Διακοπές: Η Τέλενδος επικοινωνεί με καΐκι με την Κάλυμνο και αξίζει να την επισκεφθείτε. Ένα νησί όπου είναι εμπειρία να περπατήσετε στα δρομάκια και να απολαύσετε μεζέδες στα γραφικά ταβερνάκια του. Λίγο πιο πάνω σας περιμένει ένα μικρό πευκοδάσος , το οποίο αντιστέκεται στους αιγαιοπελαγίτικους ανέμους. Μια ενδιαφέρουσα περιπατητική πρόταση μετά το μπάνιο στις όμορφες παραλίες του νησιού, είναι η επίσκεψη στο παλιό εκκλησάκι και το ερειπωμένο κάστρο του Αγίου Κωνσταντίνου. Από το λιμάνι της Τελένδου ακολουθήστε το καλοσχηματισμένο μονοπάτι προς τα βόρεια παράλληλα με τη θάλασσα. Υπάρχει σηματοδότηση προς το μοναστήρι (απόσταση 1 ώρα περίπου από το λιμάνι). Υπάρχει και δυνατότητα ενοικίασης βάρκας που θα σας μεταφέρει στο λιμανάκι κάτω από το μοναστήρι. Από εκεί προχωράτε στο μονοπάτι (20 λεπτά ). Στην Τέλενδο μπορείτε ακόμα να δείτε ό,τι έχει απομείνει από έναν αρχαίο δωρικό ναό που υπήρχε στην Ποθαία.
Ιστορία: Η ονομασία της Τελένδου υποδηλώνει περιοχή (-ινδος) στο άκρο μακράς λωρίδας γης (-τελ-): Αυτή είναι η πραγματική της μορφή. Η ονομασία Τέλενδος θεωρείται προελληνικής προέλευσης από τους νεότερους ερευνητές. Πρωτοκατοικήθηκε κατά τη Nεολιθική περίοδο από τους Κάρες, τους Λέλεγες και τους Πελασγούς. Κατόπιν ήρθαν οι Κρήτες και οι Αργείοι. Μετά τους Περσικούς πολέμους εντάχθηκε στην Α' Αθηναϊκή Συμμαχία. Κατόπιν έπεσε στην κυριαρχία της Ρώμης και των Γενοβέζων. Στην περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας λεηλατήθηκε επανειλημμένως από πειρατές. Το 1306 έπεσε στα χέρια των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη και το 1522 των Τούρκων. Το 1922 την κατέλαβαν οι Ιταλοί (οι οποίοι δεν άφησαν αξιόλογα μνημεία, όπως στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα) και το 1948 ενώθηκε με την Ελλάδα. Αν βρεθείτε στο νησί τις ημέρες του Πάσχα, μη χάσετε τη «Γιορτή της Aγάπης», όπου γιορτάζεται η αναχώρηση των σπογγαλιευτικών, γνωστή και ως γιορτή των σφουγγαράδων.
Παραλίες: Υπάρχουν πολλές παραλίες στο νησί, που σχεδόν όλες είναι προσβάσιμες από ξηρά, κάποιες έπειτα από όχι ιδιαίτερα ευχάριστη πεζοπορία κάτω από τον ήλιο, που όμως είναι ιδανικές αν ψάχνετε την απομόνωση. | Πνιγμένος: Αμμουδερή παραλία με ησυχία. Βρίσκεται ΝΔ της παλαιοχριστιανικής νεκρόπολης κάτω από ένα μικρό φαράγγι - τη Ραφή. | Χόχλακας: Κάτω από την Αγ. Τριάδα-με βότσαλο και ψιλό χαλίκι με πεντακάθαρα νερά. | Πόθα: Δέκα λεπτά με τα πόδια βόρεια του λιμανιού-παραλία με ξαπλώστρες. | Παραντάϊζ: Πρόκειται για παραλία γυμνιστών με άμμο και ψιλό βότσαλο-είναι η προέκταση της παραλίας Πόθα.
Ιστιοπλοΐα-Σκάφος: Ιδανικό νησί για σκάφη. Υπάρχει μικρή δυνατότητα για δέσμιο στο λιμανάκι, ο ανεφοδιασμός όμως θα γίνει από την Κάλυμνο.
Πανηγύρια-Γιορτές: Τα σημαντικότερα πανηγύρια είναι: Του Αγίου Παντελεήμονα (26/7) και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15/8). Και στα δύο γίνεται μεγάλη προετοιμασία αρκετών ημερών, με φαγητό και γλυκίσματα που προσφέρουν οι νοικοκυρές, άρτους που ψήνονται σε ξυλόφουρνους και φυσικά μουσική και χορό. Επίσης γιορτάζονται η Πρωτομαγιά και ο Άγιος Ιωάννης ο Κλήδονας στις 23 Ιουνίου, όπου οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές, πηδάνε από πάνω τους, και στη συνέχεια βουτάνε στη θάλασσα.
Αξιοθέατα-Μουσεία: Μερικά από τα μνημεία-αρχαιολογικοί χώροι που αξίζει να επισκεφθείτε στη Τέλενδο είναι: Άγιος Βασίλειος: Η μεγάλη αυτή παλαιοχριστιανική βασιλική βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του οικισμού και δίπλα της υπάρχουν τα ερείπια της εκκλησίας του Αγ. Χαραλάμπους. | Παλαιοχριστιανική νεκρόπολη: Ακολουθήστε το χωμάτινο μονοπάτι αριστερά του λιμανιού, περάστε μέσα από το πευκοδάσος και στη θέση Θολάρια θα αντικρύσετε την περίφημη Παλαιοχριστιανική Νεκρόπολη της Τελένδου: Αξίζει μία επίσκεψη-αν φτάσετε μέχρι το δάπεδο των ταφικών οικοδομημάτων θα δείτε χτιστούς τάφους. | Αγία Τριάδα: πρόκειται για τρίκλιτο ναό γνωστό και ως ναό των Αγ. Μαρτύρων και βρίσκεται πάνω στην παραλία του Χοχλακά δυτικά του οικισμού. | Άγιος Κωνσταντίνος: πρόκειται για μονόχωρη βασιλική-αν και δυσπρόσιτο, το εκκλησάκι αποτελεί σήμερα προσκύνημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρο το νησί της Τελένδου έχει ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών «NATURA 2000» και αποτελεί Σημαντική Περιοχή για τα πουλιά της Ελλάδας.