Από τη Χώρα στο Λιβάδι: Ξεκινήστε από ψηλά, από τα χαλάσματα του ενετικού κάστρου στην κορυφή του λόφου όπου είναι χτισμένη η Χώρα, για να απολαύσετε από τα τέσσερα ανεμοδαρμένα εκκλησάκια μια θέα συγκλονιστική. Κατηφορίζοντας, περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια και καταλήξτε στην κεντρική πλατεία του Αγίου Αθανασίου, που θυμίζει θεατρικό σκηνικό, στο χαριτωμένο νεοκλασικό δημαρχείο και στα καλόγουστα καφέ της με τις χρωματιστές καρέκλες και τις ανθισμένες γλάστρες. Μια διαφορετική, πιο κοσμοπολίτικη εικόνα προσφέρει ο παραλιακός δρόμος του Λιβαδιού, του λιμανιού του νησιού, με τις καφετέριες, τις ταβέρνες και τα μπαράκια στη σειρά, τις ψαρόβαρκες και τα ιστιοφόρα. Εδώ συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος των ντόπιων και των επισκεπτών, γι’ αυτό και έχει σχεδόν πάντα κίνηση, ακόμα και αργά το βράδυ.
72 βουτιές: Ούτε μία ούτε δύο, αλλά 72 είναι οι καταμετρημένες παραλίες του νησιού, εκ των οποίων οι 17 είναι προσβάσιμες οδικώς. Οι πιο κοντινές στη Χώρα και στο λιμάνι είναι οι αμμουδιές Αυλόμωνας και Λιβαδάκια, πιο ανατολικά θα βρείτε την Ψιλή Άμμο που οι Sunday Times είχαν χαρακτηρίσει πριν από δύο χρόνια ως «καλύτερη παραλία της Ευρώπης», τον Πλατύ Γιαλό και τη διπλή παραλία του Αγίου Σώστη, βόρεια την όμορφη Συκαμιά, νότια τη Βαγιά και τα Γάνεμα. Βασίστε την επιλογή σας στο καταπώς φυσάει ο άνεμος. Όμορφες και ήσυχες σχετικά παραλίες είναι το Καράβι, το Μαλλιάδικο, η Λια με το πολύχρωμο βοτσαλάκι, ενώ για σχεδόν πριβέ βουτιές επιλέξτε παραλίες που δεν έχουν άμεση πρόσβαση από τον δρόμο, όπως ο Αβεσσαλός, ο Καλόγερος και το Καλό Αμπέλι.
Ο ήλιος δύει στα μεταλλεία: Με ένα τόσο εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα στα εγκαταλελειμμένα μεταλλεία της Σερίφου, γλυκαίνει κάπως η εικόνα αυτού του τόσο σκληρού τοπίου. Επισκεφτείτε το Μεγάλο Λιβάδι, λίγο πριν από τη δύση, λαμβάνοντας υπόψη ότι η παραλία του δεν είναι η ιδανικότερη για μπάνιο. Έχει όμως δύο συμπαθέστατα ταβερνάκια για φαγητό και, κυρίως, μια συγκλονιστική και συναισθηματικά φορτισμένη, αλλοτινή εικόνα, όπου σε πλήρη εγκατάλειψη κείτονται μισογκρεμισμένα τα παλιά μεταλλεία που λειτουργούσαν στο νησί έως το 1963. Θα δείτε παρατημένα, σαν σκηνικό σε ταινία εποχής, από παλιά βαγόνια και ράγες μέχρι στοές. Επίσης τους θαλάμους που λειτουργούσαν σαν ιαματικά λουτρά για τους μεταλλωρύχους (πρόκειται για δύο μικρά πετρόχτιστα δωμάτια, στο εσωτερικό των οποίων ανέβλυζε ένα κοκκινωπό χλιαρό νερό με ιαματικές ιδιότητες). Τέλος το μισογκρεμισμένο νεοκλασικό κτίριο της μεταλλευτικής εταιρείας και το μνημείο προς τιμήν των τεσσάρων απεργών που έπεσαν νεκροί κατά τη μεγάλη κινητοποίηση των μεταλλωρύχων το 1916, που πυροδότησε τη μάχη για την καθιέρωση του οκταώρου στην Ελλάδα.
Μονοπάτια με ιστορία: Κάποια λιθόστρωτα, άλλα σε έδαφος τραχύ και βραχώδες και άλλα που περνούν από καταπράσινα λιβάδια και πανέμορφες ρεματιές, τα μονοπάτια της Σερίφου τη διατρέχουν απ’ άκρη σ’ άκρη. Πολλά από αυτά χρησιμοποιούνταν από τους εργάτες των μεταλλείων, οι οποίοι ήταν αναγκασμένοι να παρουσιάζονται στις στοές το ξημέρωμα και να φεύγουν με τη δύση του ηλίου. Κάθε μέρα περπατούσαν πολλά χιλιόμετρα, καθώς τα σπίτια τους βρίσκονταν σε απομακρυσμένες περιοχές του νησιού. Ένα από αυτά τα μονοπάτια, σύντομο και καλοδιατηρημένο, «ο δρόμος των Πλακών», ξεκινά από την περιοχή Γύφτικα (ελικοδρόμιο) στη Χώρα και φτάνει στην Άνω Χώρα, περνώντας πρώτα από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στις Πλάκες. Στις συναρπαστικές διαδρομές τους θα συναντήσετε ορεινά χωριά, εγκαταλελειμμένους οικισμούς, μεταλλευτικές στοές, ξωκλήσια και κελιά (μικρά αγροτικά κτίσματα) που αποκαλύπτουν τη μοναδική λαϊκή αρχιτεκτονική, την πλούσια ιστορία και το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της Σερίφου. Τα περισσότερα καταλήγουν σε μαγευτικούς ορμίσκους και αμμουδερές παραλίες με κρυστάλλινα νερά.
Σουβενίρ όλο νοστιμιά: Οι ντόπιοι φτιάχνουν λιαστές ντομάτες, κάππαρη παστή και ξιδάτη, από τα χοιροσφάγια τους κάνουν λούζες, τσιγαρίδες και λουκάνικα, ζυμώνουν παστέλια με ντόπιο μέλι και, φυσικά, παράγουν κρασί και τυρί, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις Κυκλάδες. Τα περισσότερα όμως σε περιορισμένες ποσότητες, συνεπώς πολλά από τα ντόπια προϊόντα είναι σχετικά δυσεύρετα. Αξίζει να περάσετε από την οικογενειακή κτηνοτροφική μονάδα της Μαργαρίτας Γεροντίδη και του Γιώργου Παρασκευόπουλου, που παράγουν και πωλούν αιγοπρόβεια τυριά, όπως ξινομυζήθρα, τυρί του λάκκου και σεριφιώτικο τυρί. Επίσης από τον αιωνόβιο ξυλόφουρνο του Γιάννη Αρχοντούλη στην είσοδο της Χώρας, για προζυμένια ψωμιά, φοβερές τυρόπιτες με ντόπιο τυρί, τσουρέκι μυθικό και ιδιαίτερα παστέλια-το καλοκαίρι λειτουργεί όλο το 24ωρο. Μην αμελήσετε να πάτε έως τον Φλάσκο, πάνω από την παραλία του Πλατύ Γιαλού, όπου βρίσκεται το πρόσφατα χτισμένο οινοποιείο του Χρήστου Χρυσολωρά , και να δοκιμάσετε τα κρασιά του, ένα λευκό και ένα ροζέ, με την επωνυμία Ξηρό Χωριό από ντόπια σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας.
Μπουκιά και συχώριο: Στου Νικούλα στον Πλατύ Γιαλό, σε ένα μπαλκόνι κρεμασμένο πάνω από τη θάλασσα, θα πάτε για μαμαδίστικα πιάτα, όπως ιμάμ, παστίτσιο, μαραθοτηγανίτες, αλλά και κρέατα και ψάρια ψητά. Η οικογένεια Μονοβάσιου παράγει σχεδόν τα πάντα, από ζαρζαβατικά και φρούτα μέχρι τυριά, κρασί και κρέας από τη μικρή τους φάρμα. Για κάτι πιο δημιουργικό, στο ατμοσφαιρικό εστιατόριο του ξενοδοχείου Coco-Mat Eco Residences Serifos στη Βαγιά θα απολαύσετε περίτεχνη κουζίνα υψηλών προδιαγραφών, σε μενού που υπογράφει ο σεφ Χάρης Νικολούζος σε συνεργασία με τον σεφ Νίκο Χαρίτο. Δοκιμάστε ντάκο θαλασσινών, χυμώδες βιολογικό κοτόπουλο με πουρέ αρακά και πτισάνη (αποφλοιωμένο κριθάρι) και οπωσδήποτε το θαυμάσιο πρωινό τους, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις παρασκευές με αυγά. Στο Λιβάδι γεύμα περιωπής σάς περιμένει στην ψαροταβέρνα της Καλής με τα άψογα ψημένα ολόφρεσκα ψάρια από συνεργαζόμενους ντόπιους ψαράδες, το διάσημο ριζότο γαρίδας και τις σούπερ αστακομακαρονάδες. Ανηφορίζοντας στη Χώρα, εξαιρετική επιλογή είναι η Μαραθόριζα της Βίβιαν Γιούλα, με μπαλκονάκι με θέα θάλασσα. Αξιοποιώντας την τοπική πρώτη ύλη, ετοιμάζει σεριφιώτικη κουζίνα, όπως λιαστές ντομάτες στο κουρκούτι, κάππαρη γιαχνί, ρεβιθάδα και μαραθόπιτα με μέλι. Μερικά ακόμα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια και ταβέρνες του νησιού είναι ο Τάκης στο Λιβάδι, που φημίζεται για το ψάρι του, ο Λούης στη Χώρα για τα κρεατικά του, ο Φραγκουλάκης (Κύκλωπας) στο Μεγάλο Λιβάδι με τα τραπέζια του πάνω στην άμμο, ενώ για πιο δημιουργική κουζίνα δοκιμάστε το Μεταλλείο στο Λιβάδι και το εστιατόριο του ξενοδοχείου Ρίζες στην περιοχή Συμπόταμα. Για κάτι γρήγορο και οικονομικό, θα πάτε στο Φρύγανα και Θρύμπη στην είσοδο της Χώρας, που φτιάχνει χορταστικές κρέπες. Μπροστά στη θάλασσα για πρωινό, αργότερα για καφεδάκι και πολύ αργότερα για κοκτέιλ ενδείκνυται το Yacht Club, κλασικό σημείο συνάντησης ντόπιων και παραθεριστών, στην άκρη της παραλίας του Λιβαδιού. Θα απολαύσετε εσπρέσο αφογγάτο, φρέσκους χυμούς και καλοφτιαγμένα πρωινά, όπως η ομελέτα Ψιλή Άμμος με ντόπια ξινομυζήθρα, ντομάτα και κολοκύθι.
Κοκτέιλ και ρακόμελα: Όλο το νησί συναντιέται στο μπαρ Αερινο για κοκτέιλ με φρέσκα φρούτα και καλά ποτά. Τον τόνο στο Αερινο τον έχει πάρει ο… άνεμος: ουδείς γνωρίζει πού τονίζεται, ούτε καν ο Σαλονικιός ιδιοκτήτης, Δημήτρης Χριστοφορίδης, που ερωτεύτηκε το νησί και έφτιαξε εδώ ένα από τα πιο ονομαστά κοκτέιλ μπαρ των Κυκλάδων. Θα πιείτε το ποτό σας συνοδεία ατμοσφαιρικής μουσικής σε ένα πανέμορφο περιβάλλον που εκτυλίσσεται σε τρία επίπεδα, σε ένα αναπαλαιωμένο πάλαι ποτέ καπηλειό μέσα στα σοκάκια της Χώρας. Για ρακόμελα, ντόπιοι και παραθεριστές μαζεύονται στον Καραβόμυλο, ένα χαριτωμένο ρακάδικο στην είσοδο της Χώρας. Όμως κορυφαίο ρακόμελο, φτιαγμένο με πρώτης τάξης μέλι, φτιάχνει και ο Στράτος (στη Σέριφο τον αποκαλούν «ο Γάλλος») στην πλατεία της Χώρας. Αν πετύχετε τον ίδιο τον Στράτο, θα ακούσετε πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες. Είναι ένας τύπος ιντελεκτουέλ, που έχει βάλει το χέρι του για να ομορφύνει η κεντρική πλατεία του χωριού και κάνει και νόστιμα μεζεδάκια: τέλεια φέτα ψητή, γαύρο μαρινάτο και άψογες ομελέτες και αυγά για πρωινό.
Παίζοντας με τον πηλό: Το Κεραμείο Ceramic Studio είναι το εργαστήριο κεραμικής της Νατάσσας Καλογεροπούλου, η οποία εμπνέεται από τα πολυεπίπεδα τοπία και τις ακρογιαλιές της Σερίφου και δημιουργεί εξαιρετικά πήλινα αντικείμενα που χαρακτηρίζονται από καμπύλες γραμμές και απλές μορφές. Σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και εικαστικούς, διοργανώνει τα θεματικά εργαστήρια κεραμικής Play With Clay για μεγάλους και παιδιά, όπως επίσης και εκδηλώσεις με γνωστούς Έλληνες κεραμίστες.
Μετάβαση: Η Σέριφος συνδέεται ακτοπλοϊκώς με το λιμάνι του Πειραιά. Το ταξίδι με το συμβατικό πλοίο διαρκεί περίπου 4,5 ώρες (62 ευρώ με επιστροφή) και με το ταχύπλοο 2 με 2,5 ώρες (90-100 ευρώ με επιστροφή).
Διαμονή: Οι αναπαλαιωμένες κατοικίες Coco-Mat Eco Residences Serifos (από 270 ευρώ) είναι ένα πανέμορφο ατμοσφαιρικό συγκρότημα εγκαταλελειμμένων κατοικιών μεταλλωρύχων, χτισμένων το 1910 ακριβώς πάνω από την παραλία της Βαγιάς. Ανακατασκευάστηκε πλήρως σύμφωνα με σύγχρονες οικολογικές πρακτικές, συνδυάζοντας την αυθεντική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική παράδοση με το λιτό βιομηχανικό στυλ. Δυνατότητα επιλογής τύπου και υλικού στρώματος και μαξιλαριού, καθώς και νούμερο για τις παντόφλες. Highlight: οι υπηρεσίες του Sea Side Lounge Bar και οι ευρύχωρες ξαπλώστρες στην αμμουδιά. Η Αστάρτη (Λιβαδάκια, από 75 ευρώ) διαθέτει 7 ευρύχωρα διαμερίσματα 2-4 ατόμων μίνιμαλ αισθητικής, στα 100 μ. από την παραλία. Οι πανέμορφες κατοικίες του Ρίζες Hotel (Συμπόταμα, από 150 ευρώ) έχουν ιδιωτικές βεράντες με θέα στο λιμάνι και στη Χώρα. Το Κάμπινγκ Κοράλλι (Λιβαδάκια, από 6 ευρώ η σκηνή, από 45 ευρώ τα bungalows) έχει πισίνα, φουλ φυσική σκιά και καθαρούς κοινόχρηστους χώρους. Θέσεις για 250 σκηνές και 31 bungalows.
Μουσεία: Αρχαιολογική Συλλογή (Χώρα). Αγάλματα, επιτύμβιες στήλες και τεφροδόχοι των ελληνιστικών και των ρωμαϊκών χρόνων. | Λαογραφικό Μουσείο (Κάτω Χώρα). Αντικείμενα της καθημερινής ζωής, αλλά και η αναπαράσταση ενός σεριφιώτικου σπιτιού.
Πανηγύρια: Του Σωτήρος στο Καλό Αμπέλι και στον Πύργο στις 6/8 | Της Παναγίας στον Ράμο και στους Σκοπούς στις 15/8, στον Πύργο στις 16/8 | Της Παναγίας της Μηλιανής στις 23/8 | Του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στον Σκλαβογιάννη στις 29/8 | Του Αγίου Σώστη στην ομώνυμη παραλία στις 7/9 | Της Παναγίας στο Βουνό, στον παλιό Αβεσαλό στις 8/9 | Της Αγίας Θέκλας στον Σκλαβογιάννη στις 24/9.