των μαθητών και μπορώ να πω με βεβαιότητα πως η σκότα είναι το βασικό σκοινί για να χειριστεί κάποιος πανί. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει, με πρωτοβουλία τoυ Poseidonion, μια ουσιαστική προσπάθεια επαναδραστηριοποίησης του Ναυτικού Ομίλου Σπετσών, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά των μόνιμων κατοίκων αλλά και των ανθρώπων που κάνουν διακοπές στο νησί.
«Πέρυσι πέρασαν 150 παιδιά από τον όμιλο. Φέτος θα προσθέσουμε ένα πρόγραμμα 10 εντατικών ωρών και θα το διαφημίσουμε σε όλα τα ξενοδοχεία, σε μια προσπάθεια διεύρυνσης του ενδιαφέροντος για τα μαθήματα ιστιοπλοΐας σε παιδιά, παράλληλα με τις διακοπές», λέει η πρωταθλήτρια ιστιοπλόος και project manager της προσπάθειας Κατερίνα Καλούδη. «Δεν είναι εύκολο αυτό που επιχειρούμε. Είναι δύσκολο να βρεις έμπειρο προπονητή που να μείνει όλο τον χειμώνα», εξηγεί.
Σε λιγότερο από δύο μήνες, αυτά τα παιδιά θα παρακολουθούν τα ομορφότερα σκάφη της Μεσογείου, παραδοσιακά καΐκια και λατίνια, να ανοίγουν για άλλη μια φορά πανιά στο Μπογάζι των Σπετσών (το πέρασμα ανάμεσα σε Σπέτσες και Κόστα). Η Classic Yacht Reggata έχει καθιερωθεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου και πέρυσι έφτασε τις 100 συμμετοχές και τους 8.000 επισκέπτες. Όταν ο αγώνας τελειώσει, πολλά από αυτά τα σκάφη θα δέσουν στο παλιό λιμάνι και άλλα θα μείνουν εκεί για επισκευές ακόμα και μετά το τέλος του καλοκαιριού. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται το επάγγελμα του καραβομαραγκού και οι πολύπαθοι ταρσανάδες των Σπετσών. «Θέλουμε να μπολιάσουμε τις νεότερες γενιές με αξίες και ιδανικά πέρα από την τουριστική ανάπτυξη, να στηρίξουμε τους καραβομαραγκούς και μια παράδοση αιώνων, μια τέχνη που αποτελεί πηγή έμπνευσης όλων όσοι αγαπάμε το νησί. Ίσως η δημιουργία μιας σχολής ξυλοναυπηγικής να είναι το επόμενο βήμα για μια καλώς εννοούμενη αναπτυξιακή εσωστρέφεια», λέει ο Αντώνης Βορδώνης, ιστιοπλόος και διευθύνων σύμβουλος του Poseidonion.
Αθλητικά events αξιώσεων: Τη μάχη με τους αριθμούς δίνει με μεγάλη επιτυχία από τη δική της πλευρά, με τα δύο πολύ σημαντικά events αθλητικού τουρισμού, η Μαρίνα Κουταρέλλη. Τον Μάϊο ερασιτέχνες και επαγγελματίες αθλητές παίρνουν μέρος στο sprint τρίαθλο, στον αγώνα αντοχής, στον κολυμβητικό αγώνα και στον ποδηλατικό γύρο του νησιού. Η διοργάνωση του Spetsathlon στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και οι Σπέτσες πλημμύρισαν καλογυμνασμένα κορμιά, πριν καλά καλά γεμίσουν οι παραλίες τους. «Η επιμήκυνση που έχει επιτευχθεί είναι πολύ σημαντική. Αυτό που δεν γνωρίζει, όμως, ο περισσότερος κόσμος και είναι σημαντικό για εμάς είναι ότι αυτό που κάναμε το 2011 δεν υπήρχε πριν.
Δημιουργήσαμε ένα πρωτοπόρο προϊόν για τον τουρισμό όλης της χώρας. Διασφαλίσαμε τη συνεργασία του δήμου και της τοπικής κοινωνίας και προχωρήσαμε». Αναφέρεται φυσικά στο Spetses Mini Marathon (7.000 συμμετέχοντες και 17.000 επισκέπτες το 2016), που φέτος θα πραγματοποιηθεί και θα κρατήσει τις τουριστικές μονάδες του νησιού ανοιχτές μέχρι τότε. Μάλιστα, η συγκεκριμένη διοργάνωση έχει μεγαλώσει τόσο που τα καταλύματα αγγίζουν επίπεδα πληρότητας. Παλιότερα, μετά τη γιορτή της Αρμάτας οι Σπέτσες κατέβαζαν ρολά. Επόμενος στόχος είναι να παραταθεί η διάρκειά του από τρεις ημέρες σε ολόκληρη εβδομάδα. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο Ιούλιος και Αύγουστος μήνας, όπως αποδεικνύουν οι Σπέτσες. Είναι ποδηλάτες που άλλοτε αγωνίζονται με αθλητικά κολάν και άλλοτε συναθροίζονται με ρούχα εποχής ή απλώς κάνουν διακοπές. Είναι άνθρωποι του τουρισμού που καταφέρνουν από κοινού μικρά θαύματα. Είναι τα ανοιχτά πανιά στα εκπαιδευτικά ιστιοφόρα των παιδιών κι εκείνα των ομορφότερων κλασικών ιστιοφόρων της Μεσογείου σε έναν ειρηνικό αγώνα.
Οι Σπέτσες με μια ματιά: Ξεκινήστε με μια βόλτα προς το παλιό λιμάνι. Περπατήστε δίπλα στα αρχοντικά των καπεταναίων της Επανάστασης που στέκουν σαν φρούρια, ανάμεσα στον Άγιο Μάμα και τον Άγιο Νικόλαο με το υπέροχο βοτσαλωτό προαύλιο. Φτάνοντας στον φυσικό κόλπο του παλιού λιμανιού, θα βρείτε ψαροταβέρνες και clubs να συνυπάρχουν με τους ταρσανάδες και τους καραβομαραγκούς. Ο δρόμος συνεχίζει προς το άλσος του Πολεμικού Ναυτικού, περνάει από την ιστορική Παναγιά της Αρμάτας και καταλήγει στον Φάρο. | Σημαδέψτε στον χάρτη τις παραλίες Αγία Μαρίνα, Καΐκι, Βρέλλος, ειδικά αν θέλετε κάποιο beach bar δίπλα σας, όπως και τις οργανωμένες Ζωγεριά και Ξυλοκέριζα. Αναζητήστε την ησυχία της Αγίας Παρασκευής, μίας από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, και τη σπηλιά του Μπεκίρη, για βουτιές σε γαλαζοπράσινα νερά, κοντά στο χωριό Άγιοι Ανάργυροι.
Επισκεφτείτε το Μουσείο της Λασκαρίνας-Μπουμπουλίνας και ξεναγηθείτε από δωμάτιο σε δωμάτιο από απόγονο της καπετάνισσας. Στο Μουσείο Χατζηγιάννη Μέξη θα δείτε κειμήλια, παλιά έπιπλα και εξαιρετικά ξύλινα ακρόπρωρα πλοίων. Συνδεθείτε με την ιστορία των Σπετσών και κάντε εγκαίρως κράτηση για τη γιορτή της Αρμάτας τον Σεπτέμβριο, την πιο μεγάλη γιορτή του νησιού. | Αφεθείτε στον αέρα εποχής που χαρακτηρίζει τις Σπέτσες, κάνοντας μια βόλτα με άμαξα ή-ακόμα καλύτερα-με ποδήλατο. Αν το λέει η καρδιά σας, επιδοθείτε στον γύρο του νησιού. Οργανώστε ένα πικνίκ σε κάποια από τις καταπράσινες πλαγιές του. Κλείστε τραπέζι στη βεράντα του Ποσειδωνίου για δείπνο ή απογευματινό απεριτίφ. Οι φιλότεχνοι μην παραλείψετε μια επίσκεψη στην γκαλερί Artion μέσα στο ξενοδοχείο.
Οι Σπέτσες έχουν μια μικρή αλλά ενδιαφέρουσα αγορά με ρούχα, κοσμήματα, χρηστικά και άλλα είδη τέχνης. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα χειροποίητα κεριά και αρωματικά της Ελένης Κεφαλωνίτη το concept store Αθηνιωτάκης με έμφαση στο κόσμημα, στην περιοχή των 12 Μαγαζιών, όπως λέγεται το εμπορικό κέντρο των Σπετσών. Aυτό που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού είναι τα χειροποίητα διακοσμητικά «σκαριά» του Βαγγέλη Κομπόγιωργα, ενός καραβομαραγκού που αναγκάστηκε να κλείσει το καρνάγιο του και βιοπορίζεται κατασκευάζοντας πιστά αντίγραφα πλεούμενων σε μικρή κλίμακα. Διατίθενται από τον ίδιο στο περίπτερο Mercatino στο παλιό λιμάνι. | Αν είστε λάτρης της λογοτεχνίας, διαβάστε τον «Μάγο» του John Fowles, ο οποίος έζησε και εργάστηκε στις Σπέτσες για δύο χρόνια. Θα σας συστήσει με έναν δικό του τρόπο το νησί και είναι αρκετά μεγάλο βιβλίο για να σας συνοδεύσει όλες τις ημέρες των διακοπών σας.
Μετάβαση: Από τον Πειραιά εκτελεί καθημερινά δρομολόγια με δελφίνια η Hellenic Seaways, 38,50 ευρώ η απλή μετάβαση. Οδικώς θα χρειαστείτε 2½ ώρες έως το Πόρτο Χέλι (και από εκεί με το δελφίνι σε 10΄) ή έως την Κόστα (και από εκεί σε μισή ώρα με φεριμπότ). Κόστος για αυτοκίνητο, διόδια και ναύλα περίπου 60 ευρώ με επιστροφή.
Διαμονή: Poseidonion Grand Hotel. Διαχρονική κομψότητα και όλες οι σύγχρονες ανέσεις σε ένα ιστορικό ξενοδοχείο. Ανάλαφρη ατμόσφαιρα, επαγγελματισμός και γνήσια φιλόξενη διάθεση. Επιλέξτε ανάμεσα στα ψηλοτάβανα ανακαινισμένα δωμάτια μπροστά στη θάλασσα, τα πιο ευρύχωρα της νέας πτέρυγας δίπλα στην πισίνα ή τις σουίτες, όπως η Cupola. Ακόμα κι αν δεν μείνετε εκεί, επισκεφτείτε το παράρτημα της γκαλερί Artion στο ισόγειο και κλείστε τραπέζι στο εστιατόριο On The Verandah. Από 200 ευρώ. | Νησιά. Αυτόνομα studios, μεζονέτες και σουίτες στην Κουνουπίτσα, ιδανικά για οικογένειες και παρέες, με πισίνα στην εσωτερική αυλή, εστιατόριο και αίθουσα συνεδρίων. Από 140 ευρώ.
Economou Mansion. Διατηρητέο αρχοντικό πάνω στον παραλιακό δρόμο, με πισίνα και παραδοσιακό σπιτικό πρωινό. Από 85 ευρώ. | Orloff Resort. Λιτή σύγχρονη αισθητική, άνεση και ησυχία γύρω από την αυλή σε ένα παλιό αρχοντικό των Σπετσών, σε γειτονιά του παλιού λιμανιού. Καλή αναλογία ποιότητας-τιμής και πισίνα δίπλα σε αιωνόβιες ελιές. Από 130 ευρώ.
Φαγητό: Akroyialia. Ελληνική κουζίνα με θαλασσινά, κρεατικά, μαγειρευτά και λογικές τιμές. Πλεονέκτημα τα τραπέζια πάνω στην αμμουδιά. | La Scala. Ιταλικό εστιατόριο με φρέσκα ζυμαρικά και θέα στο παλιό λιμάνι. | Πάτραλης. Κλασική ψαροταβέρνα στην Κουνουπίτσα, με απάνεμη βεράντα δίπλα στη θάλασσα. | Ταρσανάς. «Τσιμπημένη» ψαροταβέρνα στο παλιό λιμάνι. | Ορλώφ. Προσεγμένη ελληνική κουζίνα στο παλιό τελωνείο, στον δρόμο για το λιμάνι. | Παχνί. Ταβερνάκι με δικό του κρασί, έμφαση στο κρέας και κηπευτικά από το μποστάνι της αυλής του.
Ποτό: Το Spetsa Bar στον Άγιο Μάμα θυμίζει βρετανική pub και παίζει αποκλειστικά ’60s και ’70s, ενώ το Hono&Lulu επιδιώκει με εξωτικές νότες να φέρει κέφι και χορό. Στο παλιό λιμάνι, οι επιλογές είναι πιο mainstream, όπως το Stavento, το Booze και το Guzel.